V četrtek bodo policisti na prehitre voznike prežali na okoli sedemsto nadzornih točkah po državi. / Foto: arhiv GG

Policijski maraton na cestah

V četrtek bodo slovenski policisti v okviru enotedenskega vseevropskega nadzora hitrosti izvedli prvi 'maraton nadzora hitrosti'.

Kranj – V ponedeljek se je podobno kot v večini evropskih držav tudi v Sloveniji začel enotedenski vseevropski nadzor hitrosti, ki bo trajal vse do nedelje. Tokrat bodo slovenski policisti poskrbeli tudi za 'popestritev', saj bodo v četrtek tako kot v večini sodelujočih držav izvedli t. i. maraton nadzora hitrosti. Na slovenskih cestah bo tako nadzor nad prehitrimi vozniki opravljalo okoli dvesto petdeset policistov, radarske kontrole pa bodo postavili na več kot sedemsto nadzornih točkah, so napovedali v generalni policijski upravi.

»Ta dan bomo policisti v nadzor nad prehitrimi vozniki vključili vse razpoložljive kadrovske in tehnične vire. Nadzorne točke so bile določene na podlagi analiz stanja prometne varnosti ali pa so jih predlagali občani prek aplikacije Predlagaj prometno kontrolo,« so razložili na policiji, ki želi s takšnimi aktivnostmi okrepiti zavedanje prometnih udeležencev, da je neprilagojena hitrost lahko velika grožnja za nastanek najhujših prometnih nesreč, zato bi morali biti bolj pozorni na predpisane omejitve hitrosti in vožnjo vselej prilagoditi razmeram na cestah. »Z nadzorom želimo dolgoročno vplivati na voznike, da spremenijo svoj slog vožnje, in vozijo čim bolj defenzivno, umirjeno ter da so pozorni na šibkejše udeležence v prometu,« so razložili policisti.

Nekatere evropske države so doslej tovrstne maratone izvajale na nacionalni ravni, v večini primerov pa naj bi takšne aktivnosti tudi izboljšale prometno varnost. Po podatkih nemške policije je bilo v dneh, ko so njihovi policisti izvajali takšne nadzore, zelo malo prekoračitev hitrosti, kar je tudi glavni namen akcije. Hitrost je namreč v povprečju prekoračilo okrog 3,5 odstotka voznikov, medtem ko ob izvajanju rednih kontrol ugotavljajo približno osem odstotkov prekoračitev.

Prometna varnost na slovenskih cestah se je sicer letos v primerjavi z letom 2014 nekoliko poslabšala. Do nedelje je namreč umrlo 23 oseb, lani v enakem obdobju pa trije manj. Še vedno pa je stanje boljše kot leta 2013, ko je do 12. aprila umrlo 25 oseb. Po podatkih policije med vzroki prometnih nesreč z najhujšimi posledicami še vedno izstopa prav neprilagojena hitrost, ki jo policisti ugotavljajo kot primarni vzrok ali v povezavi z ostalimi vzroki.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 2. december 2008 / 07:00

Gregor Žemlja zmagovalec v Mehiki

Žirovnica - Grega Žemlja iz Žirovnice je v finalu ATP Challengerja v Mehiki z nagradnim skladom 35 tisoč ameriških dolarjev s 6 : 2 in 6 : 1 premagal Argentinca Martina Alunda in...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 5. marec 2013 / 07:00

Cene drsijo navzdol, enako promet

Geodeti o krizi na nepremičninskem trgu (še) ne morejo govoriti. So pa ugotovili, da so cene stanovanj na ravneh cen iz konca leta 2006 in še drsijo navzdol. "Cene se prilagajajo ponudbi in povpraševa...

Kronika / torek, 5. marec 2013 / 07:00

Zaradi opitosti zaspal kar na železniški progi

Močno opiti Jeseničan omagal na poti do doma.

Šport / torek, 5. marec 2013 / 07:00

Kranjski hokejisti v končnici

Kranj - Minulo soboto so kranjski hokejisti še zadnjič v rednem delu tekmovanja INL gostili ekipo EHC Bregenzerwalda in jo premagali 4 : 2 (2 : 1, 1 : 0, 1 : 1). Po odličnem zače...

Gospodarstvo / torek, 5. marec 2013 / 07:00

Skope informacije o Peku

V dveh tednih naj bi bila zgodba lastninjenja tržiške obutvene družbe Peko jasna. Koliko je ponudb in od koga, v Sodu ne želijo razkriti.

Prosti čas / torek, 5. marec 2013 / 07:00

Popotovanje z orkestrom in klapo

Pred polno dvorano kina Železar na Jesenicah sta nastopila pihalni orkester Jesenice-Kranjska Gora in Klapa Sol s Paga.