Oglar Klemen Zupančič - Grizli je ob pomoči Kosovirja prižgal letošnjo kopo, iz katere naj bi nastalo dve toni in pol oglja. / Foto: Tina Dokl

Grizli in Kosovir prižgala kopo

V petek zvečer so prižgali oglarsko kopo na kopišču v Gozdu - Martuljku. Gorela bo kakih štirinajst dni, vsak večer pa ob njej potekajo zanimive delavnice in igre.

Najbolj kakovostno oglje nastane iz lesa listavcev, denimo leske, bukve, gabra ... Kot je povedal Klemen Zupančič - Grizli, večino oglja prodajo že na kopišču, ljudje ga prihajajo kupovat predvsem za domači žar.

Gozd - Martuljek – Na kopišču v Rutah so v petek zvečer prižgali oglarsko kopo in s tem pričeli letošnje oglarske dneve. Prižig je bil letos še posebno slovesen, saj je hkrati potekalo srečanje oglarjev Slovenije, ki so se ga udeležili oglarji iz desetih oglarskih krajev.

Kopo je prižgal predsednik Društva oglarjev Rute – Gozd - Martuljek Klemen Zupančič - Grizli ob pomoči Kosovirja, gorela naj bi vsaj dva tedna, skuhali pa naj bi se kar dve toni in pol oglja. Slavnostni govornik na prireditvi je bil državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Miha Marenče, nekaj besed o pomenu oglarstva je povedal predsednik Kluba oglarjev Slovenije Miha Prah, o povezanosti gozdarstva in oglarstva ter priložnostih, ki jih ponuja oglarjenje danes, pa je govoril Andrej Avsenek iz blejske območne note Zavoda za gozdove Slovenije. V imenu Občine Kranjska Gora je udeležence pozdravil podžupan Bogdan Janša, v kulturnem programu pa je domačinka Darinka Tarman pripravila nekaj recitacij v domačem rutarškem narečju, spremljal jo je harmonikar Tone Dremelj. Na harmoniko je zaigral tudi harmonikar Klemen iz Srednjega Lipovca, od koder so prišli člani tamkajšnjega oglarskega društva. Prižig kope je pospremilo streljanje z možnarjem, za kar je poskrbel Ingo z Jasenja, otroški program pa sta pripravila Kosovirja na leteči žlici. Iz kotla je zadišalo po ajmohtu, s katerim so se okrepčali številni obiskovalci.

Pestro dogajanje ob kopi poteka ta teden vsak večer med 17. in 19. uro, ko pripravljajo različne delavnice in oglarske igre, kuhali bodo ajmoht v kotlu, na kurišču pekli večerjo in kuhali oglarski žmoht. Prihajajoči konec tedna pa pripravljajo tudi likovno kolonijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 4. avgust 2022 / 15:45

Poletna osvežitev v kornetu

Kako pestra je v vročih poletnih dneh ponudba sladoleda v Kranju

Objavljeno na isti dan


Šport / četrtek, 2. avgust 2012 / 07:00

Čopu in Špiku bron v Londonu

London - Slovenska veslača Iztok Čop in Luka Špik sta na olimpijskih igrah v Londonu osvojila bronasto medaljo. Po zmagi Urške Žolnir v judu je to že druga medalja za Slovenijo n...

Šport / četrtek, 2. avgust 2012 / 07:00

Tek za kralje višin

Letošnji zmagovalec teka na Grintovec, tretje tekme slovenskega pokala, ki hkrati šteje tudi za svetovni pokal v gorskih tekih je Eritrejec Azerya Teklay. Odličen tretji pa je bil Nejc Kuhar (Lasporti...

Kranjska Gora / četrtek, 2. avgust 2012 / 07:00

Spet zakurili oglarsko kopo

V petek zvečer so na kopišču v Gozd-Martuljku znova zakurili tradicionalno oglarsko kopo in s tem odprli že tradicionalne oglarske dneve.

Zanimivosti / četrtek, 2. avgust 2012 / 07:00

Ko Nizozemci užgejo Golico

Člani ansambla Moja lepa Slovenija iz Rotterdama že tretjo leto počitnikujejo na Otočah.

Gospodarstvo / četrtek, 2. avgust 2012 / 07:00

Dietna vožnja za traktorje

Izbira ustreznega traktorja in pravilen način vožnje lahko občutno prispevata k nižji porabi goriva.