Sodelujoči in tekmovalci 13. tekmovanja v pripravi postrvi v Termah Snovik / Foto: A. B.

Ribe in vino naredijo življenje fino

Letošnji moto že trinajstega tekmovanja v pripravi postrvi v Termah Snovik. Tako med amaterji kot profesionalci sta se tokrat najbolje odrezali ženski, Marina Živković in Danijela Pestotnik, ki je za svojo jed na dražbi dosegla tudi najvišjo ceno.

Precej radovednosti je pri obiskovalcih in komisiji tekmovanja s svojo idejo o ribjem fondiju vzbudil sedemnajstletni Mitja Omerzu. Zraven je dodal še skledici z dvema različnima mokama in pa tri omake: arašidovo, tariaki in koprovo. Narezano postrv je postregel le marinirano v belem vinu s soljo in česnom. Nadaljevanje je potem mladi ljubitelj kuhanja prepustil jedcu. V bistvu je ustvaril pravo družabno jed.

Med pripravljenimi jedmi s tuhinjsko postrvjo smo zasledili različna imena: od spomladanske pisane postrvi do hribovske, celo postrv s karameliziranimi bananami, kar pa je bila po mnenju nekaterih sicer drzna, a ne ravno posrečena kombinacija.

Terme Snovik so tekmovanje v pripravi postrvi gostile tokrat že trinajstič. Tekmovalo je dvanajst tekmovalcev, razdeljenih v dve skupini – amaterje in profesionalce, ocenjevalno komisijo pa je sestavljalo pet članov. Lahko bi rekli naključnih, saj niso bili vsi iz kuharskih vrst. Štirje moški – Srečo Urankar, Tomaž Vozelj, Matej Tonin in Damijan Krašovec so imeli v svojih vrstah tokrat tudi žensko predstavnico, Sabino Romšak.

Kot vsako leto so tudi letos tekmovalci pripravili po dva krožnika, kjer je enega dobila v roke komisija, drugi pa je šel na licitacijo, zbrani denar pa bodo namenili projektu Botrstvo v sklad za družino iz Kamnika.

Največ denarja je za svoj krožnik dobila Danijela Pestotnik, ki je postala tako tudi zmagovalka publike. Enaintridesetletna kuharica iz Nevelj je postregla postrv na žaru s toplo omako iz kisle smetane in peteršilja, z domačimi špinačnimi njoki s trničem in bučkine polpetke. Medtem ko je pri amaterjih zmagal krožnik gospodične iz Zagreba, Marije Živković, ki se je predstavila s spomladansko pisano postrvjo. Zelo dobro se je odrezal tudi Viktor Dejanović, najmlajši udeleženec tekmovanja, z otroškim postrvjim prigrizkom.

Da je vse teklo po programu, je skrbela animatorka Nina Igrutinović, sodelujoče in prisotne pa je ob podelitvi priznanj tekmovalcem in kotličkov ter medalj najboljšim nagovoril tudi direktor Term Snovik Ivan Hribar. Podelitev je vodil stari znanec tekmovanja Stane Omerzu, ki je poudaril, da je kar težko ločiti med profesionalnimi in amaterskimi kuharji, da so pravzaprav zmagovalci vsi.

Za glasbeni vložek je letos poskrbel del moškega pevskega zbora iz okolice Litije, za degustacijo vin ob ribah pa Maja Knez iz mariborskega Vinaga ter Martina Bahor, kraljica metliške črnine 2013, pri kateri so gostje z veseljem degustirali nekatera metliška vina.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 19. avgust 2016 / 12:58

Štiri olimpijske medalje, izpad rokometašev

Do včeraj so slovenski športniki v Riu osvojili že štiri odličja, po sredinem porazu v četrtfinalu z Danci pa so tekmovanje zaključili naši rokometaši.

Objavljeno na isti dan


Žiri / nedelja, 7. december 2014 / 13:38

Iz Žirov odnesla le žirovsko trmo

V galeriji DPD Svoboda v Žireh so v ponedeljek pripravili pogovorni večer z naslovom Tek je moje življenje, na katerem so gostili tekačico Heleno Žigon.

Razvedrilo / nedelja, 7. december 2014 / 13:27

Ko se luč ugasne

... je naslov zmagovalne polke izbora za letošnjo naj polko Radia Gorenc ansambla Dor ma cajt. Majo Bobnar oziroma Majči pa smo najprej srečali v najboljši družbi, kasneje pa s harmoniko.

Nasveti / nedelja, 7. december 2014 / 13:26

Kako je nastal Gradec?

Obisk kakšnega božično-novoletnih sejmov v okolici je vsako leto prijeten. Letos je najmočnejše lovke po obiskovalcih iztegnil Gradec, kjer je v starem delu mesta kar 14 božičnih trgov. A za pravo...

GG Plus / nedelja, 7. december 2014 / 13:25

Ne maramo te več, so ji rekli

Anka je prvič postala babica že pri dobrih osemintridesetih letih. Hči edinka, ki jo je rodila kakšen mesec po maturi, jo je presenetila s svojo nosečnostjo nekoč pri zajtrku, preden je od...

Tržič / nedelja, 7. december 2014 / 13:21

Dobrodelna dražba slaščic

Tržiški muzej je v sodelovanju z Lions klubom Bled Golf pripravil dobrodelno dražbo slaščic. Največ so bili udeleženci licitacije pripravljeni plačati za pehtranovo potico.