Aleks Leo Vest načrtuje, da bo nova, nekoliko pomanjšana sitarska hiša dokončana do septembra.

Postavlja novo sitarsko hišo

Lastnik šempetrske graščine v Stražišču Aleks Leo Vest na svojem zemljišču postavlja novo sitarsko hišo. Originalno so sicer pred tremi leti požgali, a bi se verjetno tudi brez tega slej ko prej podrla.

Stražišče pri Kranju – Slaba tri leta po požigu sicer že propadajoče sitarske hiše v Stražišču pri Kranju – sojenje domnevnima požigalcema na kranjskem sodišču še poteka – se je lastnik šempetrske graščine Aleks Leo Vest odločil, da na svojem zemljišču pod graščino postavi novo in jo delno nameni tudi za dejavnosti Osnovne šole Stražišče. »S šolo, Gorenjskim muzejem in Krajevno skupnostjo Stražišče smo z željo, da ohranimo izročilo sitarstva, ki je zelo zaznamovalo kraj, podpisali sporazum, po katerem lahko šola ob strokovni pomoči muzeja v novi sitarski hiši oblikuje sitarsko sobo. V nadaljevanju bi se lahko šola povezala tudi z bližnjim čebelarjem in nastala bi zelo poučna vsebina za tukajšnje šolarje,« razmišlja Aleks Leo Vest. »Stara sitarska hiša je bila zelo lepa, tudi sam sem si jo hodil večkrat ogledovat, a so jo odgovorni žal prepustili propadu. Prav zato sem se odločil, da novo hišo postavim v zasebni režiji,« je dodal.

Sitarsko hišo, kulturni spomenik lokalnega pomena, so leta 1981 na lokacijo ob kapelici pod Šmarjetno goro prestavili s prvotne lokacije na Tominčevi ulici v Stražišču (v kraju sicer stoji še ena originalna sitarska hiša v lasti dr. Mihe Benedika). Z njo so imeli številne načrte, a žal je bila prepuščena propadanju. Aleks Leo Vest je zato že pred več kot petnajstimi leti s svojimi ljubljanskimi prijatelji ustanovil Društvo za oživljanje kulturne dediščine Stražišča, katerega glavni cilj je bila prestavitev sitarske hiše iz bližine kapelice pod šempetrsko graščino. »Želja je bila, da bi nam pri tem pomagala tudi Mestna občina Kranj, vsaj z gradnjo temeljev, v letu 2002 smo celo pridobili že gradbeno dovoljenje. A kot se pri teh stvareh pogosto zgodi, se občina svojih obljub ni držala, hiša pa je v tem času že toliko propadla, da je ni bilo več mogoče prestaviti. Nazadnje pa so jo še požgali,« pripoveduje Vest, ki se je sedaj postavitve nove sitarske hiše v nekoliko pomanjšani različici lotil s pomočjo prijateljev iz Stražišča. »Skupaj smo se lotili priprave brun, medtem ko sem gradnjo hiše zaupal tesarskemu mojstru Francu Pohlevnu iz Selc, ki je med drugim obnavljal tudi v poplavah porušeno bolnišnico Franjo. Hiša je danes že pod streho, zato upam, da bo do septembra že končana, da bo lahko šola sitarsko sobo v novem šolskem letu že uvrstila v svoj program,« pravi graditelj nove sitarske hiše.

Pri postavitvi sitarske hiše si Aleks Leo Vest pomaga z originalnim načrtom postavitve muzeja na prostem, ki so ga za prestavljeno sitarsko hišo v letu 1981 izdelali v tedanjem zavodu za spomeniško varstvo. Priskrbel mu ga je nekdanji direktor kranjskega zavoda za varstvo kulturne dediščine Vladimir Knific. »Načrtu sledim, kolikor se da, le tloris je pomanjšan na tri četrtine prvotne velikosti, nekoliko višji je tudi strop, s čimer smo se prilagodili sedanji velikosti človeka. Žal pa je originalna sitarska hiša pogorela, zato se niso ohranili nobeni detajli,« je še razložil Vest.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / sreda, 2. julij 2008 / 07:00

Manca pravi, da kar bo, pač bo

Medtem ko je v zadnjem času večina Slovencev odštevala zadnje dni do dopusta in sanjarila o soncu in poletju, je priljubljena slovenska pevka Manca Špik delala kot za stavo.

Objavljeno na isti dan


Jesenice / četrtek, 21. maj 2015 / 15:06

Tristo neplačnikov

V podjetju ENOS OTE, ki ima koncesijo za oskrbo s toploto na Jesenicah, so v lanskih štirih mesecih poslovali pozitivno.

Kranj / četrtek, 21. maj 2015 / 15:04

Srečanje Peterletove vlade

Ministri prve slovenske demokratične vlade so se sestali na Brdu.

Kultura / četrtek, 21. maj 2015 / 15:03

Podelili Valvasorjeva odličja

V petek so v Radovljici podelili stanovska priznanja Muzejskega društva Slovenije za leto 2014.

Kronika / četrtek, 21. maj 2015 / 14:56

Snela se ji je veriga

Bled – Gorenjski policisti so zadnji konec tedna obravnavali dve prometni nesreči z udeležbo kolesarja. V soboto je na Bledu po tleh padla 72-letna kolesarka in se lažje poškodovala. Med vožnjo se...

Nasveti / četrtek, 21. maj 2015 / 14:48

Pogovor s pisateljem

Pretekli četrtek je bilo v kranjski knjižnici srečanje s pisateljem Vinkom Mödern­dorferjem. Večkrat smo z bralnim krožkom že posegli po njegovih knjigah. Pisatelj je poseben, zlasti v slogu, pisan...