Tanabata
Piknik. Povabljeni sva obe z Vego, ki ji je sicer ime Rosana. A še v časih, ko se je iz naju kadilo kot iz kakšnega železarskega dimnika, je ona postala Vega. Vsi mislijo, da je ime prirejeno iz njenega odnosa do prehranjevanja, saj je zelo ljubezniva veganka, a so na napačni sledi. V kastiljščini pomeni vega obrečna loka in je v Španiji kar pogost priimek, na Kubi pa polje, nasad tobaka, sicer pa je Vega tudi najsvetlejša zvezda v Liri. Japonci so o Vegi, ki ima pri njih ime Orišime, in najsvetlejši zvezdi ozvezdja Orel, ki se imenuje Hikobiši, pri nas pa Atair, spletli kar se da romantično zgodbo. Orešimi, tkalka in hči boga nebes, in kravji pastir Hikobiši sta se ljubila in iz ljubezni zanemarjala delo. Orišime ni izdelala toliko oblek za gospodarja nebes, kolikor bi jih morala, Hikobišijeve krave pa so se pasle po vseh nebesih. Bog nebes je v srdu vsakega pregnal na svoj breg reke (Rimske ceste). Potem se je omehčal in jima dovolil, da se poročita. A tudi kot zakonca nista bila pri delu bolj zbrana. Tentei, bog nebes, se je razjezil in ju spet ločil. En dan v letu, sedmi dan sedmega meseca, sta si zvezdi najbliže. Zahodni svet je to posplošil na 7. 7. A dan, ko Japonci slavijo srečanje Orišime in Hikobišija, je umeščeno v čas med 6. in 8. avgustom. Tanabata, kakor pravijo oni, je praznik upanja; na predvečer posadijo v vedra bambuse in nanje obesijo listke s svojimi željami. Praznik je vesel, barvit in prav takšno je bilo naše razpoloženje. Nismo imeli ne bambusa ne veder, ampak veliko želja! Vegino sadje, ki se je počasi peklo na žaru, pa je budilo željo po še več …
Veganska kuskusova solata
Za 4 osebe potrebujemo: 300 g kuskusa, zelenjavno osnovo ali čisto zelenjavno juho, pol solatne kumare, 1 veliko rdečo koničasto papriko, 3 spomladanske čebulice, 10 posušenih paradižnikov v olju, kumin, sol, poper, 1 žlico sojine omake, 1 žlico paradižnikove mezge, 2 žlici balzamičnega kisa, 3 žlice oljčnega olja, šopek drobnjaka
Kuskus prelijemo z vrelo zelenjavno osnovo, da je pokrit. 15 minut naj nabreka. Vmes ga nekajkrat premešamo.
Zelenjavo očistimo in operemo. Kumaro, papriko in paradižnik zrežemo na koščke. Zelenjavo zmešamo in dodamo kuskus. Posebej zmešamo sojino omako, paradižnikovo mezgo, balzamični kis, olje, kumin, sol in poper ter prelijemo solato. Ponudimo z nastriženim drobnjakom. Zelo osvežujoče ob mesovju z žara.
Pečene hruške z ananasom
Za 4 osebe potrebujemo: 2 hruški, 1 manjši ananas, limonin sok, agavin sirup, sveže rožmarinove vejice
Hruške prerežemo po dolgem, izdolbemo semena. Ananas olupimo, prerežemo na pol in izrežemo stržen, nato sadež zrežemo na 1,5 cm debele polovičke. Rožmarinove vejice sesekljamo. Koščke sadja premažemo z agavinim sirupom, ki ga dobimo v vsaki bolje založeni trgovini z zdravo hrano. Polovičke hrušk in ananasove krhlje premažemo z agavinim sirupom. Najbolje, da uporabimo čopič. Nato posujemo po narezanih sadežih še drobno sesekljan rožmarin. Na žar damo sadež s prerezano stranjo, čez 2 minuti še enkrat premažemo sadje s sirupom in ga nato 5–6 minut pečemo na žaru.
Pa dober tek!