Janez in Mitja sta fer kuharja, ki skrbita za zanimivo ponudbo hrane po vsej Sloveniji, minulo soboto pa sta se pripeljala tudi v Kranj. / Foto: Primož Pičulin

Fini grižljaji po fer ceni

S takšnim geslom goste vabita mlada kuharja Mitja Horvat in Janez Karlin, ki na poti z modrim kamiončkom navdušujeta s pripravljanjem jedi, ki jih je navdihnila slovenska tradicija, minuli konec tedna pa sta se ustavila tudi v Kranju. In Gorenjce navdušila tudi s ceno ...

Kranj – »Najin načrt je, da bi prek poletja obiskala čim več različnih mest in vasi po Sloveniji. Povabljena sva bila že na Kransko kuhno, vendar sva bila takrat že zasedena, danes pa sva izkoristila priložnost in obiskala Kranj,« je povedal Janez Karlin, ki je s prijateljem Mitjo Horvatom minulo soboto prijazno sprejemal goste in razložil nenavaden cenik na kamiončku.

»FerFud se imenujemo zato, ker imamo fer cene, prav tako imamo fer odnos do svojih gostov. Pri nas plačate toliko, kolikor želite, vse, kar zasluživa, pa gre za donacijo v podporo projektu Botrstvo v Sloveniji. Hofer zagotavlja sestavine, Luka Jezeršek je s predelavo kamiončka poskrbel, da sva lahko vedno na poti,« je povedal 21-letni Janez, ki obiskovalce in predvsem obiskovalke modrega kamiončka očara tudi s svojimi kuharskimi brki.

»Šesti teden se voziva in kuhava po Sloveniji. Bila sva že na Kekčevih dnevih v Kranjski Gori, na Blejskih dnevih in tako naju tudi na Gorenjskem že kar dobro poznajo. Delala bova vse do konca septembra oziroma do takrat, ko bo primerno vreme,« pravita Janez in Mitja, ki sicer nista popolna kuharska začetnika. Mitja Horvat je v podobnem tovornjaku že pet let pekel piščance, Janez Karlin v gostinstvu dela tri leta.

Ker se fanta očitno spoznata na svoj posel, sta se odločila, da bosta hrano, ki jo pripravljata, navdahnila s slovensko kulinarično tradicijo. »Danes imava na jedilniku polento s šugom oziroma paradižnikovo omako in bio kozicami. Poletna je zelo kremasta, saj ji dodava parmezan in smetano, in zbita tako, kot so mnogi vajeni. Druga današnja jed je poštoklja s piščančjim nabodalom. To je na star način pripravljena različna zelenjava, saj skuhava cvetačo, brokoli, krompir, ohrovt, korenje ... Ko se vse to skuha in prekuha, dodamo še maslo in začimbe ter vse skupaj s kuhalnico 'poštokljamo'. Nastane nekakšen pire in na vrhu damo še piščančje nabodalo. Za sladico sva pripravila malinčico, jogurtovo strnjenko z malinovim prelivom,« je recepte na hitro izdal Janez, obiskovalci pa so se ob pokušanju oblizovali in verjamemo, da je vsak po svojih močeh dobrodelno prispeval za imenitno sobotno kosilo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / petek, 18. maj 2007 / 07:00

Župani za Podjetno regijo

Kamnik - Minuli petek so se sestali župani občin Domžale, Kamnik, Trzin, Komenda, Lukovica, Moravče in Mengeš in se opredelili do najnovejšega vladnega predloga o usta...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 6. junij 2020 / 15:49

Poučili se bodo o sonaravnem vrtnarjenju

Podnart – Center za trajnostni razvoj podeželja (CTRP) Kranj vabi na brezplačna dogodka, ki bosta v ponedeljek na ekološki kmetiji Porta v Ovsišah pri Podnartu. Ob 16. uri poleg ogleda kmetije načr...

Gorenjska / sobota, 6. junij 2020 / 15:44

V petek so potrdili pet okužb

V petek, 5. junija, je bilo med 715 vzetimi brisi na novi koronavirus pozitivnih pet oseb, od tega po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje štirje na Jesenicah in eden v Ljubljani. Kmalu od...

GG Plus / sobota, 6. junij 2020 / 15:09

Obiskal vse kraje v Sloveniji

Potovanje mora biti doživetje, le tako si lahko zapomniš dogodivščine s poti. Slovenija jih s svojimi 6036 naselji in zanimivimi ljudmi, ki v njih prebivajo, ponuja na pretek. Tako razmišlja Mitja Lav...

Zanimivosti / sobota, 6. junij 2020 / 15:08

Lastovke

Vrnitev lastovk s prezimovališč daljne Afrike nam vsako leto naznanja prihod toplejših pomladnih dni. S prvim dnem rožnika smo sicer iz pomladi že prešli v meteorološko poletje, miren in eleganten...

GG Plus / sobota, 6. junij 2020 / 15:04

Preprosto – Ines, 2. del

»Nagonsko sem zgrabila prvo steklenico in mu zagrozila, da mu jo razbijem na glavi, če me ne izpusti ven. ''Saj vem, kakšne ste debeluhinje: nepotešene in zajebane!'' je kričal nad menoj, a me je n...