Drobnjakovi štrukeljci
Sedaj junija lahko na vrtu dobimo že kar nekaj pridelane zelenjave. Med zgodnje znanilce spada tudi drobnjak. Lahko ga uporabimo kot začimbo skoraj v vseh jedeh, ne razočara pa nas tudi v obliki nadeva za štrukeljce.
Za pripravo vlečenih štrukeljcev potrebujemo: za testo: 30 dag moke, 1 jajce, 1 žlico olja, pol žličke soli, mlačno vodo po potrebi, 1 žlico olja za premaz; za nadev: 5 dag masla, 2 jajci, 3 žlice kisle smetane, 3 žlice krušnih drobtin, 5–10 žlic sesekljanega drobnjaka.
Moko pomešamo s soljo, ob robu polijemo z oljem, na sredino vbijemo jajce in zgnetemo testo. Po potrebi prilijemo še mlačno vodo. Testo oblikujemo v hlebček in ga premažemo z oljem. Testo naj počiva 30 minut.
Med tem časom pripravimo nadev: maslo penasto umešamo, dodamo jajci in še mešamo, da se vse skupaj speni. Dodamo drobtine in kislo smetano.
Spočito testo najprej malo razvaljamo in nato z rokami na tanko razvlečemo. Debele robove testa porežemo. Testo pomažemo s pripravljenim nadevom ter enakomerno potresemo z drobnjakom. Namazano testo zvijemo z obeh strani, da dobimo dva zvitka. Testo po sredini prerežemo. Vsak zvitek posebej zavijemo v folijo ali kuhinjsko krpo, ki jo na obeh koncih zavežemo z elastiko. Zavremo večjo količino slane vode in vanjo položimo pripravljena zvitka. Vrejo naj še 15 minut. Folijo ali kuhinjsko krpo previdno odstranimo. Počakamo 10 minut, da se nekoliko ohladijo ter jih narežemo na tanjše rezine. Preden jih ponudimo, jih prelijemo s stopljenim maslom ali z zabeljenimi drobtinami.
Nasvet: Za nadev je priporočljivo, da je maslo vsaj 1 uro prej na sobni temperaturi, saj se tako lepše speni. Štrukeljce lahko ponudimo k mesnim jedem, solatam ali pa jih preprosto posladkamo in dobimo odlično krepčilno sladico.