Popestrimo testenine

Testenine so kot nalašč za hiter in hranljiv obrok. Za popestritev jedilnika jih pripravimo z lososom ali vitkim somom.

Za pripravo rezancev z lososom za 4 osebe potrebujemo: 0,5 kg rezancev, 0,5 kg lososovega fileja, 2 dl smetane za kuhanje, 1 dl belega vina, 2 dl jušne osnove ali vode, sol, 2 čebuli, 3 stroke česna, pol žličke rožmarina, pol žlice moke, 2 žlici olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. Ponev dobro segrejemo, dodamo olivno olje, čebulo in česen ter ščep soli. Temperaturo nekoliko zmanjšamo, da se čebula in česen počasi pražita in se razpustita. Lososov file speremo pod tekočo vodo. Narežemo ga na manjše kocke ter ga narahlo osolimo. Losos dodamo k prepraženi čebuli in česnu. Pečemo ga približno 5 minut in vmes večkrat premešamo, da se meso zapeče z vseh strani. Zalijemo z belim vinom in počakamo, da vsa tekočina izhlapi. Potresemo z rožmarinom in moko ter prilijemo jušno osnovo. Ko vse skupaj zavre, vmešamo še smetano za kuhanje. Omako kuhamo še 5 minut. Rezance skuhamo po navodilih proizvajalca ter jih stresemo k omaki. Dobro premešamo in pokuhamo še kakšno minuto.

Nasvet: Uporabimo lahko tudi druge testenine. Posebej primerne so školjke ali podobne votle testenine, saj se napolnijo z omako.

Za pripravo žajbljeve ribe z rezanci za 4 osebe potrebujemo: 1 kg filejev vitkega soma, 0,5 kg rezancev, 100 g masla, 2 čajni žlički suhega žajblja, sol.

Rezance skuhamo po navodilih proizvajalca ter jih odcedimo. Ribe speremo pod tekočo vodo in jih osolimo z obeh strani. V ponvi segrejemo maslo, nanj položimo fileje ter jih takoj posujemo z žajbljem. Ribe pečemo 5 minut na vsaki strani in jih poberemo iz ponve. Kuhane rezance stresemo v ponev in premešamo, da se povežejo z maslom in žajbljem. Nazadnje dodamo še ribe in pokuhamo še kakšno minuto. Na krožnik najprej serviramo rezance, nato dodamo ribo.

Nasvet: Kot k vsaki ribi se tudi k tej prileže limona. Zato zraven ponudite še rezino limone, da izpopolni okus ribe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / torek, 11. julij 2017 / 11:10

Melodije poletja

Petkovo poletno noč na kranjskem Pungertu je osvežil nastop orkestra Big Band Bled s posebnima gostoma, pevko Ivo Stanič in pevcem Blažem Vrbičem.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sreda, 1. april 2015 / 14:06

Ponekod po Sloveniji sodra in toča

Ljubljana/Kamnik – Na območju osrednje Slovenije se je dopoldne pojavilo nekaj nevihtnih celic s pojavi predvsem sodre, ponekod pa je padala tudi toča, je STA povedal dežurni meteorolog na Agenciji...

Kranj / sreda, 1. april 2015 / 13:07

Naša varnost ni samoumevna

To je ob spominu na narodnega heroja Staneta Žagarja in njegove soborce poudaril poveljnik kranjske vojašnice Milan Žurman.

Bled / sreda, 1. april 2015 / 13:05

Trendi v floristiki

Bled – V Festivalni dvorani na Bledu so pred kratkim potekali Trendi v floristiki 2015, dogodek, ki ga tradicionalno organizira Biotehniški center Naklo in s katerim so tudi letos napovedali nove s...

Jesenice / sreda, 1. april 2015 / 13:03

Pomagajmo si za zdravo življenje

Jesenice – Pomagajmo si za zdravo življenje je ime akcije, v sklopu katere na pobudo Centra za socialno delo Jesenice zbirajo rabljeno športno opremo za poletne športe: kolesa, rolerje, plavutke, m...

Slovenija / sreda, 1. april 2015 / 13:02

Varčevanje na račun revnih

Upravičenci do neprofitnih stanovanj, ki imajo v najemu tržna stanovanja, od danes niso več upravičeni do subvencije neprofitnega dela tržne najemnine.