Na Gorenjsko deset znakov kakovosti
Na razstavi Dobrote slovenskih kmetij, ki te dni poteka na Ptuju, bo znake kakovosti prejelo 78 prehranskih izdelkov, od tega deset z gorenjskih kmetij.
Kranj – Včeraj se je na Ptuju začela 26. državna razstava Dobrote slovenskih kmetij. Do nedelje se bodo tam zvrstili številni dogodki, obiskovalci pa si bodo lahko ogledali okoli 1200 prehranskih izdelkov: mlečne izdelke, ki jih je bilo letos rekordno število, kise, konzervirano zelenjavo, mesne izdelke, suho sadje, sokove, kruh, olja, vina, marmelade ... Predstavljene izdelke je strokovna komisija že ocenila, na letošnji razstavi pa bodo tako podelili dobrih tisoč priznanj, od tega 78 znakov kakovosti, s katerimi nagradijo izdelke, ki so tri leta zapored dobili zlato priznanje.
Med njimi je tudi deset prehranskih izdelkov z gorenjskih kmetij. Znakov kakovosti se bodo razveselili Klemen Jarc iz Voklega za kislo repo, Ivo Potočnik s Kmetije pr’ Turk iz Rovt pri Podnartu za hruškove krhlje in jabolčni čips, Rozalija Gaberšek s kmetije Antonovc iz Doba pri Domžalah za sadno žganje, Miha Primožič s kmetije Pr' Zink iz Čabrač v Poljanski dolini za pšenično žganje, Mija Cof s kmetije Pri Brojanu iz Dorfarij pri Škofji Loki za skuto s sadjem, Tilka Bogataj s kmetije Pr’ Leskovc iz Gorenje vasi za kislo kravje mleko, Monika Ravnik s kmetije Pr' Prangarčk z Broda pri Bohinjski Bistrici za sir Prangarčk, Urška Šranc s kmetije pr’ Lešnk z Belce pri Mojstrani za lešnkov kruh in Bernardka Hribar iz Kališ pri Stahovici za buhteljne.
Nazadnje je strokovna komisija pred dnevi ocenila krušne izdelke. Z Gorenjske bodo zlata priznanja prejele Urška Šranc za lešnkov kruh, Ivanka Brodar s Hudega pri Radomljah za orehovo potico, Bernardka Hribar za buhteljne, ovsene kekse in janeževe upognjence ter Petra Krivic z Zgoše pri Begunjah za konopljine hrustljavčke. Srebrna priznanja so si prislužile Petra Podgoršek iz Vojskega pri Vodicah za pšenični beli kruh in pehtranovo potico, Anica Logonder iz Crngroba za polbeli kruh, Ana Arh iz Mač pri Preddvoru za domači mešani kruh, Danica Aljančič iz Kovorja za ajdov kruh z orehi, Ivanka Brodar za bezgovo potico in Rozalija Gaberšek za krhke flancate. Bronasta priznanja bodo prejele Petra Podgoršek za pšenični črni kruh, Karolina Smerkolj iz Čepelj pri Lukovici za ajdov kruh z orehi, Rozalija Gaberšek za orehovo potico in Ivanka Brodar za krofe.