Dozorele so sočne, sladke hruške

Jabolka veliko pogosteje obležijo v košari s sadjem kot sočne hruške. Hruške vsebujejo veliko snovi, ki pospešujejo nastajanje krvi, rast, uravnavanje prebave, zato ne bi smele nikdar manjkati med sadjem.

Prav tako kot jabolka se tudi hruške da koristno uporabiti v kuhinji. Lahko poskusimo iz njih narediti strjenko s pudingom ali hruškovo marmelado, ki bo nam na voljo še celo zimo.

Za pripravo hruškove sladice potrebujemo: 1 kg hrušk, 1 liter vode, 2 čokoladna pudinga, 3 žlice sladkorja, 200 g piškotov, 2 žlici instant kave, 1 dl mleka.

Instant kavo prelijemo s pol decilitra vroče vode ter prilijemo mleko. Piškote razporedimo po pladnju in jih enakomerno prelijemo s pripravljeno kavo.

Hruške olupimo in jim odstranimo pečke. Narežemo jih na manjše krhlje. V posodi zavremo liter vode, ki ji dodamo pripravljene hruške. Hruške naj počasi vrejo približno 20 minut. Kuhane hruške poberemo iz vode in z njimi prekrijemo piškote. V posodici posebej zmešamo praška za puding in sladkor. Dolijemo deciliter hladne vode ter premešamo. Vodo, ki je ostala od kuhanja hrušk, ponovno zavremo in vanjo vmešamo pripravljeno zmes za puding. Med stalnim mešanjem puding kuhamo še tri minute in z njim prelijemo hruške. Sladico postavimo za dve uri na hladno, da se ohladi in strdi.

Nasvet: Če sladico pripravljamo za otroke, kavo nadomestimo s kakavom. Za odrasle lahko za aromo med puding dodamo tudi kakšno žlico ruma.

Za pripravo hruškove marmelade potrebujemo: 1 kg hrušk, 0,5 kg želirnega sladkorja, sok dveh limon, pol žličke cimeta.

Hruške olupimo, odstranimo pečke ter jih narežemo na manjše kose. Stresemo jih v posodo in jim prilijemo deciliter vode. Hruške skuhamo do mehkega. S paličnim mešalnikom jih zmeljemo, da nastane kaša. Prilijemo limonin sok in potresemo s cimetom. Med stalnim mešanjem vmešamo želirni sladkor ter pri nizki temperaturi vse skupaj kuhamo še pol ure. Marmelado zlijemo v čiste kozarce ter jih še vroče zapremo in jih pustimo ohladiti.

Nasvet: Med hruške lahko dodamo tudi ščep muškatnega oreščka ali suhega ingverja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 10. julij 2016 / 13:06

Nevihtna noč

Nevihtna noč je prvo fotografijo poimenoval naš bralec Dejan Košir, ki je v torek proti večeru v objektiv lovil strele, ki so vsake toliko časa razparale nebo. In tako je nastala tudi ta f...

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 31. avgust 2023 / 16:41

Pozivi za zaščito naravnih območij

Alpe Adria Green, Mednarodno društvo za varstvo okolja in narave (AAG), je kot društvo, ki deluje v javnem interesu na področju okolja in narave, podalo pripombe na osnutek četrtih sprememb in dopolni...

Medvode / četrtek, 31. avgust 2023 / 16:40

V Žlebe na razstavi

Iz zgodovine in arheoloških izkopavanj v sodobno umetnost: razstavi Jeterbenški gradovi in Hiša na hribu

Šenčur / četrtek, 31. avgust 2023 / 16:40

Ob stoletnici odprli gasilski muzej

Ob stoletnici Prostovoljnega gasilskega društva Voklo so v središču vasi odprli gasilski muzej, kjer je razstavljena vprežna prevozna ročna črpalka Rosenbauer iz leta 1898.

Kultura / četrtek, 31. avgust 2023 / 16:38

Od naravne in kulturne krajine do porok

Razstavišče v Sokolskem domu si delita dve fotografski razstavi. S preprostim naslovom Fotografije je fotografski opus zadnjih let naslovil Naško Križnar, Matjaž Tavčar pa svoj izbor fotografij predst...

Slovenija / četrtek, 31. avgust 2023 / 16:34

Spet v šolskih klopeh

Jutri se začenja novo šolsko leto za več kot 194 tisoč učencev, od tega jih bo skoraj 21 tisoč prvič sedlo v šolske klopi. V srednješolskem izobraževanju bo okoli 82 tisoč dijakov.