O Kras, kako razveselil si nas
Tako so si nekateri prepevali, ko smo prijetno utrujeni, pregreti od sonca in ravno prav siti popoldne sedli v Rozmanov avtobus.
Pri Vrabčevih v Pliskovici, kjer je bila naša prva postaja, sta nam lastnika Bernarda in Rikardo pripravila lepo dobrodošlico s kraškimi dobrotami, pršutom, sirom in teranom. Vrabčevi imajo šest hektarov vinogradov, od tega kar devetdeset odstotkov terana. Celo leto se trudijo, da bi pridelali kakovostno vino, zato imajo že več zlatih in srebrnih medalj z različnih tekmovanj. Ker je z vinogradom skozi celo leto veliko dela, jim že petnajst let pomagajo Kranjčani Irena, Olga, Martin in Rado, redni gostje na Glasovih izletih. Prav njim se moramo zahvaliti za odlično idejo, da obiščemo Kras. Ko sta se nam pridružila turistična vodnika, smo se odpravili na pot. Veronika je prvo skupino peljala na sprehod po Pliskini poti. Pot, ki je dobila po ptici pliski, je označena s prijaznimi ovčkami, vklesanimi v kamen. Na poti smo spoznali, kaj so kraške kali, kako so včasih pridobivali smolo iz dreves črnega bora in še marsikaj. Ob poti so nas ves čas spremljali kamniti zidovi, kamnite pastirske hiške, kamnite klopi. Vodička nam je razložila tudi, da so tod nekoč namolzli veliko mleka in ga oddajali v okoliška mesta vse do Trsta. V Sežani so kraško mleko začeli uporabljati kot surovino za lepilo. To so bili začetki tovarne Mitol. Drugo skupino je vodnik Ivan popeljal po vasi in pokazal prav vse podrobnosti vasi, vključno s kamnoseško delavnico Bertolato. Obe skupini sta zaključili svoj pohod v pristnem mladinskem Hostlu Pliskovica, ki deluje v obnovljeni kraški domačiji, zaščiteni kot kulturni spomenik. Obiskovalci lahko v njem spoznavajo značilnosti kraške arhitekture in posebnosti kmečkega življenja, gostom, ki želijo prenočiti, je na voljo 45 ležišč. In seveda po hoji 'paše' tudi dobra hrana. Na kmečkem turizmu Francinovi v vasici Avber so nam postregli s kraškimi dobrotami. Za uvod špargljeva juha, nato meso s špargljevo omako, za konec še slastno pecivo. Ob vsem tem še kozarček kraškega … komaj čakamo naslednji Glasov izlet.