Rinaldo Krcivoj / Foto: AB

Najboljši tiramisu doslej

Pred dobrim tednom sem imela priložnost v Hannovru v eni izmed »namišljenih« italijanskih slaščičarn oziroma »pasticcerij«, kot je vabil velikanski izložbeni napis, pokusiti enega najslabših tiramisujev, kar sem jih kdaj jedla. Okusa po umetnem tudi velikost kosa na krožničku ni odtehtala. Tako sem se spomnila tiramisuja, ki sem ga jedla samo streljaj od Kranjske Gore – v centru Trbiža v Italiji. Simpatične uličice mesta namreč skrivajo Hladnik bar, kjer domujejo okusi Rinalda Krcivoja in njegove soproge, ki v kuhinji s čarobno kuhalnico receptom dajeta okus in vonj ter ustvarjata za ljudi trenutke, ki si jih zapomnijo. Za dodaten vtis poskrbi notranjost lokala: nekaj mizic, za vrati stena, polna italijanskih vin, v prostoru je prisoten občutek domačnosti.

Postregel nas je kar sam šef lokala, ki ima zanimivo življenjsko zgodbo. Rinaldo Krcivoj izhaja iz gostinske družine z dolgoletno tradicijo, kjer so se ukvarjali tako s hotelirstvom kot gostinstvom in so bili dejansko del družine z Michelinovimi zvezdicami, vendar se je v nekem trenutku Rinaldo odločil ter začel na novo. In majhen lokal sredi Trbiža so Avstrijci »zavohali« v trenutku. Postrežba je vrhunska, izbiro vin k hrani zlahka prepustite njim, cene so zmerne, in čeprav hrane na krožniku mogoče ni videti veliko, se najeste ravno prav. Tudi najbolj lačni.

Rinaldo je začel z neke vrste mineštro iz kopriv, čemaža in regrata. Še pred tem smo okušali sir pecorino različnih starosti z nekaj mesa v slogu aprilskih praznovanj. V nadaljevanju je navdušila rahlo pekoča sicilijanska »pašta« z gamberi, melancanami in posušenim paradižnikom. Bakalar ni za vsakogar. Enim je všeč, drugim ne. Tu so ga postregli na malce drugačen način, v družbi polente, vendar le toliko, da si dobil občutek, kaj je kuhar želel z njim povedati. In veliki finale so zagotovo predstavljale doma narejene sladice: krostata iz hrušk in češpelj, linška torta z mandeljni, ki ni bila čisto nič drugačna od originalne, ter tiramisu, katerega okus si zapomniš za vse življenje in ti oteži okušanje in hvaljenje vseh tiramisujev, ki ti jih postrežejo kjerkoli že, ker ne moreš, da ne bi primerjal.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sreda, 14. maj 2008 / 07:00

Biti trezen ne pomeni biti brezzvezen

Alkohol je tretji najpogostejši vzrok za obolevnost in umrljivost v Evropi, med mladimi pa celo prvi. Mestna občina Kranj sodeluje v projektu "Alkohol. Odloči se za trezen pogled," ki ga sofinancira E...

Objavljeno na isti dan


Preddvor / nedelja, 13. maj 2018 / 11:51

Za odvoz odpadkov v Ljubljano

Tudi v občini Preddvor so svetniki potrdili odlok o koncesiji za ravnanje z odpadki, kar pomeni, da bi jih odvažali v Ljubljano. Ob tem so obravnavali tudi akt o ustanovitvi RCERO Ljubljana.

Tržič / nedelja, 13. maj 2018 / 11:50

Več parkirnih mest pri šoli na Bistrici

Bistrica pri Tržiču – Osnovna šola Bistrica bo na severni strani stavbe dobila dodatnih deset parkirnih mest, saj jih je zdaj premalo tako za učitelje kot tudi za starše, ki otroke pripeljejo v šol...

Jezersko / nedelja, 13. maj 2018 / 11:50

Jezersko gorniška vas

Jezersko – Jezersko bo kot prvi slovenski kraj oz. občina 26. maja vstopilo v mrežo Gorniške vasi (Bergsteigerdörfer), mednarodni projekt, ki združuje kraje, ki svoj turizem razvijajo na temeljih g...

Škofja Loka / nedelja, 13. maj 2018 / 11:43

Nov prikazovalnik hitrosti na Gostečah

Gosteče – Za varnejše poti osnovnošolskih otrok in drugih pešcev je Občina Škofja Loka v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav in podjetjem Sipronika na nevarnem cestnem odseku lokalne ceste na Goste...

Naklo / nedelja, 13. maj 2018 / 11:42

V stari lokomotivi se dogaja

Muzej na prostem na stari železniški postaji v Naklem, ki se ponaša s parno lokomotivo iz leta 1928, dobiva vsebino tudi z druženji in ustvarjanji za vso družino, razstavami, kulinariko, celo s plesom...