Sodelujoči in tekmovalci 13. tekmovanja v pripravi postrvi v Termah Snovik / Foto: A. B.

Ribe in vino naredijo življenje fino

Letošnji moto že trinajstega tekmovanja v pripravi postrvi v Termah Snovik. Tako med amaterji kot profesionalci sta se tokrat najbolje odrezali ženski, Marina Živković in Danijela Pestotnik, ki je za svojo jed na dražbi dosegla tudi najvišjo ceno.

Precej radovednosti je pri obiskovalcih in komisiji tekmovanja s svojo idejo o ribjem fondiju vzbudil sedemnajstletni Mitja Omerzu. Zraven je dodal še skledici z dvema različnima mokama in pa tri omake: arašidovo, tariaki in koprovo. Narezano postrv je postregel le marinirano v belem vinu s soljo in česnom. Nadaljevanje je potem mladi ljubitelj kuhanja prepustil jedcu. V bistvu je ustvaril pravo družabno jed.

Med pripravljenimi jedmi s tuhinjsko postrvjo smo zasledili različna imena: od spomladanske pisane postrvi do hribovske, celo postrv s karameliziranimi bananami, kar pa je bila po mnenju nekaterih sicer drzna, a ne ravno posrečena kombinacija.

Terme Snovik so tekmovanje v pripravi postrvi gostile tokrat že trinajstič. Tekmovalo je dvanajst tekmovalcev, razdeljenih v dve skupini – amaterje in profesionalce, ocenjevalno komisijo pa je sestavljalo pet članov. Lahko bi rekli naključnih, saj niso bili vsi iz kuharskih vrst. Štirje moški – Srečo Urankar, Tomaž Vozelj, Matej Tonin in Damijan Krašovec so imeli v svojih vrstah tokrat tudi žensko predstavnico, Sabino Romšak.

Kot vsako leto so tudi letos tekmovalci pripravili po dva krožnika, kjer je enega dobila v roke komisija, drugi pa je šel na licitacijo, zbrani denar pa bodo namenili projektu Botrstvo v sklad za družino iz Kamnika.

Največ denarja je za svoj krožnik dobila Danijela Pestotnik, ki je postala tako tudi zmagovalka publike. Enaintridesetletna kuharica iz Nevelj je postregla postrv na žaru s toplo omako iz kisle smetane in peteršilja, z domačimi špinačnimi njoki s trničem in bučkine polpetke. Medtem ko je pri amaterjih zmagal krožnik gospodične iz Zagreba, Marije Živković, ki se je predstavila s spomladansko pisano postrvjo. Zelo dobro se je odrezal tudi Viktor Dejanović, najmlajši udeleženec tekmovanja, z otroškim postrvjim prigrizkom.

Da je vse teklo po programu, je skrbela animatorka Nina Igrutinović, sodelujoče in prisotne pa je ob podelitvi priznanj tekmovalcem in kotličkov ter medalj najboljšim nagovoril tudi direktor Term Snovik Ivan Hribar. Podelitev je vodil stari znanec tekmovanja Stane Omerzu, ki je poudaril, da je kar težko ločiti med profesionalnimi in amaterskimi kuharji, da so pravzaprav zmagovalci vsi.

Za glasbeni vložek je letos poskrbel del moškega pevskega zbora iz okolice Litije, za degustacijo vin ob ribah pa Maja Knez iz mariborskega Vinaga ter Martina Bahor, kraljica metliške črnine 2013, pri kateri so gostje z veseljem degustirali nekatera metliška vina.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sreda, 16. maj 2012 / 07:00

Najvišja ocena za Brojanova mlečna izdelka

Mija Cof z Brojanove kmetije v Dorfarjah je na ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij prejela najvišjo možno oceno za sirni namaz z drobnjakom in za mladi sir s papriko.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 14. februar 2013 / 07:00

Mešetar

Odkupna cena mleka Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja mesečno tržno poročilo za mleko, ki vključuje tako odkupno ceno mlekarn kot dobaviteljev....

Nasveti / četrtek, 14. februar 2013 / 07:00

Cartanje v kadi (2)

Medtem ko smo se zadnjič ležerno namakali v kadi, se umirjali in sproščali, bomo danes odvrgli krpice in se namočili v kopel z namenom poživitve - tako telesne kot duševne. No, ker je danes praznik za...

Šport / četrtek, 14. februar 2013 / 07:00

Alpski poleti v Vavžarci

Minulo soboto so v Vavžarci na Spodnji Lipnici v organizaciji ŠD Lancovo izpeljali smučarske polete z alpskimi smučmi. Dogodek so zaznamovali dolgi poleti, spektakularni padci in številni obiskovalci.

Gospodarstvo / četrtek, 14. februar 2013 / 07:00

Ob oddaji vloge tudi anketa

Kmetje bodo ob oddaji zbirne vloge za kmetijska plačila lahko izpolnili tudi vprašalnik o načrtih na kmetiji v obdobju 2014-2020.

Kranj / četrtek, 14. februar 2013 / 07:00

Tudi uradno Gimnazija Franceta Prešerna

Kranj - Na prireditvi Sila spomina, ki so jo prejšnji četrtek pripravili ob kulturnem prazniku, so na Gimnaziji Franceta Prešerna tudi simbolično prerezali trak na novi tabli, ki...