
Oklep, nagelj in fige
Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Bled (VSŠGT Bled) je gostila Večerjo v ledenem oklepu, Vila Podvin pa gorenjsko regijsko tekmovanje, na katerem se je pomerilo kar lepo število osnovnošolskih kuharskih talentov. Slavili so Gorenjski nageljčki in Kranjske kuharice.
Tokrat sta si v hotelu Astoria na Bledu podala roke led in pomlad, študentje VSGTŠ Bled pa so združili kuho, strežbo, animacijo in še kakšno drobno presenečenje. Nastala je Večerja v ledenem oklepu. Za aperitive sta bila tokrat zadolžena Janez Trelc in Karlo Ajderič, smrekovec, postrežen s pomočjo ledenega kanala, pa je bil le eno od mnogih zabavnih presenečenj na temo ledene večerje. Hladno dimljeno zlatovčico z jurčkovo panakoto in koromačevo solatko so postregli na ledeni plošči, rose s Frlanove kmetije je presenetil, meni s petimi hodi pa zadostil pričakovanja. Priča smo bili tudi vrhunski plesni točki, kjer smo prisotni pomislili, da mogoče je soplesalec res nogometaš in je soplesalki uspelo, da je 'žogobrcarja' ukrotila za nežnejše gibe.
Marca so se začela kulinarična tekmovanja, kjer svoje kuharske veščine v povezavi z avtohtonimi lokalnimi in regionalnimi posebnostmi pokažejo osnovnošolci. Tako so letos v obujanju kulinarične dediščine začeli s tekmovanjem skupin savinjske regije, karavana pa se je v ponedeljek ustavila tudi na Gorenjskem. V Vili Podvin se je namreč pomerilo osem skupin gorenjskih osnovnošolcev, ki so po besedah Anke Peljhan iz Društva Vesela kuhinja uprizorili pravi gorenjski kulinarični praznik. Ocvrte slive z mandeljni, kruhov šmorn z domačo skuto in jabolki, fucek, domači buhteljni, slastne kroglice iz ajdove kaše, hruševi krapi, žitni ugriz, juha z bauhom, snežne kepe ... Pa Prešernove fige, kakor so si jih zamislili otroci iz Kranja in soglasno prepričali, da so njihove fige res nekaj posebnega. Komisija v sestavi kuharskih mojstrov Uroša Štefelina in Matjaža Erzarja, Ane Šušteršič ter etnologinje Tatjane Eržen ni imela lahkega dela. Zmagovalni sta bili dve skupini, absolutno pa je šla tokrat zmaga v Kranj, v roke tekmovalcev OŠ Simona Jenka Kranj: Gorenjski nageljčki so pripravili marmeladni zos, pražen krompir in meso, kruhovko, ocvrte slive, Jenkov nagelj s kranjsko klobaso in mlečni močnik; govnač s šmornom, ribano kašo v mleku, posebne Prešernove fige, pečeno kašo s slivami in domačo marmelado pa so pripravile Kranjske kuharice.