Kruh z luštrekom
Še pred desetimi leti si ne bi mislili, da bomo danes imeli na trgovskih policah toliko vrst kruha. Pekarski proizvajalci nam ponujajo vse možne okuse in iščejo čim bolj okusne kombinacije. Sama sem ga naredila v kombinaciji z luštrekom, ker smo ga slučajno imeli doma na vrtu. Pa tudi takega kruha nisem še nikjer zasledila.
Za pripravo kruha z luštrekom potrebujemo: 1 kg pšenične polbele moke, 1 kocko kvasa, 1 dl mleka, 4 dl radenske, 3 žlice olivnega olja, 1 žličko sladkorja, pol žličke soli. Za nadev: 200 g luštreka, 4 žlice olivnega olja.
Moko večkrat presejemo in jo damo v večjo skledo ali na kuhinjsko delovno površino. Na sredini naredimo jamico. Okrog jamice potresemo sol. Na sredino jamice nadrobimo kvas, ga potresemo s sladkorjem ter zalijemo z decilitrom mlačnega mleka. Počakamo 10 minut, da kvas vzhaja. Po moki pokapljamo z olivnim oljem. Radensko malce segrejemo, ne preveč, ker previsoka temperatura škoduje kvasovkam. Prilijemo jo h kvasu. V sredini začnemo vmešavati moko v tekočino in iz vseh sestavin zgnetemo testo. Testo gnetemo vsaj pet minut in ga pustimo vzhajati eno uro. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo ter ga pustimo vzhajati še nadaljnjih 30 minut. Med vzhajanjem pripravimo nadev: luštrek na drobno narežemo ali ga nasekljamo na kuhinjskem robotu. Prilijemo mu olje ter dobro premešamo.
Vzhajano testo pregnetemo in razvaljamo v večji pravokotnik, približno na centimeter in pol debelo. Po njem razporedimo luštrekov nadev in ga zvijemo. Kruh pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40–45 minut.
Nasvet: Luštrek je zelo aromatična začimba, ki malce spominja na okus zelene ali peteršilja. Njegova najmočnejša lastnost je pospeševanje prebave ter čiščenje ledvic.