Nad Potjo Jeprškega učitelja so navdušeni tudi mladi. / Foto: Gorazd Kavčič

Pot ob kanjonu Zarica

Na pešpoti ob reki Savi je moč občudovati vse od arheološkega najdišča do alpskih rožic, zaviti v cerkev, spoznavati šparkeljce ali pogledati, kaj je v knjigobežnicah.

Drulovka – Minulo sredo popoldne so s priložnostno slovesnostjo, ki so jo popestrili učenci Osnovne šole Orehek, simbolično odprli Pot Jeprškega učitelja na območju kanjona Zarica. V okviru projektov LAS Gorenjska košarica so namreč konec lanskega leta v kranjski občini dokončali dve tematski poti: poleg Poti Jeprškega učitelja še Zoisovo pot v Predosljah, ki naj bi jo predvidoma odprli konec meseca.

»Pot Jeprškega učitelja je že tretja takšna pot v občini, pomembna pa je zato, ker združuje učenje in osebno rast pa tudi rekreacijo. Zato želim vsem občanom in obiskovalcem čim več lepih sprehodov in dobrega zraka,« je ob odprtju pešpoti poudaril kranjski župan Boštjan Trilar, nato pa se je množica podala na pot.

Pot Jeprškega učitelja je namreč zamišljena kot interpretativna pešpot ob desnem bregu reke Save med Kranjem in Medvodami. Odsek kanjon Zarica je zasnovan in speljan ob robu kanjona na zgornjem delu poti, zaobide nekatera zasebna zemljišča in teče po javnih cestah oziroma površinah skozi naselje Drulovka do cerkve na Bregu. Vse poti so obstoječe, saj se s tem projektom ureja zgolj najbolj atraktivne točke na poti z elementi urbane opreme. Tako so postavili informativne in usmerjevalne table pa tudi klopi za počitek.

Pot je posejana z lepimi kotički in razgledišči, kot poklon Simonu Jenku in Mariji Boršnik pa tudi s tako imenovanimi knjigobežnicami, saj je prebiranje literature na teh območjih idealno. Klopi so izvedene kot pozitiv mlinskih kamnov, vendar v drugem materialu, in sicer v lesu, predvsem zaradi topline in primernosti za sedenje. Table in kažipoti so oblikovno naslonjeni na ostale projekte oziroma poti v kranjski občini.

Pot je urejena po zamisli dr. Eve Premk Bogataj v sodelovanju s KS Orehek-Drulovka. Projektno dokumentacijo je pripravil Maj Juvanec, Delavnica, d. o. o., ki je poskrbel tudi za pridobitev potrebnih dovoljenj in soglasij ter uvedbo izvajalcev. Pri pripravi projektne dokumentacije je sodeloval zlasti z Zavodom RS za varstvo narave, OE Kranj, Gorenjskim muzejem, Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Društvom za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, dr. Evo Premk Bogataj, Matejo Ravnik in dr. Vladom Ravnikom. Projekt v skupni vrednosti več kot 28 tisoč evrov bo sofinanciran iz Evropskega sklada za razvoj podeželja, pristop Leader, in sicer v višini polovice upravičenih stroškov, to je nekaj manj kot 12 tisoč evrov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 28. maj 2016 / 13:22

Drugi junij rok za doplačilo dohodnine

Kranj – Davčni zavezanci, ki so informativni izračun dohodnine za leto 2015 prejeli v prvih dneh aprila, morajo premalo plačano dohodnino plačati najkasneje 2. junija. Tistim, ki so pravočasno, to...

Objavljeno na isti dan


Komenda / ponedeljek, 12. oktober 2015 / 15:02

Priložnost za težje zaposljive

Z željo ustvariti delovna mesta težko zaposljivim invalidom s podeželja v lokalnem okolju so v Komendi ustanovili zavod Grunt. Njegovi zaposleni opravljajo različna dela na kmetiji Zadrgal.

Gospodarstvo / ponedeljek, 12. oktober 2015 / 15:02

Žarek upanja za Zlatorog

Najemniki kampa Zlatorog so v sodelovanju s finančnimi partnerji na Občino Bohinj posredovali pismo o nameri za odkup kampa. Zanima jih tudi vlaganje v hotel Zlatorog.

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 12. oktober 2015 / 15:01

Veselih deset Pod Stražo

Cerkljanska dramska skupina Pod Stražo je praznovala deset let delovanja. Članom iz Poženika, Šmartnega in Pšate poseben izziv predstavlja uprizarjanje starih dramskih del, predelanih v cerkljansko na...

Gospodarstvo / ponedeljek, 12. oktober 2015 / 14:05

Pr' Šmajd pridelujejo industrijsko konopljo

Na kmetiji Pr' Šmajd v Predosljah pridelujejo industrijsko konopljo. Iz semena stiskajo konopljino olje, pripravljajo konopljine beljakovine in vlaknine ter konopljin čaj.

GG Plus / ponedeljek, 12. oktober 2015 / 14:01

Kranjski gospodje in tovariši

Osrednji razstavni projekt Gorenjskega muzeja v letošnjem letu, razstava Gospodje in tovariši s podnaslovom Kapitalistični in socialistični razcvet Kranja 1920–1980, je od maja do februarja prihodnje...