Sever v noči knjige

V radovljiški Kavarni kino: kvartet. Prva violina: Društvo slovenskih književnih prevajalcev in dvoje imenitnih imen – Marija Zlatnar Moe in Darko Čuden, oba prevajalca iz nordijskih jezikov. Druga violina izpraševalka Alenka Bole Vrabec, viola 2 člana Linhartovega odra z interpretacijo odlomkov iz dobrih prevodov in sladki čelo Kavarna Tivoli s kavnim kolačem, ki ga čislajo v vseh »severnih« deželah. Drugi posladki so v knjižni obliki. Vprašanja: nordijski pisci kriminalk, humor v mladinski književnosti, da te od smeha skoraj kap, raziskovanje v sanjskih pokrajinah, kje so vzroki za tolikšno uspešnost književnih sodobnikov skrivnostnost v nekaterih romanih, ki ženejo v razmislek … In vse to v razkošni knjižni slovenščini z duhovitimi stezami v pogovorna besedišča in sleng. Bilo je kot sijajen smerokaz, kaj početi, če bo med bližajočimi se prazniki deževalo. In še tole: Smorrebrod so prvikrat postregli v Kopenhagnu 1888. Pravnukinja lastnika restavracije Ida Davidsen je v 60-ih letih dosegla celo vpis v Guinnessovo knjigo rekordov, saj je bilo na njenem 1,4 m dolgem jedilnem listu 178 vrst obloženih kruhkov.

Obloženi kruhki Smoorrebrod

Za eno osebo potrebujemo:

Z rakci v slanici: 1 rezino kruha po izbiri, 5 g slanega masla, list solate, 70 g rakcev, 20 g majoneze, 1 rezino limone, nasekljan koprc

S šunko: 1 rezino kruha po izbiri, 5 g slanega masla, nekaj listov rukvice, 60 g šunke, 20 g nalistane kumarice

S polpetkami: 1 rezino kruha po izbiri, 5 g slanega masla, 1 list solate, 1 polpetko, 40 g krompirjeve solate, 30 g pečenih čebulnih obročkov, 20 g nalistane kisle kumarice, sesekljan peteršilj

Izbran kruh namažemo s slanim maslom in ga nato obložimo s po vrsti navedenimi sestavinami.

S prekajenim lososom za 4 osebe: 4 rezine kruha po izbiri, 2 trdo kuhani jajci, sol, poper, 50 g kislih kumaric, 30 g kaper, 150 g smetanaste skute, 1 rdeča čebula, 2 vejici koprca, 4 majhne vejice koprca za okras, 1 vejica peteršilja, 4 rezine prekajenega lososa

Jajci kuhamo v slanem kropu 9 minut, odlijemo vrelo in prelijemo z mrzlo vodo. Narezane kumarice, kapre, peteršilj in koprc zmeljemo in vmešamo v skuto. Namaz začinimo. Čebulo zrežemo na tanke lističe. Kruhove rezine namažemo z mešanico skute, začimb in zelišč, položimo na namaz plast čebule in nato rezino lososa. Okrasimo z vejico koprca.

Kavni kolač s kokosom

Skandinavska sladica

Za 1 pekač potrebujemo: 4 velika jajca, 200 g sladkorja, 250 g moke, 4 ravne čajne žličke pecilnega praška, 4 čajne žličke sladkorja z vaniljo, 200 g mleka, 300 g masla

Za glazuro: 150 g masla, 130 g močne kave, 150 g kokosovih mrvic, 130 g sladkorja v prahu, 4 žlice kakava

Pozor: Tudi tekočine so v gramih!!!

Jajca in sladkor stepemo, da zmes postane puhasta in belkasta. »Suhe sestavine« zmešamo in jih izmenično z mlekom in ohlajenim stopljenim maslom dodajamo jajčno-sladkorni zmesi.

Pekač 25 x 40 cm obložimo s papirjem za peko. Pečico ogrejemo na 175 stopinj. Testo enakomerno razporedimo v pekač in pečemo 30–35 minut.

Za glazuro zavremo vse sestavine, dobro premešamo in zlijemo še na vroč kolač. Dobro ohladimo. Kolač je boljši, če ga razrežemo šele potem, ko en dan počiva.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 18. avgust 2008 / 07:00

Mladi brezplačno na Bled

Radovljica, Jesenice - Zavod Papilot je v sodelovanju z nekaterimi gorenjskimi centri za socialno delo to poletje za številne mlade z zgornje Gorenjske v okviru projekta Hej, pog...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 30. april 2015 / 07:00

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Razvedrilo / četrtek, 30. april 2015 / 07:00

Za napake ni prostora

»Kuhanje v kuhinji MasterChef je kar napeto in zahtevno, saj smo omejeni s časom in ni prostora za napake,« pravi 30-letna udeleženka kuharskega tekmovanja Zala Šenk iz Kamnika.

Razvedrilo / četrtek, 30. april 2015 / 07:00

Večer Elvisa Presleyja v Bohinju

V soboto ob 20. uri bo v dvorani Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici Večer Elvisa Presleyja. V sklopu turneje ob 80-letnici rojstva kralja rokenrola bo nastopila ljubljanska skupina Sam's Fever, kot g...

Nasveti / četrtek, 30. april 2015 / 07:00

Delo, bližina in čas

V davnih časih, ko še ni bilo pomivalnega stroja in so veliki lonci umazani čakali na delovne ročice, ni nihče bral nasvetov o tem, kako naj nauči svojega otroka delati. Otroci smo bili v delo hote...

Slovenija / četrtek, 30. april 2015 / 07:00

Prva noč zamejske literature

Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu je bil edina državna ustanova, ki se je v četrtek, 23. aprila, pridružila slovenski kulturni akciji Noč knjige. Urad je zvečer odprl vrata in gostil l...