Foto: Mihael J. Toman

Čas za čemaž

Če smo bili Slovenci še pred desetletjem znani predvsem kot strastni nabiralci regrata, to zdravo, okusno in vsestransko uporabno rastlino v zadnjih letih v naših kuhinjah skorajda izpodriva čemaž. Jemo ga v namazih, juhah, omakah … Daša Toman Turuk iz Kamne Gorice, avtorica prve slovenske knjige o čemažu, pravi, da je prve letošnje liste nabrala prejšnjo nedeljo.

Čemaž ima veliko zdravilnih lastnosti, edina omejitev je, da ga ne smemo uživati v velikih količinah, ker lahko razdraži želodec in povzroči bolečine v trebuhu. Užitna je cela rastlina, tudi cvetovi in popki. Bolj potrpežljivi lahko čemaževe čebulice vlagajo. So okusne, a rastejo globoko v zemlji, pa še majhne so. Čemaž lahko posadimo tudi na vrt, le paziti je treba, da se nam ne razraste preveč.

Ljudsko izročilo pravi, da čemaž spomladi iščejo medvedi, da si očistijo želodec, črevo in kri po zimskem mirovanju. Iz enakih razlogov ga jemo tudi ljudje – da si privoščimo spomladansko očiščevalno kuro iz čemaževih zdravilnih listov, pravi Daša Toman Turuk. Živali pa tudi ljudje ga imajo radi tudi zato, ker je prva rastlina, ki spomladi požene v gozdu.

»Dež, ki je navlažil zemljo prejšnji teden, ter sončno in toplo vreme v zadnjih dneh kažeta na dobro sezono čemaža,« je optimistična Toman Turukova. Čemaž je namreč prva rastlina, ki spomladi odžene v gozdu, kdaj natančno in koliko časa traja sezona čemaža, pa je odvisno od temperature zraka in vlažnosti zemlje. »Včasih sezona traja dva meseca, včasih je v enem mesecu vsega konec, čemaž bliskovito požene in proti koncu rasti hitro izgublja zdravilne učinkovine. Da je že pozno, veš po svetlih lisah, ki se pojavijo na listih.«

Ko sta z možem začela pripravljati gradivo, sta spoznala, da je veliko informacij o čemažu, ki jih najdemo na spletnih straneh, pomanjkljivih ali celo napačnih. Kot pravi Daša Toman Turuk v starih, priznanih in popularnih slovenskih kuharicah ni našla prav nobenega recepta o pripravi čemaževe jedi, kljub temu da je opazila, da ga ljudje sicer dobro poznajo in nabirajo, res pa je, pravi, da so ga uporabljali na podoben način kot česen – ga potresli po solati, juhi … »Spraševala sem se, kako je to mogoče, saj so čemaž poznali in uporabljali že stari Rimljani. Na koncu sem prišla do zaključka, da je bil čemaž v preteklosti veliko bolj poznan in cenjen v ljudski medicini kot v sami kulinariki. Tako so današnji recepti plod sodobne kulinarike, ki jo narekuje trend uporabe ''divje hrane'' v naši prenasičeni prehrani. Smernice narekujejo svežo, zdravo, ekološko pridelano in tudi poceni hrano, kar čemaž nedvomno je. Poleg tega ima še prav izrazit okus, okus po česnu, ki ga Slovenci zelo cenimo. Tako lahko čemaž uvrstimo v najbolj sodobno in moderno kulinariko, kar so mnoge priznane gostilne tudi že naredile. Mirno lahko zapišemo, da je čemaž superživilo, ki ga ponuja narava. Zaradi njegovega hitrega razmnoževanja pa ga tudi iztrebiti ne moremo, zato ga lahko v naravi nabiramo brez slabe vesti, da bi rastišča uničili.«

Z vse bolj množično uporabo se je v zadnjih letih povečalo tudi število tistih, ki so čemaž zamenjali s kakšno drugo, celo strupeno rastlino, kot sta čmerika ali šmarnica. »Včasih so ljudje bolj živeli z naravo in so rastline bistveno bolje prepoznavali. Vedeli so, kje in kdaj rastejo. Če gremo na primer v teh dneh v gozd, bomo čemaž brez težav prepoznali, saj drugih mladih rastlin enostavno ni. Kasneje, ko začne poganjati še drugo zelenje, je možnost pomote večja, sploh če nabiraš cele šope naenkrat in prav lahko zagrabiš še kaj, kar ne sodi zraven. Čemaž je treba nabirati potrpežljivo, vsak listek posebej,« pravi Daša Toman. In zraven uživati v miru, še dodaja. Če ga bomo nabirali večkrat po malo, bomo šli pogosteje v naravo, kjer se odpočijemo in sprostimo. Na ta način čemaž še bistveno pozitivneje vpliva na naše zdravje in počutje.

In kako si čemaž najraje pripravi družina Toman? »Ne bi se mogla odločiti za eno jed, toliko imenitnih poznamo,« pravi Daša Toman Turuk. »Če moram izbirati, bi pa izpostavila čemaževo juho in fuže v čemaževi omaki s smetano. Jed se pripravi hitro in enostavno, pa še zelo okusna je. Ko je sezona na vrhuncu, čemaž uporabljamo tudi za pripravo namazov, moj petletni nečak si ga na primer najraje posuje po pici.« Predvsem, še poudarja, pa je pri pripravi čemaža bistvenega pomena, da ga uporabimo takoj, ko ga naberemo. Listi, ki bodo pred uporabo dneve in dneve ležali v hladilniku, namreč izgubijo tako rekoč vse zdravilne učinkovine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 11. julij 2013 / 11:25

Reševanje spremljala nevihta

Med sobotnim reševanjem zaplezanih alpinistov na območju Planjave, ki so ga izvedli na klasičen način, se je razbesnela še nevihta.

Objavljeno na isti dan


Železniki / petek, 7. januar 2022 / 16:34

Spomin na boj in na zločin

V nedeljo, 9, januarja, opoldne bo pri spomeniku v Dražgošah svečanost v spomin na 80. obletnico boja Cankarjevega bataljona z Nemci in njihovega nasilja nad domačini in vasjo. Prireditelji pozivajo k...

Kranj / petek, 7. januar 2022 / 16:34

Spremenjen režim na parkirišču Čebelica

Kranj – Na parkirišču »Čebelica« pred vstopom v mestno središče Kranja pri mostu čez reko Kokro je od 1. januarja spremenjen način označevanja začetka parkiranja. Na mestni občini Kranj so pojasnil...

Kronika / petek, 7. januar 2022 / 16:31

Eksplozija zaradi uhajanja plina iz plinske jeklenke

Medvode – V sredo nekaj pred 21. uro je v kurilnici stanovanjske hiše na Golem Brdu v občini Medvode prišlo do eksplozije plina. Po prvih podatkih je eksplozijo povzročilo uhajanje plina iz plinske...

Slovenija / petek, 7. januar 2022 / 16:30

Amina prevzela pisateljske vajeti

Med odmevnejše dogodke v zadnjih tednih preteklega leta med Slovenci na Koroškem sodi občni zbor Društva slovenskih pisateljev v Avstriji v prostorih Slovenske prosvetne zveze. Zadnji dve leti druš...

Šport / petek, 7. januar 2022 / 16:29

Domžalski košarkarji boljši od gostov iz Šenčurja

Domžale – Na zaostali tekmi 11. kola košarkarske Lige Nova KBM je bil v torek v Domžalah odigran derbi med domačo ekipo in gosti iz Šenčurja. Domačini so zmagali z rezultatom 75 : 65. Domžalčani ta...