
Previdno pri nabiranju čemaža
V zadnjem desetletju so v Centru za zastrupitve zdravili dvajset bolnikov, ki so se zastrupili z jesenskim podleskom, in štirinajst bolnikov, ki so se zastrupili s čmeriko, ker so obe strupeni rastlini zamenjali za užitni čemaž.
Ljubljana – S prihodom pomladi pride na vrsto tudi nabiranje čemaža oziroma medvedovega luka (Allium ursinum L.), ki je v zadnjih dvajsetih letih postal zelo priljubljena užitna divja rastlina, iz katere se pripravljajo solate, juhe, namazi ... V Centru za zastrupitve Interne klinike UKC Ljubljana pa želijo predvsem opozoriti nabiralce čemaža na nevarnost zamenjave s podobnimi, vendar strupenimi rastlinami, kot so jesenski podlesek, čmerika in šmarnica. »Čemaž in omenjene strupene rastline imajo podobne podolgovate liste, zato so zamenjave pogoste in žal lahko tudi usodne za nabiralce ter njihove sorodnike in prijatelje. V zadnjem desetletju smo v Centru za zastrupitve zdravili dvajset bolnikov, ki so se zastrupili z jesenskim podleskom, in dva bolnika sta žal umrla, saj jesenski podlesek vsebuje močan strup kolhicin, ki je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren. Poleg tega smo v tem obdobju zdravili še štirinajst bolnikov, ki so se zastrupili zaradi zamenjave čemaža in strupene čmerike,« je povedal doc. dr. Miran Brvar, dr. med., vodja Centra za zastrupitve.
V primeru prebavnih težav po zaužitju divjih rastlin, predvsem po obroku čemaža, moramo vedno pomisliti na zastrupitev z jesenskim podleskom, čmeriko ali šmarnico. Ob vsakem sumu na zastrupitev s strupeno rastlino je nujen čimprejšnji pregled pri zdravniku v urgentni ambulanti. Rastlino ali njene dele oziroma ostanke vedno vzemite s seboj k zdravniku, saj bodo tako v bolnišnici veliko lažje prepoznali rastlino in ustrezno ukrepali.