Spodbujajo porabo ajde
Med zmagovalci tekmovanja Ajda in kulinarika sta bila tudi dijaka Biotehniškega centra Naklo Amadej Milost in Katarina Slapar.
Naklo – Ajda je ena od tem, s katero se Slovenija predstavlja na svetovni razstavi World Expo, ki do konca oktobra poteka v Milanu. Konzorcij biotehniških šol Slovenije se je skupaj s Slovenskim društvom za promocijo ajde in agencijo Spirit Slovenija odločil dodati svojo zgodbo, in sicer s tekmovanjem dijakov in študentov biotehniških šol v znanju in spretnostih na temo Ajda in kulinarika, ki je nedavno potekal v Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana. Petintrideset udeležencev z osmih šol se je pomerilo v štirih kategorijah: v kulinariki, pripravi živilskih proizvodov, pogrinjkih ter animaciji na temo ajde in kulinarike.
Izkazali so se tudi dijaki Biotehniškega centra Naklo. Katarina Slapar je pod mentorstvom Mirana Ahčina osvojila prvo mesto v kategoriji živilski izdelek iz ajde, ocenjevalno komisijo pa je navdušila z višnjevo rulado v ajdovi rezini s čokolado in vaniljevo omako. Amadej Milost pa se je razveselil zmage v kategoriji animacija, komisijo pa je prepričal s svojo predstavitvijo Slovenije, ajde in slovenske tradicionalne jedi – pečene ajdove kaše. Biotehniški center Naklo sta dobro zastopala tudi dijakinja Saša Kožuh pod mentorstvom Ahčina v kategoriji kulinarika in študentka Klavdija Svetek pod mentorstvom Sabine Šegula pri pripravi mize, saj sta se obe domov vrnili z zlatim priznanjem. Katarina in Amadej pa sta si skupaj z zmagovalcema drugih dveh kategorij ogledala razstavo v Milanu.
»Tekmovanje je odprlo zanimiv prostor za promocijo šol in naših poklicev na nove, drugačne načine. Začutili smo pozitiven odnos dijakov in študentov do svojih poklicev ter zaznali veliko inovativnih idej v vseh kategorijah,« so poudarili organizatorji.