Moj nočni spremljevalec
Ko sem zadnjič v neki družbi rekla, kako galanten in očarljiv je moj nočni spremljevalec, me je nekdo tako pogledal, kot da sem prismuknjena. Pa pri teh letih! Spremljevalec je pa ja tako nevtralna beseda, da jo lahko spraviš v vsako ulico zvez. »Nekateri pač pomislijo na najslabše!« pravi v svoji komediji Vsakemu svoje Peter Rezman, sem pomislila. Ta oseba gotovo ni zavila v pravo ulico. Seveda sem še prilila na ogenj, rekoč: »In tako lepo zveni!« Zdaj je bilo vsem jasno, da govorim v »perglihah«, kakor pravi Linhart. Pa je padel hiter, sicer ljubezniv ukaz brez »perglih«, naj rebus pojasnim ... Kadar stari dan niti ob uri čarovnic še ne mara pospraviti odvečne navlake, se ne zmenim več zanj in pozdravim novega z glasbo poljskega skladatelja Wojchieha Kilarja, enega največjih v svetu filmske glasbe: Pan Tadeus, Pianist, Dracula, Tredowata ... To je poljski film, posnet po romanu Helene Miniszkowske, o hišni učiteljici, ki se poroči z bogatim plemičem, a jo visoka družba ne sprejme in globoko poniža … (Knjiga v slovenščino ni prevedena.) Valček iz tega filma je kot kozarec neponarejenega šampanjca, hrepenenje po ljubezni in prostosti jaza, moja polnočna droga ... Vročina počasi ugaša med visokimi smrekami pred hišo, nad hrbtom Jelovice se blešči lunina krogla … srkam nesladko sangrio … in poslušam … A nenadoma predre v valujočo glasbo rezek zvok ure na pečici. Figov zavitek je pečen. Ohladiti se mora v modlu. Torej grem lahko spat. Sangrio bom pripravila zjutraj. Adijo, romantika!
Figov zavitek
Za običajen tortni model potrebujemo: 6 dag masla, 2,5 dl polnomastnega jogurta, 3 jajca, 10–15 dag sladkorja, 1 strok vanilje, ščep soli, 1 neškropljeno limono, 20 ml maraskina, 200 g zdroba, 2 žlici pecilnega praška, 8 zrelih, svežih fig (če nimamo fig, lahko uporabimo slive), maslo, drobtine za model.
Fige umijemo in osušimo s papirnato brisačo. Nastrgamo limonino lupino. Strok vanilje izdolbemo. Jogurt, sladkor, jajca, vaniljo in sol zmešano z mešalnikom, da kremasto naraste. Dodamo stopljeno maslo in maraskino. Pecilni prašek zmešamo z zdrobom in počasi dodajamo kremni zmesi.
Pečico ogrejemo na 180°. Fige prerežemo na polovice. Namastimo model in ga oprašimo z drobtinami.
Testo zlijemo v model, fige pa z lupino navzdol malce vtisnemo v testo. Pečemo 40–45 minut. Kolač naj se ohladi v modlu.
Sangria
Za 6 kozarcev potrebujemo: 50 dag zrelih breskev, 1 strok vanilje, 1 bio pomarančo, 1 bio limono, 750 ml lahkega rdečega vina, 500 ml rdečega grozdnega soka, ne nektarja.
Breskve olupimo in jih narežemo na 0,5 cm debele režnje, te pa tretjinke. Vaniljev strok prerežemo po dolgem in izdolbemo sredico. Limono in pomarančo olupimo, filetiramo, odstranimo peške in vsak krhelj zrežemo na 4 dele. Breskve, limono in pomarančno, vaniljevo sredico in strok damo v posodo za bovlo; če je nimamo, je dober tudi velik kozarec za vlaganje. Dodamo vino in sok. Mešanico za 10 ur postavimo v hladilnik. Ko vzamemo sangrio iz hladilnika, odstranimo vaniljev strok. Pijači lahko dodamo koščke ledu in jo razblažimo z mineralno vodo.
Pa dober tek.