Sever v noči knjige
V radovljiški Kavarni kino: kvartet. Prva violina: Društvo slovenskih književnih prevajalcev in dvoje imenitnih imen – Marija Zlatnar Moe in Darko Čuden, oba prevajalca iz nordijskih jezikov. Druga violina izpraševalka Alenka Bole Vrabec, viola 2 člana Linhartovega odra z interpretacijo odlomkov iz dobrih prevodov in sladki čelo Kavarna Tivoli s kavnim kolačem, ki ga čislajo v vseh »severnih« deželah. Drugi posladki so v knjižni obliki. Vprašanja: nordijski pisci kriminalk, humor v mladinski književnosti, da te od smeha skoraj kap, raziskovanje v sanjskih pokrajinah, kje so vzroki za tolikšno uspešnost književnih sodobnikov skrivnostnost v nekaterih romanih, ki ženejo v razmislek … In vse to v razkošni knjižni slovenščini z duhovitimi stezami v pogovorna besedišča in sleng. Bilo je kot sijajen smerokaz, kaj početi, če bo med bližajočimi se prazniki deževalo. In še tole: Smorrebrod so prvikrat postregli v Kopenhagnu 1888. Pravnukinja lastnika restavracije Ida Davidsen je v 60-ih letih dosegla celo vpis v Guinnessovo knjigo rekordov, saj je bilo na njenem 1,4 m dolgem jedilnem listu 178 vrst obloženih kruhkov.
Obloženi kruhki Smoorrebrod
Za eno osebo potrebujemo:
Z rakci v slanici: 1 rezino kruha po izbiri, 5 g slanega masla, list solate, 70 g rakcev, 20 g majoneze, 1 rezino limone, nasekljan koprc
S šunko: 1 rezino kruha po izbiri, 5 g slanega masla, nekaj listov rukvice, 60 g šunke, 20 g nalistane kumarice
S polpetkami: 1 rezino kruha po izbiri, 5 g slanega masla, 1 list solate, 1 polpetko, 40 g krompirjeve solate, 30 g pečenih čebulnih obročkov, 20 g nalistane kisle kumarice, sesekljan peteršilj
Izbran kruh namažemo s slanim maslom in ga nato obložimo s po vrsti navedenimi sestavinami.
S prekajenim lososom za 4 osebe: 4 rezine kruha po izbiri, 2 trdo kuhani jajci, sol, poper, 50 g kislih kumaric, 30 g kaper, 150 g smetanaste skute, 1 rdeča čebula, 2 vejici koprca, 4 majhne vejice koprca za okras, 1 vejica peteršilja, 4 rezine prekajenega lososa
Jajci kuhamo v slanem kropu 9 minut, odlijemo vrelo in prelijemo z mrzlo vodo. Narezane kumarice, kapre, peteršilj in koprc zmeljemo in vmešamo v skuto. Namaz začinimo. Čebulo zrežemo na tanke lističe. Kruhove rezine namažemo z mešanico skute, začimb in zelišč, položimo na namaz plast čebule in nato rezino lososa. Okrasimo z vejico koprca.
Kavni kolač s kokosom
Skandinavska sladica
Za 1 pekač potrebujemo: 4 velika jajca, 200 g sladkorja, 250 g moke, 4 ravne čajne žličke pecilnega praška, 4 čajne žličke sladkorja z vaniljo, 200 g mleka, 300 g masla
Za glazuro: 150 g masla, 130 g močne kave, 150 g kokosovih mrvic, 130 g sladkorja v prahu, 4 žlice kakava
Pozor: Tudi tekočine so v gramih!!!
Jajca in sladkor stepemo, da zmes postane puhasta in belkasta. »Suhe sestavine« zmešamo in jih izmenično z mlekom in ohlajenim stopljenim maslom dodajamo jajčno-sladkorni zmesi.
Pekač 25 x 40 cm obložimo s papirjem za peko. Pečico ogrejemo na 175 stopinj. Testo enakomerno razporedimo v pekač in pečemo 30–35 minut.
Za glazuro zavremo vse sestavine, dobro premešamo in zlijemo še na vroč kolač. Dobro ohladimo. Kolač je boljši, če ga razrežemo šele potem, ko en dan počiva.