Dozorele so sočne, sladke hruške

Jabolka veliko pogosteje obležijo v košari s sadjem kot sočne hruške. Hruške vsebujejo veliko snovi, ki pospešujejo nastajanje krvi, rast, uravnavanje prebave, zato ne bi smele nikdar manjkati med sadjem.

Prav tako kot jabolka se tudi hruške da koristno uporabiti v kuhinji. Lahko poskusimo iz njih narediti strjenko s pudingom ali hruškovo marmelado, ki bo nam na voljo še celo zimo.

Za pripravo hruškove sladice potrebujemo: 1 kg hrušk, 1 liter vode, 2 čokoladna pudinga, 3 žlice sladkorja, 200 g piškotov, 2 žlici instant kave, 1 dl mleka.

Instant kavo prelijemo s pol decilitra vroče vode ter prilijemo mleko. Piškote razporedimo po pladnju in jih enakomerno prelijemo s pripravljeno kavo.

Hruške olupimo in jim odstranimo pečke. Narežemo jih na manjše krhlje. V posodi zavremo liter vode, ki ji dodamo pripravljene hruške. Hruške naj počasi vrejo približno 20 minut. Kuhane hruške poberemo iz vode in z njimi prekrijemo piškote. V posodici posebej zmešamo praška za puding in sladkor. Dolijemo deciliter hladne vode ter premešamo. Vodo, ki je ostala od kuhanja hrušk, ponovno zavremo in vanjo vmešamo pripravljeno zmes za puding. Med stalnim mešanjem puding kuhamo še tri minute in z njim prelijemo hruške. Sladico postavimo za dve uri na hladno, da se ohladi in strdi.

Nasvet: Če sladico pripravljamo za otroke, kavo nadomestimo s kakavom. Za odrasle lahko za aromo med puding dodamo tudi kakšno žlico ruma.

Za pripravo hruškove marmelade potrebujemo: 1 kg hrušk, 0,5 kg želirnega sladkorja, sok dveh limon, pol žličke cimeta.

Hruške olupimo, odstranimo pečke ter jih narežemo na manjše kose. Stresemo jih v posodo in jim prilijemo deciliter vode. Hruške skuhamo do mehkega. S paličnim mešalnikom jih zmeljemo, da nastane kaša. Prilijemo limonin sok in potresemo s cimetom. Med stalnim mešanjem vmešamo želirni sladkor ter pri nizki temperaturi vse skupaj kuhamo še pol ure. Marmelado zlijemo v čiste kozarce ter jih še vroče zapremo in jih pustimo ohladiti.

Nasvet: Med hruške lahko dodamo tudi ščep muškatnega oreščka ali suhega ingverja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 11. maj 2018 / 14:51

Proti ustaško-nacističnim shodom

Pliberk na Koroškem – Jutri, 12. maja, ob 11. uri bo na trgu med Posojilnico in kavarno Pazzo v Pliberku / Bleiburgu na Koroškem shod proti ustaškim in nacističnim shodom na Koroškem. Organizira ga...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / torek, 7. julij 2015 / 00:07

Najbolje k zdravniku v javni mreži

Pred odhodom na počitnice Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zavarovanim osebam svetuje, da za čas bivanja v tujini pravočasno uredijo tudi svoje zdravstveno zavarovanje, s čimer se lah...

Gospodarstvo / torek, 7. julij 2015 / 00:05

Ni razvoja brez sodelovanja

S projektom Velika planina – inovativni turistični produkt so študentje zasnovali učno pot Po stopinjah pastirjev in predlagali vključitev Domžalskega doma v mrežo Centra šolskih in obšolskih dejavnos...

Gospodarstvo / torek, 7. julij 2015 / 00:03

Bonami na svetovni razstavi

Rejec Stane Bergant iz Kokre je z žrebcem Bonamijem sodeloval na svetovni razstavi haflingerjev v tirolskem Ebbsu.

Kranj / torek, 7. julij 2015 / 00:01

Bil je dan Logistične brigade

Ni aktivnosti Slovenske vojske brez Logistične brigade, so poudarili na osrednji slovesnosti v Vojašnici Petra Petriča v Kranju.

Gorenjska / ponedeljek, 6. julij 2015 / 23:27

Zadnje slovo Slavka Avsenika

V torek bo zadnje slovo Slavka Avsenika v Begunjah na Gorenjskem. Cerkveni in civilni pogreb z žalno svečanostjo bo potekal od 16. ure do predvidoma 18.30.