Popestrimo testenine

Testenine so kot nalašč za hiter in hranljiv obrok. Za popestritev jedilnika jih pripravimo z lososom ali vitkim somom.

Za pripravo rezancev z lososom za 4 osebe potrebujemo: 0,5 kg rezancev, 0,5 kg lososovega fileja, 2 dl smetane za kuhanje, 1 dl belega vina, 2 dl jušne osnove ali vode, sol, 2 čebuli, 3 stroke česna, pol žličke rožmarina, pol žlice moke, 2 žlici olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. Ponev dobro segrejemo, dodamo olivno olje, čebulo in česen ter ščep soli. Temperaturo nekoliko zmanjšamo, da se čebula in česen počasi pražita in se razpustita. Lososov file speremo pod tekočo vodo. Narežemo ga na manjše kocke ter ga narahlo osolimo. Losos dodamo k prepraženi čebuli in česnu. Pečemo ga približno 5 minut in vmes večkrat premešamo, da se meso zapeče z vseh strani. Zalijemo z belim vinom in počakamo, da vsa tekočina izhlapi. Potresemo z rožmarinom in moko ter prilijemo jušno osnovo. Ko vse skupaj zavre, vmešamo še smetano za kuhanje. Omako kuhamo še 5 minut. Rezance skuhamo po navodilih proizvajalca ter jih stresemo k omaki. Dobro premešamo in pokuhamo še kakšno minuto.

Nasvet: Uporabimo lahko tudi druge testenine. Posebej primerne so školjke ali podobne votle testenine, saj se napolnijo z omako.

Za pripravo žajbljeve ribe z rezanci za 4 osebe potrebujemo: 1 kg filejev vitkega soma, 0,5 kg rezancev, 100 g masla, 2 čajni žlički suhega žajblja, sol.

Rezance skuhamo po navodilih proizvajalca ter jih odcedimo. Ribe speremo pod tekočo vodo in jih osolimo z obeh strani. V ponvi segrejemo maslo, nanj položimo fileje ter jih takoj posujemo z žajbljem. Ribe pečemo 5 minut na vsaki strani in jih poberemo iz ponve. Kuhane rezance stresemo v ponev in premešamo, da se povežejo z maslom in žajbljem. Nazadnje dodamo še ribe in pokuhamo še kakšno minuto. Na krožnik najprej serviramo rezance, nato dodamo ribo.

Nasvet: Kot k vsaki ribi se tudi k tej prileže limona. Zato zraven ponudite še rezino limone, da izpopolni okus ribe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / četrtek, 11. julij 2024 / 17:07

Morski razgled

Veliki Bokolj (274 m n. m.) in Oštro (254 m n. m.) – Počitnice. Morje. V jutranjih urah prija tudi kakšen sprehod ali pa kratek vzpon, ki ponudi lep razgled na morje in celino. Pašman je znan tudi po...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 1. november 2018 / 19:14

Izbrane podobe Ivana Cankarja

Cankarja so kot največjega slovenskega pisatelja in narodnega junaka upodobili številni slovenski likovniki. V tej galeriji si ogledamo le nekaj izbranih podob. Hkrati pa si preberemo, kako je Cankar,...

Izleti GG / četrtek, 1. november 2018 / 19:00

Raziskovanje Višavja

Pot nas je iz škotske prestolnice vodila na sever. Zagotovo najlažji in verjetno tudi najboljši način potovanja po prostranem škotskem Višavju in vasicah je z avtom. Poleg tega, da si na t...

Jezersko / četrtek, 1. november 2018 / 18:55

Jezerjani dvakrat na volišče

Občani Jezerskega bodo šli novembra dvakrat na volišče: še preden bodo 18. novembra volili župana in občinske svetnike, bodo odločali o spremembi meje. Referendum o tem bo že to nedeljo, 4. novembra.

Žiri / četrtek, 1. november 2018 / 18:54

Proti potvarjanju zgodovine

Občinsko Združenje borcev za vrednote NOB Žiri je minulo soboto pripravilo praznovanje ob dnevu spomina na 23. oktober 1943, ko so partizanske enote iz Žirov izgnale nemške okupatorje.

Železniki / četrtek, 1. november 2018 / 18:52

Sokoli so bili prevarani

Komunistična partija je izrabila organizacijo Sokol, katere člani so misleč, da se borijo proti okupatorju, v resnici izvajali partijski program revolucije, v knjigi Prevarani sokoli ugotavljata dr. A...