
Lešnkov kruh spet nagrajen
Lešnkov kruh Urške Šranc z Belce pri Mojstrani je že od leta 2002 vsako leto nagrajen na razstavi Dobrote slovenskih kmetij, letos pa je prejel že drugi znak kakovosti.
Mojstrana – Lešnkov kruh, ki ga peče Urška Šranc z Belce pri Mojstrani, ni kruh, obogaten z lešniki, kot bi ob imenu marsikdo pomislil, pač pa gre za mešani kruh, poimenovan po ekološki kmetiji Šrančevih, ki se ji po domače reče Pr' Lešnk. Kruh, zamešen iz 70 odstotkov črne moke tipa 1100 in 30 odstotkov ržene moke, peče od leta 2002, od tedaj pa ga vsako leto pošlje tudi na ocenjevanje v sklopu razstave Dobrote slovenskih kmetij na Ptuj. Ocenjevalna komisija ji je zanj prav vsako leto namenila priznanje. V 'zbirki' se je nabralo zgolj za vzorec srebrnih in bronastih priznanj, prevladujejo namreč zlata, vmes pa sta tudi dva znaka kakovosti, ki jih podelijo tistim, ki za isti izdelek tri zaporedna leta dobijo zlato priznanje.
Urška Šranc se je prvega znaka kakovosti razveselila leta 2010, drugega pa je prevzela minulo nedeljo na letošnji razstavi na Ptuju. Na vprašanje, s čim uspe vsako leto prepričati ocenjevalce, odgovori: »Po pravici povedano, ne vem natančno, sem pa na osvojena priznanja ponosna, saj ocenjevalna komisija velja za precej strogo. Kruh dajem na ocenjevanje že za to, da vem, kakšen je. Od leta 2006 imam namreč dopolnilno dejavnost na kmetiji, kruh tudi prodajam, zato je dobro vedeti, da je dober. To ti da tudi motivacijo za naprej.«
S peko kruha se je začela intenzivneje ukvarjati pred dobrim desetletjem za trgovino Pr' Katr na Dovjem. Ta ima sicer že kar nekaj let zaprta vrata, a kar nekaj tedanjih strank še danes prisega na lešnkov kruh, prodaja pa ga tudi na tržnici v Lescah. Po sveže pečenem kruhu pri Lešnkovih diši vsak petek, Urška Šranc pa ga v krušni peči speče tri peke po petnajst hlebov. »Pečem ga iz naše domače moke, ponjo hodim tudi v mlin v Zapuže, poleg tega pa dokupujem še ekološko moko. Pečem tudi žemlje, te pa iz bele moke, da lahko strankam na tržnici ponudim še kaj več, za praznike pa tudi potico,« je pojasnila. Da bi kruh pekla v še večjih količinah, ji čas ne dopušča, saj je na kmetiji s štirinajstimi hektari obdelovalnih površin vedno obilo dela. »Od leta 2002 smo ekološka kmetija, pridelujemo tudi zelenjavo in jo prodajamo na tržnici. Na kmetiji imamo tudi 23 glav govedi, od tega devet krav dojilj, štiri prašiče in okoli 40 kokoši nesnic. Zdaj je malo lažje, saj je mož od januarja upokojen, a če si kmet, je dela vedno dovolj, včasih tudi za dvajset ur na dan,« je pojasnila Urška, ki opaža, da je ljudi, ki znajo ceniti ekološko pridelano zelenjavo, vse več.