Okrašene lubenice
Rezljanje lubenic zahteva precej natančnosti in potrpežljivosti, kar je pri lokostrelstvu prišlo prav tudi nizozemskim gostom v Termah Snovik. Dobrodelnost še obstaja, poseben način zanjo pa so 'pogruntali' Mitja, Janez in Luka.
V soboto ste v kranjskem Planetu Tuš lahko opazovali mojstra Iztoka Butkoviča pri posebni umetnosti: rezljanju lubenic. Predvsem tovrstne lubenice lahko velikokrat zasledimo v hotelskih jedilnicah, ko z njimi okrasijo samopostrežne pulte, predvsem tiste s sladicami in sadjem. Tokrat so se najpogumnejši lahko tudi sami preizkusili v veščini rezljanja poletnega sadeža.
Iztok Butkovič je res pravi mojster 'svojega posla', saj je v svoji karieri prejel številna domača in tuja priznanja in tudi prestižno nagrado trak kakovosti. Sočne umetnine, izrezljane s filigransko natančnostjo, so res nekaj posebnega, zanimivo pa je, da večina ob pogledu na tovrstno lubenico sploh ne pomisli, da bi jo pojedla.
Vesela novica pa je, da vodja kuhinje družbe Velika planina Andraž Močnik tudi letos kot kuhar prostovoljec sodeloval v Karitasovem programu Počitnice biserov, ki je namenjen letovanju otrok iz socialno ogroženih družin v Portorožu. Andraž se je udeležil Počitnic biserov četrtič in vodil tehnično ekipo, v kateri so sodelovali še trije prostovoljci. Svoj čas je namenil tudi igri in delu z otroki in mladostniki, ki so se udeležili letovanja.
Konec tedna so se zabavali tudi prisotni na Igrah brez meja v Termah Snovik, kjer že razmišljajo o 1. avgustu, ko bodo gostili Snovičkov festival. Med petimi tekmujočimi skupinami je bilo nekaj tujih gostov in tokrat je šla zmaga na Nizozemsko. Še posebno uspešni so bili v lokostrelstvu.
V soboto dopoldne pa so v starem delu Kranja še enkrat organizirali kulinarični dogodek Kranska kuhna. Prvič sta bila nad ponudbo in izvedbo dogodka odziv in obisk izjemna, pa so se odločili, da vse skupaj ponovijo še na Kranfestu. Tokrat se je v Kranju ustavil tudi modri kamionček z napisom FerFud, ki navdušuje z okusi, načinom plačila ter dobrodelno noto. Mlada kuharska mojstra Mitja Horvat in Janez Karlin sta tista, ki vas postrežeta z domačimi tradicionalnimi grižljaji na trendovski način. Izpopolnjene kombinacije okusov pa nastajajo pod taktirko mentorja Luke Jezerška, ki smo ga podrobneje lahko spoznali kot žiranta v prvem slovenskem MasterChefu. Najbolj zanimiv pa je način plačila: za okusen obrok zadostuje že QR-koda, ki jo lahko generirate brezplačno na ferfud.si ali pa za fine grižljaje plačate toliko, kolikor mislite, da je prava cena, ves denar pa je namenjen projektu Botrstvo v Sloveniji.