Borovničeva sladica v kozarcih

Kdo bi si mislil, da imajo tako majhne kroglice tako veliko moč. Borovnice so majhni, čvrsti, temno modri sadni biseri, ki rastejo v gozdni podrasti. Bogate so s karotini, ki so pomembni za varovanje imunskega sistema, vitaminom C, magnezijem, železom, kalijem …, skratka vsebujejo pestro paleto zdravilnih učinkovin.

Sestavine: 5 dl mleka, 2,5 dl sladke smetane, 0,3 dl ruma, 80 dag mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 5 dag škrobne moke, 3 jajca, 25 dag borovnic + 2 žlici sladkorja.

Postopek: Borovnice pomešamo z dvema žlicama sladkorja ter segrevamo, da spustijo malo soka.

Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg in mu dodamo polovico mletega sladkorja. Rumenjake, drugo polovico mletega sladkorja, vanilin sladkor penasto umešamo, da masa nekoliko naraste. Škrob pomešamo z decilitrom hladnega mleka ter ga dodamo k rumenjakom. Preostalo mleko zavremo in mu prilijemo zmes iz rumenjakov. Med stalnim mešanjem segrevamo do vretja ter mešamo še 3 minute, da se celotna masa zgosti. Maso ohladimo. Smetano do trdega stepemo, jo pomešamo z rumom ter jo dodamo ohlajeni masi. Nazadnje primešamo še stepene beljake. Pripravljeno kremo razdelimo na dva dela. V eno polovico kreme vmešamo sok, ki so ga spustile borovnice med segrevanjem.

V kozarce najprej nadevamo prvo polovico kreme, jo prekrijemo s predpripravljenimi borovnicami ter zaključimo še z drugo polovico kreme. Kozarce postavimo za dve uri v hladilnik, da se krema ohladi.

Nasvet: Za obarvanje druge polovice kreme so dovolj 3 žlice soka borovnic, saj dajo borovnice zelo močno barvo. Če je sladica namenjena tudi otrokom, rum izpustimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 20. november 2011 / 07:00

Mladi in stari skupaj do znanja

Na delavnici v Belgiji so mladi učili starejše, kako se ustvarja rap glasba in kako se sodobna glasba "miksa", starejši pa so mladim prikazali ljudske plese.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / ponedeljek, 25. januar 2010 / 07:00

Jedi za zimske dni

Pikantna solata Sestavine: 2 glavi zelene solate, 1 glava kodraste solate, 1 glava radiča, pol banjice rukole, 1 vitlov, 40 dag angleško pečenega rostbifa

Gospodarstvo / ponedeljek, 25. januar 2010 / 07:00

Zaprli razpis za podporo podeželskim podjetjem

Ljubljana - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v ponedeljek prenehalo sprejemati vloge za podpore pri ustanavljanju in razvoju mikro podjetij, ki imajo sedež zu...

Gospodarstvo / ponedeljek, 25. januar 2010 / 07:00

Pridelki so se pocenili

Kranj - Po podatkih državnega statističnega urada so bile cene kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih novembra lani za 18,4 odstotka nižje kot novembra 2008. Cene rastlinskih pridelkov so...

Gospodarstvo / ponedeljek, 25. januar 2010 / 07:00

Sejem v Celovcu

V Celovcu bo ob koncu januarja kmetijski sejem Alpe-Jadran.

Gospodarstvo / ponedeljek, 25. januar 2010 / 07:00

Delodajalci so ogorčeni nad dvigom plač

Ljubljana - Dvig minimalnih plač na 562 evrov neto oziroma 734 evrov bruto, kar pomeni za delodajalce izdatek 852 evrov ali za 23 odstotkov več kot doslej, je v delodajalskih vrs...