Fossalta di piave
Iz Benetk domov. Novice po prvih metrih vožnje nič vzpodbudne. Na avtocesti zastoji. Izbrani zavije na staro obalno cesto, domačini pa tudi. A nama bo ta prekleti promet na koncu zagrenil lep dan? To pa ne! Bolje se je ustaviti na kavici kot se živcirati na cesti. ... Postanek San Donna ob Piavi. Poznava. Dizajnerske trgovine s popusti? Odločno odkimavanje. Nič ne bo s kakšnimi balerinkami, škoda. Kava. Na prospektu San Donna in okolica: Spomenik Hemingwayu v kraju Fossalta di Piave. Ne poznava. Ko stojiva na zahodni strani jezu pred spomenikom, ki po obliki bolj spominja na stelo, prebereva, da je bil na tem mestu 8. julija 1918 ranjen Ernest Hemingway, pozneje novinar, pisatelj in nobelovec, v prvi vojni pa prostovoljec rdečega križa ameriških vojnih sil. Italijanskim vojakom v strelskem jarku je s kolesom pripeljal nekaj hrane, čokolado in cigarete, ko je tik ob njem usekala avstrijska granata z druge strani reke Piave. V Hemingwayevo desno nogo se je zapičilo okoli dvesto jeklenih kroglic. Nato se je znašel še v ognju strojnic. Ranilo ga je v stopalo in mu prestrelilo pogačico. Za še ne devetnajstletnega mladeniča je bil že pravi hrust in je, sam težko ranjen, še uspel rešiti prav tako ranjenega italijanskega vojaka, za kar ga je italijanska vlada nagradila s srebrno medaljo za hrabrost. Nekaj časa se je boril za življenje, nato so ga prepeljali v bolnišnico v Milano. V pol leta je sledilo 12 uspelih operacij, vnela pa se je tudi ljubezen med njim in koketno ameriško bolničarko poljskega rodu, Agnes von Kurowski, ki je bila nekaj let starejša od njega. Po vrnitvi domov je Ernest zaprosil Agneso za roko, a ga je zavrnila, češ da je premlad. Odmev teh dogodkov je v romanu 'Zbogom orožje'. Obeta se vnovično branje.
Testenine s sardelami
Za 4–6 oseb potrebujemo: 400 g špagetov, 500 g velikih sardel, 3 paradižnike, 2 stroka česna, sesekljan peteršilj, 1 rdeč feferon
Sardele očistimo, jim odstranimo hrbtno kost in jih drobno narežemo. Drobno narežemo tudi feferon in paradižnik. Če ne maramo lupine, ga blanširamo in olupimo. V visoki kozici segrejemo olje in dodamo sesekljan česen, da malo zarumeni. Dodamo paradižnik in kuhljamo 10 minut. Dodamo sardele, še malo popražimo ter posujemo s polovico peteršilja. Premešamo.
Testenine skuhamo po navodilu, jih umešamo k sardelam in omaki, posujemo z drugo polovico peteršilja, dodamo še brizg deviškega oljčnega olja in ponudimo s hrustljavo solato.
Metuljčki v sirovi omaki
Za 3–4 osebe potrebujemo: 300 g ementalca, 600 g pora, 200 ml vina, 500 ml polnomastnega mleka, 2–3 žličke škroba, 400 g metuljčkov, sol, sveže zmlet črni poper, ščep svežega naribanega muškatnega oreška.
Sir grobo naribamo. Por očistimo in beli ter zeleni del zrežemo na 1 cm debele ploščke. Česen sesekljamo. Segrejemo vino in česen. Dodamo sir, da se stopi. Nato primešamo škrob, stopljen v mleku, in začinimo. Zavreti ne sme.
Metuljčke skuhamo po navodilu. Pet minut, preden so kuhani, dodamo por. Špagete in por odcedimo, zmešamo s sirovo omako in takoj postrežemo. Poleg ponudimo solato z radičem castellfranco.
Pa dober tek!