Posebna atrakcija letošnjega pohoda skozi Zalo je bila 3,5 metra visoka mahovnata medvedka. / Foto: Grega Trček

Pohodnike je pričakala tudi medvedka Štefka

Letošnjemu pohodu skozi Zalo, ki ga je peto leto pripravilo Turistično društvo (TD) Žirovski Vrh, se je kljub kislemu vremenu pridružilo več kot tristo pohodnikov.

Žirovski Vrh – Pohod po poteh slovenskega pisatelja Ivana Tavčarja so tudi letos popestrili z igranimi prizori iz njegove zgodbe V Zali. Posebno presenečenje pa je bila tokrat 3,5 metra visoka mahovnata medvedka Štefka, ki je pohodnike pričakala sredi Zale. Na 12-kilometrsko krožno pot se je letos podalo več kot tristo pohodnikov, kar je presenetilo celo organizatorje, saj so pričakovali, da bo slabo vreme odvrnilo več ljudi. »Tako pa smo več pohodnikov našteli le še leta 2011, ko smo prvič pripravili pohod,« je bila zadovoljna Lucija Kavčič iz TD Žirovski Vrh.

V okviru igranih prizorov so na poti skozi Zalo pohodniki lahko spoznali pripoved o kanoniku nemškega porekla Amandusu, ki se odpravi na lov v Zalo. Igralci so v prepričljivih kostumih gledalce popeljali v 17. stoletje, v čas protestantizma. Amandus je tokrat na lovu naletel na medveda, ki ga je le ranil, zato ga medved napade in poškoduje. Amandusa so potem njegovi spremljevalci odnesli na bližnjo domačijo, v tem primeru na domačijo Pr' Mrak, kjer so si pohodniki po koncu poti v tamkajšnjem kozolcu lahko zgodbo ogledali do konca. Kljub zdravnikovi prepovedi se Amandus namreč odloči, da bo šel še enkrat na lov, preden umre. Spet sreča istega medveda, a preden ga uspe ubiti, se mu rana odpre in izkrvavi.

Na Mrakovem griču so pohodnike pozdravile tudi članice Klekljarskega društva Cvetke iz Žirov, ki so pripravile čudovito razstavo klekljanih dreves. Predstavile so vse glavne slovenske drevesne vrste. Posebna atrakcija pa je bila seveda medvedka Štefka sredi Zale, za izdelavo katere so člani TD Žirovski Vrh uporabili kar železno konstrukcijo mostu v Todražu, ki je bil porušen v lanskih poplavah. »Okrog smo napeli mrežo in jo zapolnili s približno tono materiala, od kamnov do zemlje in maha oziroma vsega, kar smo našli v bližini,« je razložila Lucija Kavčič. Ker je medvedka pritegnila veliko pozornosti, zlasti otrok, so se odločili, da bodo še letos uredili tudi krajšo, tako imenovano Medvedkino pot. Označili jo bodo z medvedjimi tačkami in jo povezali s kakšno zgodbo, je pojasnila Lucija Kavčič.

Ponudniki domačih dobrot so že na poti skrbeli, da pohodniki ne bi ostali lačni, svoje izdelke pa so ponudili tudi na tržnem dnevu, ki je spremljal Salamiado, ki so jo po koncu pohoda pripravili na domačiji Pr' Bukovcu. V ocenjevanje so tokrat ponudili 16 vzorcev, za »kraljico« Zale pa so letos okronali salamo Viktorja Gateja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / ponedeljek, 17. avgust 2020 / 09:58

Nadaljujejo sanacijo po ujmi

Občina Tržič nadaljuje sanacijo po ujmi leta 2018 s ciljem, da jo letos tudi zaključi. Gradbena dela so v juliju že začeli izvajati, zaključili jih bodo novembra. Gradbišč bo skupaj devet.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 7. maj 2015 / 19:18

Elvis je vstopil v hišo

V dvorani kulturnega doma Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici so v soboto obudili nora šestdeseta, saj je oživel kralj rokenrola Elvis Presley s skupino Sam’s fever.

Rekreacija / četrtek, 7. maj 2015 / 19:02

Vztrajal sedemdeset kilometrov

Dobrodelnega mednarodnega teka na krilih življenja ali Wings for Life World Run, ki je v nedeljo potekal na 35 lokacijah po vsem svetu, se je udeležilo tudi 2500 tekačev pri nas.

Kronika / četrtek, 7. maj 2015 / 19:01

Kranjčani urili turške reševalce

Sedem kranjskih poklicnih gasilcev se je pred kratkim vrnilo iz turške Antalije, kjer je potekalo zaključno usposabljanje tamkajšnjih reševalcev v okviru evropskega programa Leonardo da Vinci.

Šport / četrtek, 7. maj 2015 / 18:58

Gorenjca na italijanski pentlji

Na letošnjem Giru d'Italia bosta nastopila dva slovenska kolesarja, Gorenjca Luka Mezgec (Giant-Alpecin) in Grega Bole (CCC Sprandi Polkowice). Oba bosta kapetana v svojih ekipah.

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 7. maj 2015 / 18:52

Pohodnike je pričakala tudi medvedka Štefka

Letošnjemu pohodu skozi Zalo, ki ga je peto leto pripravilo Turistično društvo (TD) Žirovski Vrh, se je kljub kislemu vremenu pridružilo več kot tristo pohodnikov.