Le najbolj spretni in potrpežljivi so uspeli priti do svojega stola-ležalnika pred slovenskim paviljonom. Po večurnem raziskovanju po Expu so obiskovalci želeli čutiti Slovenijo tudi s počitkom. / Foto: Igor Kavčič

Tudi to je človeštvo

Moto letošnje svetovne razstave v Milanu je Nahraniti planet, energija za življenje. Ob obisku Expa si boste um in duha nahranili predvsem z drugačnim, posebnim, novim, neverjetnim.

Svetovna razstava ali skrajšano Expo je vsakič znova nekaj enkratnega in neponovljivega, saj se na njej predstavljajo dosežki človeštva, zgodbe za prihodnost, na zadnjih nekaj razstavah pa se v prvi vrsti odslikavajo tudi raznolikosti med posameznimi narodi in kulturami. S prve svetovne razstave 1851 je Crystal palace v Londonu, za svetovno razstavo leta 1889 v Parizu je bil zgrajen Eiffelov stolp, spomin na razstavo leta 1958 v Bruslju je Atomium ... Razstavo, ki v sodobnem času traja pol leta, v različnem časovnem zaporedju pripravijo v drugi državi. Po letu 1906 je tokrat spet v Milanu.

Ker se Expo v prihodnjih letih spet oddaljuje od Slovenije (2017 bo v Astani v Kazahstanu, 2020 pa v Dubaju v Združenih Arabskih Emiratih), je enkratna priložnost še do konca oktobra obiskati veliko Milansko razstavišče. Privližno šest ur vožnje do parkirišča izven Milana, od koder na Expo brezplačno vozijo avtobusi, ob dnevni vstopnici za slabih štirideset evrov in svet v malem bo pred vami. Na tokratni razstavi se v različnih paviljonih, bodisi posebej zgrajenih objektih milijonskih vrednosti ali pa v instantnih razstaviščnih stavbah, predstavlja 142 držav, iz bivše Jugoslavije le Slovenija.

Kje začeti? Nasvet bi se glasil kjerkoli, vse je zanimivo. Slovenci bomo ogled začeli kar v našem, slovenskem. Brez prevelike gneče, z nekaj minut čakanja, se Slovenija predstavlja pod geslom Zelena, Aktivna, Zdrava. Obiskovalcem pokažemo najboljše, kar imamo, neokrnjeno naravo, ki nam daje tako sol v piranskih solinah, kot izvrsten med ter termalne vrelce. Tu so najuspešnejša imena iz gospodarstva, znanilci naše tehnologije in znanja, predstavljajo pa se tudi posamezne regije. Seveda so obiskovalcem na voljo tudi naši kulinarične posebnosti kot potica, kranjska klobasa, gibanica, šmorn ...

Seveda nam je še bolj zanimiv ostali svet, od razkošno opremljenih paviljonov arabskih in z nafto bogatih držav, na vstop v katere je predvidoma potrebno čakati, do paviljonov afriških in nekaterih azijskih držav, ki predvsem predstavljajo svojo kulturo in prodajajo njihove značilne izdelke, in vseh nekje vmes, ki so svoje predstavitve gradili predvsem na inovativnosti. Turki z zanimivimi predstavitvami svoje zgodovine, kulinarike, začimb, umetnosti, pri Špancih je moč sodelovati v interaktivni kuhinji, Poljaki nam sporočajo, da so dežela najboljših jabolk, Belgijci pa predstavljajo nov sistem pridelovanja hrane „Aquaponic“, ki združuje akvakulturo (gojenje vodnih živali kot na primer rib ali rakcev v akvariju) z hidroponiko (gojenje rastlin v vodi) v simboličnem okolju. Izločki gojenih živali skozi določene postopke postanejo hranila za rastline. Lahko si ogledate solate naše prihodnosti. Kljub temu, da bo en dan za temeljit ogled Expa premalo, ga lahko vidite veliko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 5. julij 2021 / 23:32

Sto let Klinike Golnik

Doc. dr. Aleš Rozman, dr. med., spec., direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 10. november 2019 / 16:48

Pobeg v naravo

Tudi v poznojesenskih deževnih ter zelo kratkih dneh je še vedno moč najti trenutek za pobeg v naravo, peš ali s kolesom. Čeprav dim, ki se zlovešče vali iz tovarniških dimnikov, že napoveduje tema...

Gospodarstvo / nedelja, 10. november 2019 / 16:46

Dolg ni več postavka v naših bilancah

»Nihanja v gospodarski aktivnosti na Merkur lahko vplivajo, a je zdaj naša učinkovitost več kot dovolj velika, da jih lahko kontroliramo,« pravi Blaž Pesjak, generalni direktor nakelske družbe Merkur...

Gospodarstvo / nedelja, 10. november 2019 / 16:45

Podaljšali rok za setev prezimnih posevkov

Kranj – V okviru zahteve za ozelenitev njivskih površin, kar je v okviru programa razvoja podeželja ena od zahtev za kmetijsko okoljska in podnebna plačila, je treba setev prezimnih posevkov opravi...

Bohinj / nedelja, 10. november 2019 / 16:45

Možnosti in pasti razvoja kmetij

Stara Fužina – V Kulturnem domu v Stari Fužini bo v četrtek, 14. novembra, ob 15.30 predavanje z naslovom Ekonomika na kmetiji – možnosti in pasti razvoja kmetij. Predaval bo Tomaž Cör, vodja oddel...

Zanimivosti / nedelja, 10. november 2019 / 16:44

Priznanja za raziskovalne dosežke

Cankarjev dom v Ljubljani je gostil vrhunske zdravnike in farmacevte Srednje in Jugovzhodne Evrope – finaliste mednarodnega Medisovega natečaja za medicinske dosežke International Medis Awards for...