Dozorele so sočne, sladke hruške

Jabolka veliko pogosteje obležijo v košari s sadjem kot sočne hruške. Hruške vsebujejo veliko snovi, ki pospešujejo nastajanje krvi, rast, uravnavanje prebave, zato ne bi smele nikdar manjkati med sadjem.

Prav tako kot jabolka se tudi hruške da koristno uporabiti v kuhinji. Lahko poskusimo iz njih narediti strjenko s pudingom ali hruškovo marmelado, ki bo nam na voljo še celo zimo.

Za pripravo hruškove sladice potrebujemo: 1 kg hrušk, 1 liter vode, 2 čokoladna pudinga, 3 žlice sladkorja, 200 g piškotov, 2 žlici instant kave, 1 dl mleka.

Instant kavo prelijemo s pol decilitra vroče vode ter prilijemo mleko. Piškote razporedimo po pladnju in jih enakomerno prelijemo s pripravljeno kavo.

Hruške olupimo in jim odstranimo pečke. Narežemo jih na manjše krhlje. V posodi zavremo liter vode, ki ji dodamo pripravljene hruške. Hruške naj počasi vrejo približno 20 minut. Kuhane hruške poberemo iz vode in z njimi prekrijemo piškote. V posodici posebej zmešamo praška za puding in sladkor. Dolijemo deciliter hladne vode ter premešamo. Vodo, ki je ostala od kuhanja hrušk, ponovno zavremo in vanjo vmešamo pripravljeno zmes za puding. Med stalnim mešanjem puding kuhamo še tri minute in z njim prelijemo hruške. Sladico postavimo za dve uri na hladno, da se ohladi in strdi.

Nasvet: Če sladico pripravljamo za otroke, kavo nadomestimo s kakavom. Za odrasle lahko za aromo med puding dodamo tudi kakšno žlico ruma.

Za pripravo hruškove marmelade potrebujemo: 1 kg hrušk, 0,5 kg želirnega sladkorja, sok dveh limon, pol žličke cimeta.

Hruške olupimo, odstranimo pečke ter jih narežemo na manjše kose. Stresemo jih v posodo in jim prilijemo deciliter vode. Hruške skuhamo do mehkega. S paličnim mešalnikom jih zmeljemo, da nastane kaša. Prilijemo limonin sok in potresemo s cimetom. Med stalnim mešanjem vmešamo želirni sladkor ter pri nizki temperaturi vse skupaj kuhamo še pol ure. Marmelado zlijemo v čiste kozarce ter jih še vroče zapremo in jih pustimo ohladiti.

Nasvet: Med hruške lahko dodamo tudi ščep muškatnega oreščka ali suhega ingverja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / petek, 17. avgust 2018 / 09:57

Spominska slovesnost na Slopeh

Motnik – Člani Krajevnega odbora Združenja zveze borcev za vrednote NOB Motnik - Špitalič vabijo na proslavo in počastitev krajevnega praznika Krajevne skupnosti Motnik in Krajevne skupnosti Špital...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 14. maj 2015 / 14:51

Župan tokrat vztrajal pri odloku o komunalnem prispevku

Škofjeloški svetniki so na seji minuli teden sprejeli tudi predlog odloka o programu opremljanja stavbnih zemljišč in merilih za odmero komunalnega prispevka za območje Občine Škofja Loka v prvem bran...

Zanimivosti / četrtek, 14. maj 2015 / 14:48

'Spomenik' (vse manjšemu) Triglavskemu ledeniku

Zgodba Triglavskega ledenika, ki nezadržno izginja, je svoje mesto našla tudi na filmskem traku, v filmu z naslovom Nekoč je bil ledenik. Gledalcem je s predstavitvijo globalnih podnebnih sprememb v s...

Tržič / četrtek, 14. maj 2015 / 14:45

Stari orli spet leteli

V Sebenjah so zopet skakali nekdanji skakalni asi.

Razvedrilo / četrtek, 14. maj 2015 / 14:42

Tržiški plesalci blesteli v Belgiji

Plesalci Plesnega kluba Tržič tako doma kot v tujini veljajo za odlične plesalce rokenrola. Veliko pomembnih naslovov so že osvojili, lepo zgodbo, ki jo je začel trener Jure Markič s svojo soplesal...

Rekreacija / četrtek, 14. maj 2015 / 14:26

Kranjski hišni klanec spet osvojen

Stražišče – Klub študentov Kranj je tudi letos pripravil kolesarski vzpon, ki spada med najtežje v državi. Petkilometrske razdalje s povprečno devetodstotnim naklonom in štiristo petdeset metri viš...