Hrana, vino in poezija
Prejšnji teden je Ptuj gostil Dneve vina in poezije, nekje vmes pa je zanimiv večer pesmi in vina pripravila tudi gorenjska Vila Podvin. Na Gradu Strmol so konec tedna pripravili večerjo, kjer je bil glavna »kuhalnica« večera znani Igor Jagodic.
Na obeh gorenjskih kulinaričnih dogodkih je za vinsko spremljavo poskrbel primorski vinar Stojan Ščurek, in če je Vila gostila pesnike, je Strmol dal prednost glasbi in resničnemu razvajanju brbončic. Že okolje grajskega vrta, kjer se je večerja odvijala, je ustvarilo posebno vzdušje.
V Vili Podvin pa so prisotni lahko poleg 'poetičnih' prigrizkov, kakor so tokrat poimenovali male krožnike kuharskega mojstra Uroša Štefelina, prisluhnili trem avtorjem oziroma pesnikom: Justiyni Bargielski s Poljske, Forrestu Ganderju iz Amerike in Matthiasu Göritzu iz Nemčije, ki pa trenutno živi, ustvarja in predava v St. Louisu. Poezijo so pesniki brali v svojem jeziku, za prevode in vezni tekst pa je poskrbela Anja Kovač iz Beletrine.
Precej je navdušil Göritzev sonet, v katerem opisuje oziroma združi ljubezen in načine vlamljanja v avtomobile, medtem ko je Američan bral tuja dela, med njimi prvi angleški prevod rokopisa še neslišanega dela Pabla Nerude, ki pripoveduje zgodbo o vinu in rdečelaskah.
Po uradnem pesniškem uvodu je lahko vsak od prisotnih prišel na oder in prebral ali na pamet povedal svoj verz, pesem, ki jo je spisal nekoč; nekaj vrstic, ki so se mu utrnile, ko je poslušal pesnike. Lahko bi rekli, da je ta del dogodka odprla znana Alenka Bole Vrabec, sčasoma pa so se opogumili tudi drugi gostje. Zagotovo pa je bila dobra spodbuda za vse nastopajoče poleg del gostujočih pesnikov v nadaljevanju obljubljena znamenita Uroševa sladica – čokoladna krogla.
Na Gradu Strmol pa so združili moči protokolarni kuharji z Brda pri Kranju in priljubljeni slovenski kuharski mojster Igor Jagodic, ki je bil v svojih rosnih kuharskih letih tudi sam del kuharske ekipe na Brdu. V izjemnem okolju grajske terase – vreme je bilo kot naročeno – so tako goste razvajali z okusno hrano, za vino pa je poskrbel Stojan Ščurek, ki ga je izbral s kupaj z brdskim sommelierjem Zlatkom Šparaklom. Gurmansko celoto je lepo zaokrožila tudi mojstrica svojega področja Majda Debevc, ki je po pethodnem meniju gostom spregovorila o rumu. In kjer je rum, je tudi dim, bi lahko rekli. Brez cigar seveda ni šlo in tokrat so gostom predstavili rjave in dišeče lepotice iz Dominikanske republike. Za vezni tekst čarobnega večera je skrbela Boža Robnik, še bolj romantično vzdušje pa je pri gostih zagotovo doseglo glasbeno presenečenje večera: nastop Mance Izmajlove.