Posebna atrakcija letošnjega pohoda skozi Zalo je bila 3,5 metra visoka mahovnata medvedka. / Foto: Grega Trček

Pohodnike je pričakala tudi medvedka Štefka

Letošnjemu pohodu skozi Zalo, ki ga je peto leto pripravilo Turistično društvo (TD) Žirovski Vrh, se je kljub kislemu vremenu pridružilo več kot tristo pohodnikov.

Žirovski Vrh – Pohod po poteh slovenskega pisatelja Ivana Tavčarja so tudi letos popestrili z igranimi prizori iz njegove zgodbe V Zali. Posebno presenečenje pa je bila tokrat 3,5 metra visoka mahovnata medvedka Štefka, ki je pohodnike pričakala sredi Zale. Na 12-kilometrsko krožno pot se je letos podalo več kot tristo pohodnikov, kar je presenetilo celo organizatorje, saj so pričakovali, da bo slabo vreme odvrnilo več ljudi. »Tako pa smo več pohodnikov našteli le še leta 2011, ko smo prvič pripravili pohod,« je bila zadovoljna Lucija Kavčič iz TD Žirovski Vrh.

V okviru igranih prizorov so na poti skozi Zalo pohodniki lahko spoznali pripoved o kanoniku nemškega porekla Amandusu, ki se odpravi na lov v Zalo. Igralci so v prepričljivih kostumih gledalce popeljali v 17. stoletje, v čas protestantizma. Amandus je tokrat na lovu naletel na medveda, ki ga je le ranil, zato ga medved napade in poškoduje. Amandusa so potem njegovi spremljevalci odnesli na bližnjo domačijo, v tem primeru na domačijo Pr' Mrak, kjer so si pohodniki po koncu poti v tamkajšnjem kozolcu lahko zgodbo ogledali do konca. Kljub zdravnikovi prepovedi se Amandus namreč odloči, da bo šel še enkrat na lov, preden umre. Spet sreča istega medveda, a preden ga uspe ubiti, se mu rana odpre in izkrvavi.

Na Mrakovem griču so pohodnike pozdravile tudi članice Klekljarskega društva Cvetke iz Žirov, ki so pripravile čudovito razstavo klekljanih dreves. Predstavile so vse glavne slovenske drevesne vrste. Posebna atrakcija pa je bila seveda medvedka Štefka sredi Zale, za izdelavo katere so člani TD Žirovski Vrh uporabili kar železno konstrukcijo mostu v Todražu, ki je bil porušen v lanskih poplavah. »Okrog smo napeli mrežo in jo zapolnili s približno tono materiala, od kamnov do zemlje in maha oziroma vsega, kar smo našli v bližini,« je razložila Lucija Kavčič. Ker je medvedka pritegnila veliko pozornosti, zlasti otrok, so se odločili, da bodo še letos uredili tudi krajšo, tako imenovano Medvedkino pot. Označili jo bodo z medvedjimi tačkami in jo povezali s kakšno zgodbo, je pojasnila Lucija Kavčič.

Ponudniki domačih dobrot so že na poti skrbeli, da pohodniki ne bi ostali lačni, svoje izdelke pa so ponudili tudi na tržnem dnevu, ki je spremljal Salamiado, ki so jo po koncu pohoda pripravili na domačiji Pr' Bukovcu. V ocenjevanje so tokrat ponudili 16 vzorcev, za »kraljico« Zale pa so letos okronali salamo Viktorja Gateja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 20. junij 2007 / 07:00

Gorenjske krave pobrale slavo

Četrta državna razstava govedi črno-bele pasme je po pol stoletja potekala v središču Ljubljane. Največ nagrad za krave gorenjskih rejcev.

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 10. maj 2007 / 07:00

Streljal brez pravega vzroka

Včeraj je na kranjskem sodišču pričal Džerald Hadžić, brat Elvina Hadžiča, ki je novembra lani padel pod streli v lokalu Caffe Inn na Jesenicah.

Kronika / četrtek, 10. maj 2007 / 07:00

Kriminal

Vlomili v avto Kamnik - V centru Kamnika so pred dnevi vlomili v osebni avtomobil. Vlomilec je ukradel kompleta prve pomoči in obvezne opreme, odejo i...

Gospodarstvo / četrtek, 10. maj 2007 / 07:00

Pekova znamka sega vse više

Lani so v Peku povečali izvoz obutve, s katero dosegajo višje cene.

Gospodarstvo / četrtek, 10. maj 2007 / 07:00

Pri nakupu Jelovice se zatika

Škofja Loka - V torek je bila seja nadzornega sveta škofjeloške Jelovice, na kateri so obravnavali lansko poslovanje in sklenili sklicati skupščino družbe v začetku ju...

Gospodarstvo / četrtek, 10. maj 2007 / 07:00

Obrtniki si želijo avtonomijo

Obrtniki in mali podjetniki podpirajo zakonske spremembe, ki bodo čim bolj izpolnjevale želje članstva OZS.