S spustom balonov so simbolično odprli nove prostore Varstveno delovnega centra INCE Mengeš. / Foto: Tina Dokl

Eden najlepših v Evropi

V Mengšu so tudi uradno predali namenu novo stavbo varstveno-delovnega centra. Objekt je stal več kot tri milijone evrov in je prejel Plečnikovo medaljo za arhitekturne dosežke.

Mengeš – »Naš novi varstveno-delovni center je eden najlepših v Evropi,« je zbranim na sredini slovesnosti ob uradnem odprtju nove stavbe Varstveno delovnega centra INCE (VDC) na Ropretovi v Mengšu dejala Maja, ena od njegovih 79 uporabnic in uporabnikov z motnjo v duševnem razvoju. Pred tem so vse od ustanovitve leta 1978 do konca leta 2010 imeli prostore v zdaj že nekdanji Ropretovi domačiji, ki zaradi dotrajanosti z varnostnega in funkcionalnega vidika ni bila več primerna, zato je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na tej lokaciji v začetku leta 2011 začelo graditi nov objekt. Gradnja se je končala lansko jesen, po štirih letih dela v najetih prostorih pa so se uporabniki in zaposleni vrnili na staro lokacijo, kjer jih je pričakal nov, modernejši in prostornejši objekt. Na več kot 1600 kvadratnih metrih uporabnikom ponuja dve večji delavnici, prostore za ustvarjalne dejavnosti, terapevtsko kuhinjo, prostor za delo z osebami s težjo mot­njo v duševnem razvoju, telovadnico, knjižnico, večnamenski prostor, sobo za počitek in umirjanje, zdravstveno sobo ..., v prvem nadstropju pa so tudi upravni prostori zavoda.

Direktorica VDC-ja Vladka Pacek se je še posebej zahvalila ministrstvu, ki je v novo stavbo vložilo 3,27 milijona evrov, ter vsem, ki so sodelovali pri gradnji in pri tem imeli posluh za potrebe uporabnikov.

Zaradi svoje tehnične prilagojenosti glede na namen dejavnosti in arhitekturne dovršenosti objekt ustvarja občutek domačnosti in povezanosti z naravo, s tem pa omogoča učinkovitejše izvajanje storitev ter bolj varno in kakovostno okolje za uporabnike, je še poudarila Vladka Pacek.

Stavba, ki sta jo zasnovala arhitekta Rok Jereb in Blaž Budja, je nedavno prejela Plečnikovo medaljo za arhitekturne dosežke. Da so novi prostori nekaj posebnega in da se s svojim videzom zagotovo lahko primerjajo z najbolj imenitno arhitekturo po Evropi in tudi svetu, je v svojem nagovoru poudaril tudi predsednik sveta zavoda Igor Pavel, zbrane pa je nagovorila še predstavnica ministrstva Mateja Jenko.

Pod okriljem VDC INCE Mengeš sicer delujeta dve enoti dnevnega varstva (poleg Mengša še v Mostah pri Komendi) s 103 uporabniki, v institucionalno varstvo v bivalni enoti Naša hiša v Grobljah pa je vključenih 32 stanovalcev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 16. julij 2016 / 22:07

Mramor presenetil z odstopom

Dušan Mramor je v sredo presenetljivo odstopil z mesta ministra za finance, kot pravi, iz razloga izrazito osebne narave.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sobota, 13. junij 2015 / 11:00

Cvetlični dnevi

Posestvo Vila Bled je konec tedna gostilo trinajsto državno cvetličarsko tekmovanje. Kreacije so bile za javnost ves konec tedna na ogled v parku vile in paviljonu Belvedere. Tokrat je šla zmaga v rok...

Kultura / sobota, 13. junij 2015 / 10:33

Preprosto »Koncert«

Kranj – Da, Akademski pevski zbor France Prešeren Kranj, eden najuspešnejših gorenjskih zborovskih sestavov z več kot petinštiridesetletno zgodovino, številnimi uspešnimi nastopi doma in v tujini t...

Gospodarstvo / sobota, 13. junij 2015 / 13:38

Srečanje pridelovalcev žit

Zgornje Bitnje – Kmetijsko gozdarski zavod (KGZ) Kranj pripravlja strokovno srečanje pridelovalcev žit. Srečanje bo v ponedeljek, 15. junija, ob 10. uri na Šifrerjevi njivi v Zgornjih Bitnjah (ob l...

Kultura / sobota, 13. junij 2015 / 09:23

En Bled, dva festivala

Tudi v letošnjem letu na Blejskem gradu in na Bledu pripravljajo pestro koncertno dogajanje. Osrednji prireditvi sta vsekakor julijski Festival Bled in Okarina etno festival julija in avgusta. Prvi v...

Kultura / sobota, 13. junij 2015 / 09:21

Slikarska razstava Morje je pesem

Kranj – V sredo, 17. junija, ob 19. uri bo v galeriji Kranjske hiše odprtje slikarske razstave Katje Šinkovec z naslovom Morje je pesem. Razstava bo na ogled do 13. julija.