Nad Potjo Jeprškega učitelja so navdušeni tudi mladi. / Foto: Gorazd Kavčič

Pot ob kanjonu Zarica

Na pešpoti ob reki Savi je moč občudovati vse od arheološkega najdišča do alpskih rožic, zaviti v cerkev, spoznavati šparkeljce ali pogledati, kaj je v knjigobežnicah.

Drulovka – Minulo sredo popoldne so s priložnostno slovesnostjo, ki so jo popestrili učenci Osnovne šole Orehek, simbolično odprli Pot Jeprškega učitelja na območju kanjona Zarica. V okviru projektov LAS Gorenjska košarica so namreč konec lanskega leta v kranjski občini dokončali dve tematski poti: poleg Poti Jeprškega učitelja še Zoisovo pot v Predosljah, ki naj bi jo predvidoma odprli konec meseca.

»Pot Jeprškega učitelja je že tretja takšna pot v občini, pomembna pa je zato, ker združuje učenje in osebno rast pa tudi rekreacijo. Zato želim vsem občanom in obiskovalcem čim več lepih sprehodov in dobrega zraka,« je ob odprtju pešpoti poudaril kranjski župan Boštjan Trilar, nato pa se je množica podala na pot.

Pot Jeprškega učitelja je namreč zamišljena kot interpretativna pešpot ob desnem bregu reke Save med Kranjem in Medvodami. Odsek kanjon Zarica je zasnovan in speljan ob robu kanjona na zgornjem delu poti, zaobide nekatera zasebna zemljišča in teče po javnih cestah oziroma površinah skozi naselje Drulovka do cerkve na Bregu. Vse poti so obstoječe, saj se s tem projektom ureja zgolj najbolj atraktivne točke na poti z elementi urbane opreme. Tako so postavili informativne in usmerjevalne table pa tudi klopi za počitek.

Pot je posejana z lepimi kotički in razgledišči, kot poklon Simonu Jenku in Mariji Boršnik pa tudi s tako imenovanimi knjigobežnicami, saj je prebiranje literature na teh območjih idealno. Klopi so izvedene kot pozitiv mlinskih kamnov, vendar v drugem materialu, in sicer v lesu, predvsem zaradi topline in primernosti za sedenje. Table in kažipoti so oblikovno naslonjeni na ostale projekte oziroma poti v kranjski občini.

Pot je urejena po zamisli dr. Eve Premk Bogataj v sodelovanju s KS Orehek-Drulovka. Projektno dokumentacijo je pripravil Maj Juvanec, Delavnica, d. o. o., ki je poskrbel tudi za pridobitev potrebnih dovoljenj in soglasij ter uvedbo izvajalcev. Pri pripravi projektne dokumentacije je sodeloval zlasti z Zavodom RS za varstvo narave, OE Kranj, Gorenjskim muzejem, Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Društvom za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, dr. Evo Premk Bogataj, Matejo Ravnik in dr. Vladom Ravnikom. Projekt v skupni vrednosti več kot 28 tisoč evrov bo sofinanciran iz Evropskega sklada za razvoj podeželja, pristop Leader, in sicer v višini polovice upravičenih stroškov, to je nekaj manj kot 12 tisoč evrov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / ponedeljek, 26. maj 2008 / 07:00

Pestro nočno življenje na Bledu

S poostrenim nadzorom je policistom v zadnjem času uspelo umiriti dogajanje pred nočnimi lokali.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 18. maj 2007 / 07:00

Čas za mladost v Kranju

Minuli konec tedna se je v gorenjski prestolnici začel 13. festival Teden mladih.

GG Plus / petek, 18. maj 2007 / 07:00

Razdeljeni bi dobili več kot enotni

Zgornja Gorenjska želi postati samostojna pokrajina. Izračuni kažejo, da bi v razdeljeni Gorenjski zaradi slabše razvitosti dobila več denarja za naložbe in razvojne programe kot v enoviti.

Splošno / petek, 18. maj 2007 / 07:00

Pohvala za prvomajsko budnico

Pihalni orkester Jesenice-Kranjska Gora ima pomembno kulturno poslanstvo, tokrat pa ga moramo pohvaliti za vsakoletno prvomajsko budnico po mestu. V svojem jutranjem pohodu se ustavijo na stalnih...

GG Plus / petek, 18. maj 2007 / 07:00

eGorenjska bo nova prelomnica

"Osebno razvoj eGorenjske primerjam z dvema zgodovinskima prelomnicama. Prva je bila uveljavitev obveznega osnovnošolskega sistema v času Marije Terezije, druga pa vzpostavitev železničarske mreže po...

Splošno / petek, 18. maj 2007 / 07:00

Zala in Aleksandra

Na odprtju slikarske razstave Mojce Sekulič Fo v Kosovi graščini sta nastopili mladi glasbenici iz Glasbene šole Tržič in Glasbene šole Radovljica. Zala Marn igra klarinet že šesto leto, s...