Pospravljanje

Ko začnem z daljšim obdob­jem dopusta, najprej »generalno« pospravimo hišo. Sem vesela in hvaležna, da lahko živimo v hiši na koncu vasi ob robu travnikov in na obronkih gozdov, kjer Grintovcem z vsakim pogledom podajamo roko.

Hiša se ob tako številni družini kaj kmalu spremeni v brlog, četudi dnevna opravila sprotno opravljamo in odmislimo največjega onesnaževalca pri hiši, psa. V generalno čiščenje najprej sodi shramba. Majhen prostor tik ob kuhinji, ki je ob zaprtih vratih lahko hitro pospravljen. A na policah, zadaj, zgoraj in spodaj se čez leto nabere … Iz shrambe ven letajo molji in gremo od police do police, od vrečke do vrečke. Tri 120-litrske vreče za smeti smo napolnili in odpeljali. Naberejo se aparati, ki jih uporabljamo ali pa tudi ne. Sklenila sem, da bom vse aparate, ki jih v enem letu nisem uporabila, odstranila. Tako smo precej prispevali v sklad Vincenca Drakslerja in verjamem, da bo marsikaj pristalo na policah Kr'Štacune. Kako imenitna ideja je to. Shramba sedaj diha, je prostorna in pripravljena za naslednje leto. Sledila je kuhinja in pečica. Odstranjevanje prahu, pomešanega z maščobo, na vrhnjih omaricah kuhinje in hoja po pultu je telovadba in čistilna akcija hkrati. Zahvaljujoč kemični industriji in odličnim čistilom človek to relativno hitro opravi. Potem smo se lotili vrat in okvirjev. Kjerkoli pogledam gor, povsod vidim pajčevine in tovrstnih živih živali je obilo. Okna pomijemo spomladi. Trdno sem sklenila, da je enkrat letno pomivanje oken dovolj, pa je muh in prahu preveč. Čez poletje jih je treba pomiti še enkrat. Ven na sonce smo znosili še jogije. Upam, da bodo pršice in druga nadloga v tej pasji vročini podlegli. In tukaj so še kopalnice, v katerih se za vogali tuš kabin naberejo črni madeži, ki jih lahko odstraniš z zobno krtačko in vztrajnim delom. Fanta sta se lotila garaže in kaj kmalu je pospravljanje prešlo v vsesplošno špricanje.

Kaj je lepšega, kot delo, združeno z zabavo? Če bi to počela sama, bi vse skupaj trajalo precej dolgo. Ker sodelujejo otroci, smo hitrejši, če smo učinkovitejši, pa ne vem. Pomagajo, zavijajo z očmi, se kregajo, zakaj je to potrebno, čemu sem tako zoprna in natančna. Razlagam, da dokler bomo živeli skupaj, bomo pospravljali hišo, ko bodo živeli sami, me čistoča v njihovih stanovanjih ali hišah ne bo zanimala. Vztrajam, da zlagajo brisače in kapne po enakih robovih, da jim vzame enako časa, če delo opravijo natančno ali površno. Dobre navade iz mladosti nam vedno prav pridejo. Svoje površne navade v odrasli dobi lahko spremenimo le z zavestno odločitvijo in željo.

Sprašujem mamo in taščo, če sem preveč sitna ali je prav, da težim z generalnim pospravljanjem. Obe le z nasmeškom pritrjujeta, da je še kako prav.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / ponedeljek, 9. december 2013 / 13:59

Pričakujejo dobro sezono

Žičnice obratujejo, hoteli se polnijo, po pričakovanjih bodo med božično-novoletnimi prazniki in zimskimi počitnicami dobro zasedeni.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 15. oktober 2018 / 19:41

Problemi slepih in slabovidnih

Člani Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Kranj so se pred današnjim Mednarodnim dnevom bele palice, 15. oktobrom, sprehodili po Kranju. Vprašali smo jih, kako se soočajo s težavam...

Gospodarstvo / ponedeljek, 15. oktober 2018 / 19:40

Vse večje povpraševanje po certificiranem lesu

V Sloveniji se je doslej v certifikacijo gozdov po shemi PEFC vključilo več kot 1100 lastnikov, ki imajo v lasti 286 tisoč hektarjev gozdov.

Kultura / ponedeljek, 15. oktober 2018 / 19:39

Spomin na Janeza Juvana

V Mestni knjižnici Kranj je bil ob prvi obletnici smrti literarni večer o Janezu Juvanu (1936–2017).

Gospodarstvo / ponedeljek, 15. oktober 2018 / 16:40

Kam z viški jabolk in hrušk

Narava nam je letošnjo sezono podarila obilo jabolk in hrušk. Pridelek je lahko za ozimnico, a kako še uporabiti viške jabolk in hrušk, ki jih bomo lahko uživali čez zimo in spomladi? Nekaj nasvetov j...

GG Plus / ponedeljek, 15. oktober 2018 / 16:39

Kranjska klobasa 2025

Javna sporočila o tem, da bo Kranj kandidiral za evropsko prestolnico kulture leta 2025, malo povedo o vsebinah in ambicijah te pobude.