Dozorele so sočne, sladke hruške

Jabolka veliko pogosteje obležijo v košari s sadjem kot sočne hruške. Hruške vsebujejo veliko snovi, ki pospešujejo nastajanje krvi, rast, uravnavanje prebave, zato ne bi smele nikdar manjkati med sadjem.

Prav tako kot jabolka se tudi hruške da koristno uporabiti v kuhinji. Lahko poskusimo iz njih narediti strjenko s pudingom ali hruškovo marmelado, ki bo nam na voljo še celo zimo.

Za pripravo hruškove sladice potrebujemo: 1 kg hrušk, 1 liter vode, 2 čokoladna pudinga, 3 žlice sladkorja, 200 g piškotov, 2 žlici instant kave, 1 dl mleka.

Instant kavo prelijemo s pol decilitra vroče vode ter prilijemo mleko. Piškote razporedimo po pladnju in jih enakomerno prelijemo s pripravljeno kavo.

Hruške olupimo in jim odstranimo pečke. Narežemo jih na manjše krhlje. V posodi zavremo liter vode, ki ji dodamo pripravljene hruške. Hruške naj počasi vrejo približno 20 minut. Kuhane hruške poberemo iz vode in z njimi prekrijemo piškote. V posodici posebej zmešamo praška za puding in sladkor. Dolijemo deciliter hladne vode ter premešamo. Vodo, ki je ostala od kuhanja hrušk, ponovno zavremo in vanjo vmešamo pripravljeno zmes za puding. Med stalnim mešanjem puding kuhamo še tri minute in z njim prelijemo hruške. Sladico postavimo za dve uri na hladno, da se ohladi in strdi.

Nasvet: Če sladico pripravljamo za otroke, kavo nadomestimo s kakavom. Za odrasle lahko za aromo med puding dodamo tudi kakšno žlico ruma.

Za pripravo hruškove marmelade potrebujemo: 1 kg hrušk, 0,5 kg želirnega sladkorja, sok dveh limon, pol žličke cimeta.

Hruške olupimo, odstranimo pečke ter jih narežemo na manjše kose. Stresemo jih v posodo in jim prilijemo deciliter vode. Hruške skuhamo do mehkega. S paličnim mešalnikom jih zmeljemo, da nastane kaša. Prilijemo limonin sok in potresemo s cimetom. Med stalnim mešanjem vmešamo želirni sladkor ter pri nizki temperaturi vse skupaj kuhamo še pol ure. Marmelado zlijemo v čiste kozarce ter jih še vroče zapremo in jih pustimo ohladiti.

Nasvet: Med hruške lahko dodamo tudi ščep muškatnega oreščka ali suhega ingverja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 10. julij 2013 / 11:05

Dva izjemna tedna Gregorja Žemlje

Po senzacionalni uvrstitvi v tretji krog turnirja v Wimbledonu je Grega Žemlja osvojil domači challenger v Portorožu.

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 3. september 2015 / 16:05

Prvi Družinski dan na vasi

Svet Krajevne skupnosti Orehek - Drulovka je v počastitev krajevnega praznika povabil krajane na Družinski dan na vasi.

Gorenjska / četrtek, 3. september 2015 / 15:51

Ključna zgodnja obravnava

V razvojni ambulanti pregledajo skoraj trideset odstotkov novorojenčkov, od teh jih skoraj polovica potrebuje nadaljnje obravnave. Da bi bile te pogostejše, bi potrebovali več strokovnega kadra. A kaj...

Rekreacija / četrtek, 3. september 2015 / 15:50

Nova stara kraljica in kralj

Grad – Vzpon na Krvavec je bil uvod v dvodnevni kolesarski festival, ki ga vsako leto organizira Športno društvo Bam.Bi iz Trboj. Sobota je bila dan za klancarje, kolesarje, ki obožujejo vožnjo nav...

Šport / četrtek, 3. september 2015 / 15:48

Mavsar na stopničkah na Kitajskem

Kranj – Pretekli teden se je Kranjčan Nejc Mavsar, tekmovalec v hitrostnem rolanju, vrnil z odprtega azijskega pokala, festivala rolerskih športov, ki je potekal na Kitajskem. Nastopilo je več kot...

Mularija / četrtek, 3. september 2015 / 15:47

Otroci v šoli biatlona

Rudno polje – Med mladimi zanimanje za biatlon narašča. Dokaz za to je tabor šole biatlona, ki je letos poleti na Pokljuki potekal v treh terminih. Skupaj se ga je udeležilo 167 otrok s trenerji iz...