Ena redkih pastiric na Veliki planini, ki zna izdelati trnič, je Rezka Mali.

Kamnik v znamenju trniča

V Kamniku in okolici od 3. do 9. avgusta potekajo Dnevi trniča, znamenitega velikoplaninskega trdega sirčka.

Kamnik – Zavod za turizem in šport v občini Kamnik je v sodelovanju s številnimi lokalnimi gostinci zdaj že tradicionalni Dan trniča, ki bo 9. avgusta potekal na Veliki planini, nadgradil v celotedenski dogodek, imenovan Dnevi trniča.

Priljubljeni gostinci so v mestu, njegovi okolici in na Veliki planini že od včeraj, 3. avgusta, še posebno poudarjali svojo ponudbo jedi s trničem, ki so ga pastirji nekdaj izdelovali v paru, saj je veljal za simbol ljubezni. Lepo okrašenega so podarili svoji izvoljenki v dolini, drugega pa obdržali sami. Trniči, ki so znani le na Veliki planini, niso le pomemben del kulturne dediščine in priljubljeni turistični spominek, ampak se vse bolj uveljavljajo tudi kot kulinarična posebnost, zato so vključeni tudi v Okuse Kamnika oz. projekt Trnič na vsako mizo, sofinanciran s sredstvi Snovalca. Dnevom trniča se je pridružilo osem gostišč v Kamniku, okolici in na Veliki planini (Dom v Kamniški Bistrici, Domžalski dom na Mali planini, Gostilna in galerija Majolika, Gostilna Pri planinskem orlu, gostilnica Pri podkvi, restavracija Repnik, Gostilna Špajza in Terme Snovik – Restavracija Potočka), ki bodo obiskovalcem ta teden ponujale jedi, kot so na primer svaljki s čemaževim pestom in trničem, gobova juha, vampi ali golaž s trničem, tuhinjska postrv z zeliščno polento in trničem ali njoki s špinačo in trničem, suha jelenova klobasa s skuto in trničem in mnogo drugega.

Trnič pa si bodo obiskovalci Velike planine lahko izdelali tudi sami, in sicer v nedeljo, 9. avgusta, pred Preskarjevo muzejsko bajto.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 6. avgust 2019 / 13:43

Borovnice za malico

Da so borovnice zares široko uporabne, kaže število okusnih jedi, ki jih lahko iz njih pripravimo. Med drugim so odlična popestritev malice v bananinem kruhu ali hrustljavem borovničevem prigrizku....

Objavljeno na isti dan


Šport / sobota, 21. marec 2015 / 21:04

Slovenci najboljši letalci v Planici

Na ekipni tekmi zmaga Slovenije pred Avstrijo in Norveško.

Nasveti / sobota, 21. marec 2015 / 10:59

Razgled na Devin

Monte Ermada/Grmada (323 m) – Ostaline prve svetovne vojne s pogledom na Tržaški zaliv. Vzpetina na tržaškem krasu, ki je najlepša v jesenskih mesecih. Morska klima z mehkim zrakom še kako prija.

GG Plus / sobota, 21. marec 2015 / 10:56

Prešeren navdihuje kanalske Slovence

Večer slovenske kulture je že nekaj let osrednja prireditev Slovencev v Kanalski dolini v Italiji v počastitev 8. februarja, slovenskega kulturnega praznika. Letošnja je bila konec februar...

Gospodarstvo / sobota, 21. marec 2015 / 10:53

Startup vikend podjetništva v Tržiču

Tržič – Med 20. in 22. marcem v Tržiču poteka Startup vikend podjetništva z družbenim učinkom. »Zaposleni pri Ljudski univerzi (LU) Tržič se pogosto srečujemo s posamezniki različnih generacij, ki...

Kronika / sobota, 21. marec 2015 / 10:52

Ogenj na nadstrešku in strehi

Kranjska Gora – V noči iz torka na sredo je okoli 3. ure zagorelo v ulici Ledine v Kranjski Gori. Stanovalce je zbudilo pokanje, ogenj pa je zajel lesen nadstrešek in streho stanovanjske h...