Janez in Mitja sta fer kuharja, ki skrbita za zanimivo ponudbo hrane po vsej Sloveniji, minulo soboto pa sta se pripeljala tudi v Kranj. / Foto: Primož Pičulin

Fini grižljaji po fer ceni

S takšnim geslom goste vabita mlada kuharja Mitja Horvat in Janez Karlin, ki na poti z modrim kamiončkom navdušujeta s pripravljanjem jedi, ki jih je navdihnila slovenska tradicija, minuli konec tedna pa sta se ustavila tudi v Kranju. In Gorenjce navdušila tudi s ceno ...

Kranj – »Najin načrt je, da bi prek poletja obiskala čim več različnih mest in vasi po Sloveniji. Povabljena sva bila že na Kransko kuhno, vendar sva bila takrat že zasedena, danes pa sva izkoristila priložnost in obiskala Kranj,« je povedal Janez Karlin, ki je s prijateljem Mitjo Horvatom minulo soboto prijazno sprejemal goste in razložil nenavaden cenik na kamiončku.

»FerFud se imenujemo zato, ker imamo fer cene, prav tako imamo fer odnos do svojih gostov. Pri nas plačate toliko, kolikor želite, vse, kar zasluživa, pa gre za donacijo v podporo projektu Botrstvo v Sloveniji. Hofer zagotavlja sestavine, Luka Jezeršek je s predelavo kamiončka poskrbel, da sva lahko vedno na poti,« je povedal 21-letni Janez, ki obiskovalce in predvsem obiskovalke modrega kamiončka očara tudi s svojimi kuharskimi brki.

»Šesti teden se voziva in kuhava po Sloveniji. Bila sva že na Kekčevih dnevih v Kranjski Gori, na Blejskih dnevih in tako naju tudi na Gorenjskem že kar dobro poznajo. Delala bova vse do konca septembra oziroma do takrat, ko bo primerno vreme,« pravita Janez in Mitja, ki sicer nista popolna kuharska začetnika. Mitja Horvat je v podobnem tovornjaku že pet let pekel piščance, Janez Karlin v gostinstvu dela tri leta.

Ker se fanta očitno spoznata na svoj posel, sta se odločila, da bosta hrano, ki jo pripravljata, navdahnila s slovensko kulinarično tradicijo. »Danes imava na jedilniku polento s šugom oziroma paradižnikovo omako in bio kozicami. Poletna je zelo kremasta, saj ji dodava parmezan in smetano, in zbita tako, kot so mnogi vajeni. Druga današnja jed je poštoklja s piščančjim nabodalom. To je na star način pripravljena različna zelenjava, saj skuhava cvetačo, brokoli, krompir, ohrovt, korenje ... Ko se vse to skuha in prekuha, dodamo še maslo in začimbe ter vse skupaj s kuhalnico 'poštokljamo'. Nastane nekakšen pire in na vrhu damo še piščančje nabodalo. Za sladico sva pripravila malinčico, jogurtovo strnjenko z malinovim prelivom,« je recepte na hitro izdal Janez, obiskovalci pa so se ob pokušanju oblizovali in verjamemo, da je vsak po svojih močeh dobrodelno prispeval za imenitno sobotno kosilo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / nedelja, 16. julij 2023 / 22:58

Kopitar ostaja kralj

Bled – Gorenjski hokejski zvezdnik Anže Kopitar, ki že od sezone 2006/07 v najmočnejši hokejski ligi na svetu, NHL, igra v dresu moštva Los Angeles Kings, je prejšnji teden z ekipo še podaljšal sod...

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / sreda, 15. julij 2020 / 23:52

Svetniki zavrnili predlagane cene

V Cerkljah bodo občani prejeli nekoliko višje položnice za vodo, medtem ko so svetniki predlagano povišanje cen storitev odvajanja komunalne odpadne in padavinske vode zavrnili.

Škofja Loka / sreda, 15. julij 2020 / 23:45

Obnovili zeliščni vrt

Škofja Loka – V okviru projekta Sožitje na grajskem vrtu, v katerem sodelujejo Občina Škofja Loka, Loški muzej, Sožitje – društvo za pomoč osebam z motnjo v duševnem razvoju Škofja Loka in Razvojna...

Nasveti / sreda, 15. julij 2020 / 23:45

Moč življenja

Zapišemo lahko še drugače: potek življenjske energije, pretok življenjske moči, proces vsega živetega, zaporedje, v katero smo vtkani. Od kod prihaja energija življenja, kaj je nad dnevnimi skrbmi,...

Gospodarstvo / sreda, 15. julij 2020 / 23:44

Filmi o čebelarskih opravilih

Brdo pri Lukovici – Čebelarska zveza Slovenije je v okviru mednarodnega projekta izdelala šest filmov s skupnim naslovom Za kratek čas postani čebelar, ki otrokom in drugim začetnikom pa tudi širši...

Preddvor / sreda, 15. julij 2020 / 23:43

Cesta na Možjanco znova odprta

Možjanca – Cesta Tupaliče–Možjanca, ki je bila zaradi sanacije usada od srede junija zaprta, je znova odprta. Usad je bil uspešno saniran, odsek ceste pa tudi nekoliko razširjen. Kot navaja Janez B...