Katarina Slapar z višnjevo rulado v ajdovi rezini

Spodbujajo porabo ajde

Med zmagovalci tekmovanja Ajda in kulinarika sta bila tudi dijaka Biotehniškega centra Naklo Amadej Milost in Katarina Slapar.

Naklo – Ajda je ena od tem, s katero se Slovenija predstavlja na svetovni razstavi World Expo, ki do konca oktobra poteka v Milanu. Konzorcij biotehniških šol Slovenije se je skupaj s Slovenskim društvom za promocijo ajde in agencijo Spirit Slovenija odločil dodati svojo zgodbo, in sicer s tekmovanjem dijakov in študentov biotehniških šol v znanju in spretnostih na temo Ajda in kulinarika, ki je nedavno potekal v Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana. Petintrideset udeležencev z osmih šol se je pomerilo v štirih kategorijah: v kulinariki, pripravi živilskih proizvodov, pogrinjkih ter animaciji na temo ajde in kulinarike.

Izkazali so se tudi dijaki Biotehniškega centra Naklo. Katarina Slapar je pod mentorstvom Mirana Ahčina osvojila prvo mesto v kategoriji živilski izdelek iz ajde, ocenjevalno komisijo pa je navdušila z višnjevo rulado v ajdovi rezini s čokolado in vaniljevo omako. Amadej Milost pa se je razveselil zmage v kategoriji animacija, komisijo pa je prepričal s svojo predstavitvijo Slovenije, ajde in slovenske tradicionalne jedi – pečene ajdove kaše. Biotehniški center Naklo sta dobro zastopala tudi dijakinja Saša Kožuh pod mentorstvom Ahčina v kategoriji kulinarika in študentka Klavdija Svetek pod mentorstvom Sabine Šegula pri pripravi mize, saj sta se obe domov vrnili z zlatim priznanjem. Katarina in Amadej pa sta si skupaj z zmagovalcema drugih dveh kategorij ogledala razstavo v Milanu.

»Tekmovanje je odprlo zanimiv prostor za promocijo šol in naših poklicev na nove, drugačne načine. Začutili smo pozitiven odnos dijakov in študentov do svojih poklicev ter zaznali veliko inovativnih idej v vseh kategorijah,« so poudarili organizatorji.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 17. maj 2016 / 20:08

Pomagati je nekaj najlepšega

Gasilci so ob požarih in vse pogostejših naravnih nesrečah postali nepogrešljivi, zato jih ljudje zelo cenijo. Zakaj so sami postali gasilci, smo povprašali udeležence prireditve ob 140-le...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 10. marec 2016 / 14:04

Ingverjevi piškoti in energijske kroglice

Vsak piškot, narejen doma, je nekaj posebnega. Če zamenjamo nekaj sestavin, jih lahko naredimo še bolj posebne in veliko bolj zdrave ter hranljive. V obliki kroglic pa naredimo hitre energijske pri...

Kranj / četrtek, 10. marec 2016 / 14:00

Čas za sistemske rešitve

V okviru projekta Stičišče Prehod so v preteklih dveh letih mladim s posebnimi potrebami v savinjski in gorenjski regiji nudili podporo pri prehodu iz šole v svet dela.

Kranjska Gora / četrtek, 10. marec 2016 / 13:47

Blaž Veber novi direktor

Vodenje kranjskogorskega zavoda za turizem je pred kratkim prevzel Blaž Veber. Več poudarka daje povezovanju, spletnemu trženju in blagovni znamki Julijske Alpe, posebno pozornost pa poletni sezoni.

Kronika / četrtek, 10. marec 2016 / 13:26

Policija drugače kot sodišče

Policijska uprava Kranj je zaradi domnevne goljufije pri prenosu lastništva v družbi Born v letih 2008 in 2009 kazensko ovadila tri osebe in podjetje iz Tržiča. Kranjsko sodišče je pred kratkim v prav...

Rekreacija / četrtek, 10. marec 2016 / 13:24

Dvajseti šolski pokljuški maraton

Na Pokljuki se je zbralo več kot tisoč dvesto otrok iz več kot petdesetih osnovnih in srednjih šol. Največ, 109 udeležencev, je bilo z OŠ Livada Ljubljana.