Spodnjo postajo tovorne žičnice na Jezerskem je požar popolnoma uničil. / Foto: Tine Marenče

Strela uničila žičnico na Jezerskem

Torkovo neurje in udari strel so tudi na Gorenjskem povzročali škodo, udar strele pa je povzročil požar na spodnji postaji tovorne žičnice na Zgornjem Jezerskem ter poškodoval zgornjo postajo žičnice pri Kranjski koči na Ledinah. Koča k sreči ni poškodovana.

Kranj – Zaradi udara strele je v torek popoldne zagorela spodnja postaja tovorne žičnice na Zgornjem Jezerskem. Gasilci PGD Jezersko in JZ GRS Kranj so požar pogasili, odstranili so gorljive materiale in bližnja ožgana drevesa. Objekt je uničen, nosilna vrv je pretrgana.

V požaru se ni nihče poškodoval, spodnja postaja tovorne žičnice pa je popolnoma uničena. Poškodovana je tudi zgornja postaja žičnice pri Kranjski koči na Ledinah, ki je na srečo nepoškodovana. Planinsko društvo Kranj bo moralo nastalo škodo čim prej sanirati, medtem pa zagotoviti nemoteno oskrbovanje in s tem obratovanje Kranjske koče na Ledinah med poletno planinsko sezono.

»Koča je nepoškodovana,« je potrdil oskrbnik Kranjske koče na Ledinah Franc Beguš ter dodal, da imajo na koči zaloge še za približno dva tedna, hrano bo treba sproti nositi na Ledine ter prositi za pomoč tudi druge obiskovalce in prevoz s helikopterjem. »Sezono moramo speljati do konca, žičnico pa čim prej znova postaviti,« je na začetku planinske sezone še povedal Beguš.

Ravno ko so jezerski gasilci zaključevali akcijo in je kriminalist naredil popis, si je nastalo škodo že ogledal predsednik Planinskega društva Kranj Tine Marenče.

»Spodnja postaja žičnice je popolnoma pogorela, popustili sta nosilna in vlečna jeklenica, poškodovani so nosilni stebri in zgornja postaja žičnice. To je velika škoda in finančni udarec za planinsko društvo in to v najbolj neugodnem času – na začetku planinske sezone. Škodo na žičnici moramo čim prej sanirati, medtem pa zagotoviti nemoteno oskrbovanje in s tem obratovanje Kranjske koče na Ledinah. Na srečo je le materialna škoda, in kot smo planinci navajeni, bomo stopili skupaj in to rešili,« je poudaril Marenče. Za vse, ki bi želeli priskočiti na pomoč pri obnovi oskrbovalne tovorne žičnice za Kranjsko kočo na Ledinah, je Planinsko društvo Kranj odprlo poseben račun. (TRR: SI56 6100 0000 7192 218, sklic: 23-6-2015, namen: Ledine). Hvaležni bodo za vse prispevke.

Torkovo močno deževje je tudi sicer povzročilo kar nekaj težav. Tako je v naselju Voglje podvoz pod avtocesto poplavila meteorna voda, zato je bila cesta nekaj časa neprevozna. Gasilci PGD Voglje so vodo izčrpali.

Delo so imeli tudi gasilci PGD Britof, ki so črpali vodo iz poplavljene hiše. Iz kletnih stanovanjskih prostorov in garaže so vodo črpali tudi na Loški cesti v Žireh, kjer so na pomoč priskočili gasilci PGD Dobračeva. V Škofji Loki so gasilci PGD Škofja Loka na Demšarjevi cesti odmašili odtoke, pred Mercatorjevim hipermarketom na Kidričevi cesti pa je meteorna voda zalila parkirišče. Posredovali so gasilci PGD Trata. Na Hotavljah je meteorna voda zaradi zamašenega jarka ogrožala hišo, posredovali pa so gasilci PGD Hotavlje ter namestili protipoplavne vreče in odmašili jašek.

Tudi v Železnikih so s strahom opazovali naraščanje vode, gasilci PGD Železniki pa so morali posredovati v večstanovanjski stavbi na Kresu, kjer je meteorna voda s terase zamakala stanovanje.

Posredovati so morali tudi gasilci PGD Lesce, ki so na Šobčevi cesti očistili jašek za meteorno vodo, namestili protipoplavne vreče ter izčrpali vodo iz kleti. Meteorna voda je zalila garaže na novozgrajenih štirih večstanovanjskih objektov, posredovali pa so gasilci PGD Radovljica in izčrpali vodo iz jaškov.

Težave so bile tudi na cesti Žiri–Logatec, kjer je v osebno vozilo priletela skala, razbila vetrobransko steklo in poškodovalo tudi osebo v vozilu. Na pomoč so priskočili gasilci PGD Škofja Loka in Dobračeva ter reševalci NMP Škofja Loka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Razstava o TNP v državnem zboru

Ljubljana - V ponedeljek je predsednik državnega zbora Pavel Gantar v preddverju velike dvorane parlamenta odprl razstavo Triglavski narodni park in Alpska konvencija, ki...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 29. junij 2015 / 08:56

Strela uničila žičnico na Jezerskem

Torkovo neurje in udari strel so tudi na Gorenjskem povzročali škodo, udar strele pa je povzročil požar na spodnji postaji tovorne žičnice na Zgornjem Jezerskem ter poškodoval zgornjo postajo žičnice...

Slovenija / ponedeljek, 29. junij 2015 / 08:56

Dodatke izvzeti iz minimalne plače

Sindikati nameravajo zbrati pet tisoč podpisov in v državni zbor vložiti zahtevo za spremembo zakona o minimalni plači. Prejemniki te namreč nimajo priznanih dodatkov, če delajo ponoči, ob nedeljah in...

Medvode / ponedeljek, 29. junij 2015 / 08:54

Iskali bodo novega direktorja

Matej Mohorič Peternelj je umaknil kandidaturo za direktorja Zavoda za šport in turizem Medvode.

Gospodarstvo / ponedeljek, 29. junij 2015 / 08:54

Banka Slovenije zahteva dokapitalizacijo

Kranj – Banka Slovenije je Gorenjski banki naložila, da mora do konca letošnjega leta izvesti dokapitalizacijo v znesku 13 milijonov evrov. Glavni lastnik banke z 49 odstotki upravljavskega kapital...

Gospodarstvo / ponedeljek, 29. junij 2015 / 08:54

Set za pomoč ob pikih čebel

Kranj – Iz Čebelarske zveze Slovenije so sporočili, da so v torek po neuspešnih sestankih na Ministrstvu za zdravje sklenili dogovor z Lekarno Ljubljana o izdelavi seta za prvo pomoč ob pikih čebel...