Lekcija iz kurologije
Že kar dolgo nisem bila pri Sandri. Polmrak v njenem studiu, nevlažen hlad, precej boljše kot kopanje v mlakuži ali posedanje v klimatiziranem lokalu. Seveda nanese beseda tudi na njene prijateljice kokoške in Srečka, ki je intelektualec med petelini. Ima dobesedno viteške navade. Je pozoren, pazi, da vsaka dobi svoj obrok, počaka, da najprej poje kokodajoče ženstvo in potem šele kavsne v svoj del. Črva jim prinese kot plen in čaka na hvaležni kokodak. Od tistih, ki sem jih poznala, je pri hiši le še Kleopatra in jo grem pogledat v kurnik. Kurnik si vedno predstavljamo kot nekaj temačnega in stisnjenega. Srečko vlada v svetlem prostoru s pobeljenimi stenami in posebnim vodnjakom. Kadar počiva, si lahko njegove koko-konkubine ogledujejo svojo lepoto v ogledalu pod budnim očesom Picassove reprodukcije. 'A po veliki noči je ta kurji svet skrenil s tira,' se smeje Sandra. 'Najprej je bilo preveč jajc, po sedem na dan, kar je čudež, precej več kot običajna štiri, potem pa jajc ni bilo več, ne v gnezdu ne v živi meji, nikjer. Kure so bile kot zblojene. In ker ne poznam nobenega psihiatra za kokodajse, sem bila že na tem, da se jim odpovem. Potem pa so se na lepem v kurniku spet zableščala jajca.' … Medtem se je Kleopatra veličastno dvignila in odšla na sprehod. Domov sem prišla vsa nasmejana in z dvodnevnim pridelkom kurje palače. Čez sveže ga res ni!
Okroška (izgovor: akróška)
Za 6 oseb: 1,5 l kefirja, 400 g kuhanega mesa ali lahke salame, 6 srednje velikih krompirjev, 3 trdo kuhana jajca, 6 trdih svežih kumaric, 1 manjši hren, 6 mladih majhnih čebulic, 1 pest koprca, sol, poper
V originalnem receptu je namesto kefirja kvas, ruska pijača, ki je pri nas ni dobiti. Skuhamo jajca in krompir. Ohladimo in olupimo. Zrežemo na kocke, prav tako izbrano meso ali salamo. Če ne jemo mesa, povečamo količino zelenjave. Zelenjavo operemo. Kumaric ne lupimo, ampak jih zrežemo na kocke. Če so kumare večje, pa jih olupimo, odstranimo semenje, jih naribamo ter s sokom vred vmešamo v kefir. Čebulice in redkvice drobno narežemo. Količino hrena naribamo po okusu. Koprc sesekljamo. Nato pripravljene sestavine prelijemo s kefirjem, previdno premešamo, začinimo s koprcem, soljo in poprom. Damo za nekaj ur v hladilnik in ponudimo zelo hladno.
Malinov clafoutis
Za 4 osebe potrebujemo: 250 g malin, 2 žlici gozdnega ali sivkinega medu, 4 jajca, 250 puste skute, 1 bio limeto, lupinico in sok, 120 g moke, tip 405, 1 žličko pecilnega praška, maslo za pekač, sladkorno moko za posip
Maline odberemo in jih zmešamo z dvema žlicama in pol medu. Jajca ločimo. Beljake stepamo v zelo trd sneg in postopoma dodajano 60 g sladkorja. Rumenjake vmešamo s skuto, dodamo naribano lupinico in sok limete. Moko in pecilni prašek skupaj presejemo in po žlicah dodajamo skutni zmesi. Previdno vmešamo sneg. Namastimo pekač in ga napolnimo s testom. Medene maline posujemo po testu in počakamo, da se posedejo. V pečici, ogreti na 180 °C, pečemo 30–35 minut. Če začne testo preveč rjaveti, ga prekrijemo s folijo.
Postrežemo toplo. Preden damo clafoutis na mizo, ga potresemo s sladkorno moko. Pa dober tek!