Kdo je Ostara?
Med pošto je razglednica: na njej vitka gola ženska, žareča v rumenem, bujnih las in zdi se, da je v konico vsakega kodra položeno modrikasto jajce. Ostara iz cikla Boginje nemškega slikarja in grafika Petra Engelhardta (roj. 1959). Prijatelji pošiljajo pomladne pozdrave … Ostara, germanska boginja pomladi, jutranje zore in plodnosti, ki so se njeni simboli prepletli s krščanstvom. Legenda pravi, da je nekoč Ostara zamujala s svojim prihodom. Na pomoč jo je klicala majhna deklica, ki je našla zmrznjenega ptička in ga ni mogla ogreti. A tudi boginja ni mogla pomagati ptičku, lahko pa ga je spremenila v snežnega zajca. In odtlej velja: ko snežni zajec zamenja svojo dlako in postane sivkasto rjavkast, je res v deželi pomlad. In tako sta skupaj jajce, simbol življenja, in zajec, simbol plodnosti. Simboli gor ali dol, pirhe je treba pojesti.
Mesna rulada z jajci
Za 4 osebe potrebujemo: 3 trdo kuhana jajca, 1 sveže jajce, 50 g mlade čebule, 1 žlico olja, 1 žlico masla, 500 g mešanega mletega mesa, 40 g drobtin, 3 žličke gorčice, pol žličke majarona, sol, poper
Trdo kuhana jajca olupimo. Drobno narežemo čebulo, jo steklasto prepražimo na žlici olja in ohladimo. V skledi zmešamo meso, drobtine, jajce, začimbe in jih dobro premešamo z metlicami za gnetenje. Na delovno površino damo kos prozorne folije, velik 25 krat 25 cm, nanj damo zmleto meso, ga prekrijemo z enakim kosom folije in enakomerno potlačimo. Odstranimo vrhnji kos folije, damo na sredino po dolgem 3 jajca in oblikujemo štručko. Naoljimo primeren pekač, položimo nanj štručko in jo prelijemo z žlico stopljenega masla. V pečici, ogreti na 200 stopinj, pečemo štručko 45 minut na srednji rešetki. Ko je pečena, izklopimo pečico in pustimo štručko počivati 10 minut. Ponudimo s slanim krompirjem in mešanico zelenih solat.
Palačinke z jajčno solato in belimi šparglji
Za 4 osebe potrebujemo:
Za palačinke: 50 g bele moke, 30 g pirine moke, 1 zravnano žlico jedilnega škroba, 2 jajci, 4–5 žlic olja, 4 žlice mesene slanine, sol po okusu
Za preliv: 20 g bučnih semen, sol, poper, 4 trdo kuhana jajca, 2 žlici limoninega soka, 6 žlic oljčnega olja, 1 škatlico kreše ali šopek drobnjaka
Za prilogo: 1 kg belušev, bučno olje
Zmešamo vse sestavine za palačinke in pustimo počivati pol ure. Nato spečemo 4 palačinke, jih tesno zvijemo in damo na toplo.
Jajca olupimo, ločimo beljake od rumenjakov in oboje drobno narežemo.
Na drobne kockice narežemo slanino.
Na olju 2–3 minute pražimo po 1 žlico slanine, zalijemo s četrtino testa in na srednje močnem ognju zlatorumeno spečemo 4 palačinke. Trdno jih zvijemo in damo v pečico, ogreto na 50 stopinj.
Špargljem odrežemo spodnji del in jih kuhamo v slanem kropu 12–15 minut na majhnem ognju. Odcedimo.
Brez olja prepražimo bučnice.
V skledi zmešamo oljčno olje, limonin sok, nastriženo krešo ali drobnjak, posolimo in dodamo sveže zmlet poper.
Palačinke poševno zrežemo na 2 cm dolge kosce, jih razdelimo na krožnike, dodamo šparglje. Sredino špargljev potresemo z narezanim beljakom in rumenjakom ter bučnicami in poškropimo s prelivom. Na koncu dodamo na šparglje še nekaj kapljic bučnega olja.
Pa dober tek!