Italijanska klasika

Tiramisu je klasična italijanska sladica, narejena iz posebno dobre kreme z dodatkom kave. Če pogledamo samo spisek sestavin, vidimo, da mora biti zagotovo dobra.

Za pripravo tiramisuja potrebujemo: okrog 0,5 kg baby piškotov, 2 dl prave grenke kave, 3 žlice ruma, 15 dag sladkorja, 500 g mascarpone sira, 5 dl smetane, 2,5 dl mleka, 1 zavitek pudinga Galeta, kakav za posip.

Mleko in puding Galeta stepemo, da dobimo gosto kremo. Skupaj zmešamo sir mascarpone, sladkor in pripravljen puding. Smetano stepemo in jo dodamo masi iz mascarponeja. Dobro premešamo, tako da krema postane homogena. Skuhamo 2 dl prave grenke kave (približno 4 žličke kave na 2,5 dl vode) in ji prilijemo rum. Vanjo pomočimo polovico piškotov, ki jih enega poleg drugega polagamo v model, v katerem bomo pripravili tiramisu. Po piškotih razporedimo polovico pripravljene kreme ter jo prekrijemo s preostalimi piškoti, ki smo jih namočili v kavi. S preostalo kremo premažemo namočene piškote, gladko poravnamo kremo in po vrhu posujemo s kakavom. Priporočljivo je, da tiramisu počiva na hladnem vsaj dve uri, saj se okusi prepojijo in tiramisu postane bolj kompakten.

Nasvet: Če bodo tiramisu jedli otroci, kavo nadomestimo z brezkofeinsko ali s kakavom in izpustimo rum. Količina piškotov je odvisna od velikosti modela. Kremo iz pudinga Galeta lahko nadomestimo z navadnim pudingom. V 2,5 dl mleka vkuhamo 1 vanilin puding in ga nato ohladimo.

Piškote lahko izpustimo in namesto njih spečemo pravi biskvit. Ko imamo spečen biskvit, je potek priprave tiramisuja enak, le da za eno plast piškotov uporabimo polovico biskvita, ki ga prav tako namočimo s kavo.

Za pripravo biskvita za tiramisu potrebujemo: 5 žlic moke, 5 jajc, 5 žlic sladkorja, 3 žlice vode, pol pecilnega praška, 1 žlico grenkega kakava.

Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v čvrst sneg. Rumenjake in sladkor penasto vmešamo, da celotna masa nekoliko naraste, in dodamo 3 žlice mlačne vode. Moko, pecilni prašek ter kakav zmešamo skupaj. K beljakom postopoma vmešavamo rumenjakovo zmes in nato mešanico moke. Večji pekač obložimo s peki papirjem in vanj vlijemo testo. Biskvit pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 15 do 20 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / sobota, 9. maj 2020 / 11:28

Spet živahno na gradbiščih

V občini Kamnik so v zadnjem mesecu dni znova zagnali nekaj gradbenih projektov.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 26. marec 2015 / 10:30

Loško je ekološko

Škofja Loka – S predavanjem Pritisk na vodna okolja in na vodo kot dobrino prof. dr. Mihaela Tomana z Biotehnične fakultete v Ljubljani se v četrtek, 26. marca, ob 18. uri v Coworking centru Lokomo...

Tržič / četrtek, 26. marec 2015 / 10:30

180 sekund za predstavitev

V Tržiču je potekal prvi Startup vikend podjetništva z družbenim učinkom pod imenom Ferfl Gorenjska. Člane komisije so najbolj prepričale podjetniške ideje ekip Pri kosmati babici, Local footing in Hi...

Rekreacija / četrtek, 26. marec 2015 / 10:28

Pokazali so svojo borbenost

V kranjskem X-Gymu so ob prvi obletnici centra organizirali prvo »cross« dirko. Tekmovanja se je udeležilo šestnajst posameznikov, v skupinskem delu pa je nastopilo petnajst tekmovalcev. Udeleženci...

Kronika / četrtek, 26. marec 2015 / 10:28

Mladoletnik za volanom

Gorenja vas – Škofjeloški policisti so v nedeljo ponoči v Gorenji vasi ustavili komaj 15-letnega voznika, ki je vozil neregistriran avtomobil. V avtomobilu je mladenič prevažal še štiri mladoletne...

Kronika / četrtek, 26. marec 2015 / 10:28

Našli ostanke protipehotne mine

Podljubelj – V nedeljo so pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS gorenjske in ljubljanske regije odstranili in na varno shranili ostanke protipehotne mine iz obdobja druge svetovne vojne, ki...