Lignji za poletne dni
Resda se je poletje z visokimi temperaturami za kratek čas poslovilo, vendar ni razloga, da si ne bi privoščili prave poletne jedi. Lignji s svojo paleto vitaminov in mineralov spadajo med najbolj zdrave morske sadeže. Njihova priprava je hitra in preprosta, le nekaj trikov (dobro segreta ponev) moramo poznati.
Za pripravo pečenih lignjev potrebujemo: 350 g/na osebo lignjev, limono, olje, sol, peteršilj, česen, oljčno olje.
Česen in peteršilj na drobno sesekljamo. Prilijemo toliko oljčnega olja, da sta česen in peteršilj v celoti pokrita.
Lignje dobro očistimo, speremo pod tekočo vodo ter osolimo. Ponev močno segrejemo in prilijemo dve žlici olja. Na segreto olje stresemo lignje in jih odcedimo takoj, ko spustijo vodo. Ponev ponovno segrejmo ter ji prilijemo olje. Dodamo odcejene lignje. Pri visoki temperaturi jih pečemo približno 5 minut, da se enakomerno zapečejo. Vmes jih večkrat pomešamo. Serviramo jih na krožnik z omako iz česna in peteršilja ter pokapljamo z limono.
Za pripravo solate z lignji potrebujemo: 0,5 kg lignjev, 1 čebulo, 1 rumeno papriko, 1 zeleno papriko, 1 paradižnik, 1 limono, 0,5 dl oljčnega olja, sol.
Lignje očistimo in speremo pod tekočo vodo. Narežemo jih na 1,5 cm široke kolobarje. Na močno segreto ponev dolijemo 3 žlice olja ter na njem na hitro popečemo lignje. Po potrebi odlijemo vodo ter ponovimo postopek. Pečemo jih skupaj približno 5 minut, odvisno od debeline lignjev. Pečene lignje stresemo v skledo ter jih ohladimo. Čebulo olupimo in jo nasekljamo, papriko in paradižnik narežemo na manjše koščke. Zelenjavo stresemo k lignjem, vse skupaj posolimo, prelijemo s sokom ene limone in oljčnim oljem. Solato dobro premešamo in postrežemo.
Nasvet: V trgovini največkrat dobimo že očiščene lignje, vendar jih moramo kljub temu sami še enkrat očistiti od znotraj, saj pogosto vsebujejo še ostanke čiščenja. Pri peki lignjev je ključnega pomena dobro segreta ponev. Le tako bodo lignji dobro zakrknili in se spekli. Prav tako je nujno, da odlijemo odvečno vodo, ki nastane pri peki. Če bomo čakali, da bo voda izhlapela, bodo lignji postali 'gumijasti'. V solato z lignji dodajamo poljubno sezonsko zelenjavo, ki jo imamo na voljo. Prileže se tudi kakšna oliva.