Popestrimo testenine
Testenine so kot nalašč za hiter in hranljiv obrok. Za popestritev jedilnika jih pripravimo z lososom ali vitkim somom.
Za pripravo rezancev z lososom za 4 osebe potrebujemo: 0,5 kg rezancev, 0,5 kg lososovega fileja, 2 dl smetane za kuhanje, 1 dl belega vina, 2 dl jušne osnove ali vode, sol, 2 čebuli, 3 stroke česna, pol žličke rožmarina, pol žlice moke, 2 žlici olivnega olja.
Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. Ponev dobro segrejemo, dodamo olivno olje, čebulo in česen ter ščep soli. Temperaturo nekoliko zmanjšamo, da se čebula in česen počasi pražita in se razpustita. Lososov file speremo pod tekočo vodo. Narežemo ga na manjše kocke ter ga narahlo osolimo. Losos dodamo k prepraženi čebuli in česnu. Pečemo ga približno 5 minut in vmes večkrat premešamo, da se meso zapeče z vseh strani. Zalijemo z belim vinom in počakamo, da vsa tekočina izhlapi. Potresemo z rožmarinom in moko ter prilijemo jušno osnovo. Ko vse skupaj zavre, vmešamo še smetano za kuhanje. Omako kuhamo še 5 minut. Rezance skuhamo po navodilih proizvajalca ter jih stresemo k omaki. Dobro premešamo in pokuhamo še kakšno minuto.
Nasvet: Uporabimo lahko tudi druge testenine. Posebej primerne so školjke ali podobne votle testenine, saj se napolnijo z omako.
Za pripravo žajbljeve ribe z rezanci za 4 osebe potrebujemo: 1 kg filejev vitkega soma, 0,5 kg rezancev, 100 g masla, 2 čajni žlički suhega žajblja, sol.
Rezance skuhamo po navodilih proizvajalca ter jih odcedimo. Ribe speremo pod tekočo vodo in jih osolimo z obeh strani. V ponvi segrejemo maslo, nanj položimo fileje ter jih takoj posujemo z žajbljem. Ribe pečemo 5 minut na vsaki strani in jih poberemo iz ponve. Kuhane rezance stresemo v ponev in premešamo, da se povežejo z maslom in žajbljem. Nazadnje dodamo še ribe in pokuhamo še kakšno minuto. Na krožnik najprej serviramo rezance, nato dodamo ribo.
Nasvet: Kot k vsaki ribi se tudi k tej prileže limona. Zato zraven ponudite še rezino limone, da izpopolni okus ribe.