Janez in Mitja sta fer kuharja, ki skrbita za zanimivo ponudbo hrane po vsej Sloveniji, minulo soboto pa sta se pripeljala tudi v Kranj. / Foto: Primož Pičulin

Fini grižljaji po fer ceni

S takšnim geslom goste vabita mlada kuharja Mitja Horvat in Janez Karlin, ki na poti z modrim kamiončkom navdušujeta s pripravljanjem jedi, ki jih je navdihnila slovenska tradicija, minuli konec tedna pa sta se ustavila tudi v Kranju. In Gorenjce navdušila tudi s ceno ...

Kranj – »Najin načrt je, da bi prek poletja obiskala čim več različnih mest in vasi po Sloveniji. Povabljena sva bila že na Kransko kuhno, vendar sva bila takrat že zasedena, danes pa sva izkoristila priložnost in obiskala Kranj,« je povedal Janez Karlin, ki je s prijateljem Mitjo Horvatom minulo soboto prijazno sprejemal goste in razložil nenavaden cenik na kamiončku.

»FerFud se imenujemo zato, ker imamo fer cene, prav tako imamo fer odnos do svojih gostov. Pri nas plačate toliko, kolikor želite, vse, kar zasluživa, pa gre za donacijo v podporo projektu Botrstvo v Sloveniji. Hofer zagotavlja sestavine, Luka Jezeršek je s predelavo kamiončka poskrbel, da sva lahko vedno na poti,« je povedal 21-letni Janez, ki obiskovalce in predvsem obiskovalke modrega kamiončka očara tudi s svojimi kuharskimi brki.

»Šesti teden se voziva in kuhava po Sloveniji. Bila sva že na Kekčevih dnevih v Kranjski Gori, na Blejskih dnevih in tako naju tudi na Gorenjskem že kar dobro poznajo. Delala bova vse do konca septembra oziroma do takrat, ko bo primerno vreme,« pravita Janez in Mitja, ki sicer nista popolna kuharska začetnika. Mitja Horvat je v podobnem tovornjaku že pet let pekel piščance, Janez Karlin v gostinstvu dela tri leta.

Ker se fanta očitno spoznata na svoj posel, sta se odločila, da bosta hrano, ki jo pripravljata, navdahnila s slovensko kulinarično tradicijo. »Danes imava na jedilniku polento s šugom oziroma paradižnikovo omako in bio kozicami. Poletna je zelo kremasta, saj ji dodava parmezan in smetano, in zbita tako, kot so mnogi vajeni. Druga današnja jed je poštoklja s piščančjim nabodalom. To je na star način pripravljena različna zelenjava, saj skuhava cvetačo, brokoli, krompir, ohrovt, korenje ... Ko se vse to skuha in prekuha, dodamo še maslo in začimbe ter vse skupaj s kuhalnico 'poštokljamo'. Nastane nekakšen pire in na vrhu damo še piščančje nabodalo. Za sladico sva pripravila malinčico, jogurtovo strnjenko z malinovim prelivom,« je recepte na hitro izdal Janez, obiskovalci pa so se ob pokušanju oblizovali in verjamemo, da je vsak po svojih močeh dobrodelno prispeval za imenitno sobotno kosilo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / sobota, 6. julij 2019 / 08:05

Naravne vode primerne za kopanje

Škofja Loka – Vzorci kopalnih voda v občini Škofja Loka so na začetku letošnje kopalne sezone skladni s priporočili o varnosti kopanja na naravnih kopališčih oz. kopalnih območjih. Občina Škofja Lo...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 20. april 2024 / 15:33

Hitri, vinjeni, s telefonom ...

Gorenjski policisti so osem ur poostreno nadzirali promet, tudi na avtocesti.

Gospodarstvo / sobota, 20. april 2024 / 15:33

Koristni nasveti za najemnike stanovanj

Ustvarjalci spletne platforme Najemniški SOS so februarja letos izdali Priročnik za najemnice_ke, s katerim želijo izobraževati najemnike o njihovih pravicah in jih hkrati opozarjati na najpogostej...

Šport / sobota, 20. april 2024 / 15:32

Mladi Šenčurjani so prvaki

Minulo nedeljo so košarkarji do dvajset let s tekmo za tretje mesto in velikim finalom zaključili državno prvenstvo letošnje sezone. Mesto mladinskih prvakov si je priborila ekipa GGD Šenčur, njihov k...

Kultura / sobota, 20. april 2024 / 15:31

Mesto Kranj ima simfonike

Polna dvorana Grandis Kongresnega centra Brdo je prisluhnila prvemu samostojnemu koncertu novoustanovljenega kranjskega simfoničnega orkestra z naslovom Tako mladi, tako simfonični.

Nasveti / sobota, 20. april 2024 / 15:31

Za zdravje se moramo odločiti

Darja Lovšin, dolgoletna urednica revije Dita, diplomantka mednarodnih odnosov, vodja nacionalne kampanje Bodi odličnjak! in ustanoviteljica Zavoda Diabetes, je nedavno izdala novo kuharsko knjigo z n...