Borovničeva sladica v kozarcih

Kdo bi si mislil, da imajo tako majhne kroglice tako veliko moč. Borovnice so majhni, čvrsti, temno modri sadni biseri, ki rastejo v gozdni podrasti. Bogate so s karotini, ki so pomembni za varovanje imunskega sistema, vitaminom C, magnezijem, železom, kalijem …, skratka vsebujejo pestro paleto zdravilnih učinkovin.

Sestavine: 5 dl mleka, 2,5 dl sladke smetane, 0,3 dl ruma, 80 dag mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 5 dag škrobne moke, 3 jajca, 25 dag borovnic + 2 žlici sladkorja.

Postopek: Borovnice pomešamo z dvema žlicama sladkorja ter segrevamo, da spustijo malo soka.

Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg in mu dodamo polovico mletega sladkorja. Rumenjake, drugo polovico mletega sladkorja, vanilin sladkor penasto umešamo, da masa nekoliko naraste. Škrob pomešamo z decilitrom hladnega mleka ter ga dodamo k rumenjakom. Preostalo mleko zavremo in mu prilijemo zmes iz rumenjakov. Med stalnim mešanjem segrevamo do vretja ter mešamo še 3 minute, da se celotna masa zgosti. Maso ohladimo. Smetano do trdega stepemo, jo pomešamo z rumom ter jo dodamo ohlajeni masi. Nazadnje primešamo še stepene beljake. Pripravljeno kremo razdelimo na dva dela. V eno polovico kreme vmešamo sok, ki so ga spustile borovnice med segrevanjem.

V kozarce najprej nadevamo prvo polovico kreme, jo prekrijemo s predpripravljenimi borovnicami ter zaključimo še z drugo polovico kreme. Kozarce postavimo za dve uri v hladilnik, da se krema ohladi.

Nasvet: Za obarvanje druge polovice kreme so dovolj 3 žlice soka borovnic, saj dajo borovnice zelo močno barvo. Če je sladica namenjena tudi otrokom, rum izpustimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 3. december 2022 / 20:12

Čebelarstvo na Unescovem seznamu

Ljubljana – Čebelarstvo v Sloveniji, način življenja je odslej vpisano na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. To so sklenili v četrtek na zasedanju Unesco...

Objavljeno na isti dan


Mularija / torek, 29. marec 2011 / 07:00

V Predosljah šivali ekovrečke

Učenci 6. b razreda Osnovne šole Predoslje Kranj so na pobudo razredničarke Mije Murovec pristopili k projektu Ekovrečke, v sklopu katerega so izdelovali vrečke iz ostankov blaga. Te jim je prisp...

Kultura / torek, 29. marec 2011 / 07:00

Steletovo priznanje pod Stari vrh

Včeraj so v Narodni galeriji v Ljubljani podelili Steletovo nagrado in priznanja za leto 2010. Eno od treh Steletovih priznanj za leto 2010 sta za izjemna prizadevanja pri obnovi in revitalizacij...

Prosti čas / torek, 29. marec 2011 / 07:00

Čarobni zvoki orglic

Da postajajo orglice vedno bolj priljubljeno glasbilo, kaže tudi dobra udeležba na 6. mednarodnem srečanju orgličarjev, ki je bilo v soboto pri Avseniku v Begunjah, organizacijske niti pa sta ime...

Kamnik / torek, 29. marec 2011 / 07:00

Kamničani danes praznujejo občinski praznik

Kamnik - Občina Kamnik 29. marca, na rojstni dan rojaka Rudolfa Maistra, praznuje občinski praznik. Osrednje praznovanje so pripravili že včeraj, najprej pred Maistrovim spomenik...

Radovljica / torek, 29. marec 2011 / 07:00

Še ta mesec začetek del

Direkcija za ceste naj bi s popravilom najbolj kritičnega odseka ceste v bližini češnjiškega mostu začela še ta mesec. Vrednost del ocenjujejo na 450 tisoč evrov.