Smetanova strjenka z vaniljo in češnjevim prelivom
Prvi vročinski val je že za nami. V takem obdobju se nam priležejo lahko prebavljive sladice, ki nas osvežijo in malenkost ohladijo. Za pripravo panakote ali smetanove strjenke ne potrebujemo veliko kuharskih veščin in časa.
Za pripravo smetanove strjenke z vaniljo potrebujemo: 0,5 l sladke smetane, 1 dl mleka, 4 žlice sladkorja, 6 listov želatine, 1 vanilin sladkor, 1 strok vanilje.
Želatino namočimo v hladni vodi za približno 10 minut. Mleko in smetano vlijemo v kozico, dodamo sladkor ter vanilin sladkor. Strok vanilje prerežemo čez polovico in postrgamo semena v smetano. Smetano med stalnim mešanjem segrevamo do vretja. Med mešanjem jo kuhamo še 1–2 minuti ter odstavimo z ognja. Želatino ožamemo, jo dodamo k smetani in mešamo, dokler se želatina popolnoma ne raztopi. Kremo vlijemo v skodelice ali poljubne modelčke za strjenke. Počakamo dve uri, da se ohladi in želatina strdi.
Za pripravo češnjevega preliva potrebujemo: 250 g češenj, 2 žlici sladkorja, 1 žlico Gustina (koruzni škrob – škrobna moka).
Češnje operemo in jim odstranimo koščice. V kozici jih skupaj s sladkorjem segrejemo do vrenja, pokrijemo ter pri nižji temperaturi kuhamo še 10–15 minut. Škrobno moko zmešamo z dvema žlicama vode in jo prilijemo k češnjam. Pokuhamo še 3 minute. Preden prelijemo smetanovo strjenko, počakamo še 5 minut, da se preliv malenkost ohladi in strdi.
Nasvet: Vanilin strok ni obvezna sestavina, tudi brez njega bo panakota okusna. Res pa je, da doda posebno dobro aromo in okus. Smetanovo strjenko lahko naredimo v nižjih skodelicah, ki jih predhodno obložimo z folijo za živila. Ko se strjenka strdi, skodelico obrnemo na krožnik in odstranimo folijo. Čez strjenko prelijemo preliv.
Za preliv lahko uporabimo katero koli sadje, ki vsebuje malo več vode. Če nimamo na voljo škrobne moke, jo lahko nadomestimo s praškom za vaniljev puding ali pa preprosto izpustimo. Pripomore le h gostejši teksturi.