Kamnik v znamenju trniča
V Kamniku in okolici od 3. do 9. avgusta potekajo Dnevi trniča, znamenitega velikoplaninskega trdega sirčka.
Kamnik – Zavod za turizem in šport v občini Kamnik je v sodelovanju s številnimi lokalnimi gostinci zdaj že tradicionalni Dan trniča, ki bo 9. avgusta potekal na Veliki planini, nadgradil v celotedenski dogodek, imenovan Dnevi trniča.
Priljubljeni gostinci so v mestu, njegovi okolici in na Veliki planini že od včeraj, 3. avgusta, še posebno poudarjali svojo ponudbo jedi s trničem, ki so ga pastirji nekdaj izdelovali v paru, saj je veljal za simbol ljubezni. Lepo okrašenega so podarili svoji izvoljenki v dolini, drugega pa obdržali sami. Trniči, ki so znani le na Veliki planini, niso le pomemben del kulturne dediščine in priljubljeni turistični spominek, ampak se vse bolj uveljavljajo tudi kot kulinarična posebnost, zato so vključeni tudi v Okuse Kamnika oz. projekt Trnič na vsako mizo, sofinanciran s sredstvi Snovalca. Dnevom trniča se je pridružilo osem gostišč v Kamniku, okolici in na Veliki planini (Dom v Kamniški Bistrici, Domžalski dom na Mali planini, Gostilna in galerija Majolika, Gostilna Pri planinskem orlu, gostilnica Pri podkvi, restavracija Repnik, Gostilna Špajza in Terme Snovik – Restavracija Potočka), ki bodo obiskovalcem ta teden ponujale jedi, kot so na primer svaljki s čemaževim pestom in trničem, gobova juha, vampi ali golaž s trničem, tuhinjska postrv z zeliščno polento in trničem ali njoki s špinačo in trničem, suha jelenova klobasa s skuto in trničem in mnogo drugega.
Trnič pa si bodo obiskovalci Velike planine lahko izdelali tudi sami, in sicer v nedeljo, 9. avgusta, pred Preskarjevo muzejsko bajto.