Enostaven biskvit s prelivom

Večkrat brskam po starih maminih zapiskih receptov. Recepti pritegnejo mojo pozornost že zaradi njihove preprostosti in okusnosti jedi. Pri večini priprav sploh ne potrebujemo tehtnice, sestavine pa so skoraj vedno doma. Eden izmed teh receptov je kakavov biskvit s prelivom. Šteje se, da ostane svež tudi dalj časa, a če to drži, vam ne morem potrditi, saj pri nas izgine še isti dan.

Za pripravo biskvita potrebujemo: 9 žlic moke, 3 jajca, 9 žlic mleka, 4 žlice kakava (priporočam 2 žlici pravega in 2 žlici kakava za napitek), 7 žlic olja, 7 žlic pšeničnega zdroba, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek.

Za preliv: 2 dl mleka, 0,5 dl ruma, 4 žlice sladkorja, 1 vaniljin sladkor.

Priprava biskvita: Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo čvrst sneg. Moko presejemo ter pomešamo s pecilnim praškom in kakavom. Rumenjake zmešamo s sladkorjem in vaniljinim sladkorjem ter stepemo, dokler masa ne naraste na dvojno količino. Prilijemo mleko in olje ter ponovno dobro premešamo. Masi med stalnim mešanjem po žlici dodajamo zmes moke, kakava in pecilnega praška. Nazadnje primešamo še sneg beljakov. Pekač dobro namastimo ali prekrijemo s papirjem za peko in nanj vlijemo pripravljeno maso. Biskvit pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 25–30 minut.

Priprava preliva: Vse sestavine za preliv damo v kozico in med stalnim mešanjem segrevamo, dokler ne zavre. Kuhamo še 3 minute, da se sladkor raztopi.

Ko je biskvit pečen, ga še vročega prelijemo s prelivom po celotni zgornji površini. Preden ponudimo, počakamo približno pol ure, da se malce ohladi in da se preliv dobro vpije. Po želji ga potresemo z mletim sladkorjem.

Nasvet: Če želimo bolj nizek biskvit, uporabimo večji pekač. V tem primeru se čas peke skrajša. Kdaj je biskvit dovolj pečen, preverimo z zobotrebcem – če na njem ni nobenih sledi biskvita, je pečen. Ker da kakav biskvitu temno barvo, ni pomembno, katero moko uporabimo. Priporočam pirino, polnozrnato ali črno moko, saj bomo tako biskvitu dodali večjo hranilno vrednost.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 8. julij 2024 / 13:13

Postavili bodo hitre polnilnice

Naklo – Merkur je s podjetjem Plenitude preko hčerinske družbe Be Charge sklenil strateško partnerstvo, ki predvideva postavitev in upravljanje 62 polnilnih postaj za električna vozila. Prvih 24 bo...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sreda, 30. januar 2008 / 07:00

Državni svet, naložba v boljše zakone

Blaž Kavčič, doma na Formah, je tik pred koncem minulega leta postal predsednik Državnega sveta. V politiki ima že kar nekaj kilometrine, še daljša pa je njegova poslovna kariera. Kot že v preteklosti...

Splošno / sreda, 30. januar 2008 / 07:00

Vse kar delam, delam s srcem

Boris Oblak, profesor likovne umetnosti iz Hotovlje, je leto začel v polnem ustvarjalnem zagonu. Za letos načrtuje samostojno razstavo, prodor na glasbenem področju in si hkrati močno želi, da bi znov...

Splošno / sreda, 30. januar 2008 / 07:00

Komentar: Ekologi

Po novem letu, najbrž tudi zaradi šolskih počitnic, se na zimsko smuko v Slovenijo in seveda tudi v Italijo, Avstrijo, Švico in Francijo (pa morda še kam) poda tudi veliko Hrvatov.

Železniki / sreda, 30. januar 2008 / 07:00

Deseti otrok pri Mravlju v Davči

V začetku januarja je Tatjana Bevk iz Davče povila desetega otroka, sina Gašperja.

Škofja Loka / sreda, 30. januar 2008 / 07:00

Squash je igranje šaha v gibanju

Čeprav je škofjeloški Squash klub star komaj dobro leto, so njihovi igralci na zadnjem državnem ekipnem prvenstvu osvojili tretje mesto, te dni pa se pripravljajo na organizacijo mednarodnega turnirja...