Krompir izkopavali po starem
V sredo dopoldne so na kmetiji Pr' Govekarju na Jezerski cesti v Kranju izkopavali krompir. To ne bi bilo nič posebnega, če tega ne bi počeli na star način – s plugom, ki ga je vlekel konjič.
Kranj – Na kmetiji Pr' Govekarju obdelujejo sedem hektarjev lastnih in najetih zemljišč in redijo trinajst goved in tri konje. Največ imajo travnikov, presežke sena tudi prodajajo, sicer pa pridelujejo še koruzo za siliranje, žita in krompir, a tega le toliko, da ga je dovolj za potrebe devetčlanske družine. Za delo na kmetiji imajo vso potrebno mehanizacijo, a krompir še vedno izkopavajo po starem. Kako to poteka, smo si v sredo ogledali v živo. Gospodar Janko Draksler je v 'drikl' zapel več kot petnajst let staro kobilico Zofko, na 'drikl' je pripel 'kolca', v 'kolca' pa vpel železni plug. Vnuk Jan je vodil konja, Janko pa je trdno držal za ročaja pluga, s katerim sta vrsto za vrsto izkopavala krompir. Za oračema so se na njivico podali pobiralci krompirja – Jankova žena Vandi, vnuk Aleš in vnukinja Tjaša ter Alešev in Janov prijatelj Nejc, ki so na roke pobirali krompir v gajbico in cajno. »Krompir je dobro obrodil, približno trinajst gajbic ga bo. Tudi krme bo letos obilo, le seno se bo zaradi tega slabše prodajalo,« je dejal Janko in poudaril, da kmeta od »viškov ne boli glava«.
Takšno izkopavanje krompirja – s plugom, ki ga vleče konj – je tudi v 'krompirjevi deželi', kot je Gorenjska, zadnje čase le še redko videti. »Pri nas tako delamo 'za hobi', zaradi odnosa do preteklosti in navdušenja do konj,« je dejal Janko in dodal, kako je star način izkopavanja krompirja zanimiv za otroke, ki na poljih večinoma videvajo le še traktorje in kombajne. Janko je konjski navdušenec, poleg Zofke, ki spominja na ponija, ima v hlevu še dve kobili, ki ju rad zapreže v zapravljivčka. Z njim se domači pogosto odpeljejo na izlet (za veliki šmaren načrtujejo pot na Brezje), Janko pa rad ustreže tudi vsem, ki se tako želijo peljati na porokah, za rojstni dan ali ob kakem drugem pomembnem življenjskem dogodku.