Točke radosti in obupa

Tisti, ki smo najstniška leta uživali v prejšnjem tisočletju, se še dobro spomnimo junakov vitranške strmine. Niso bili to vedno slovenski smučarji, so pa Bojan Križaj, Boris Strel, Rok Petrovič, Mitja Kunc, Jure Košir in še nekateri drugi skrbeli, da smo večino let komaj čakali njihove nastope na domači tekmi svetovnega pokala.

Sedaj, čeprav je tekma za Pokal Vitranc ostala v naših srcih in se je organizatorji vsako leto lotevajo z veliko zagnanostjo, domači navijači vedno znova ugibamo, ali se bo komu od naših smučarjev sploh uspelo uvrstiti v drugo vožnjo in doma osvojiti kakšno točko. Saj ne, da tekmovalcev ne bi imeli, toda z leti so začeli izgubljati stik z najboljšimi. Težko bi zapisali, da zato, ker niso talentirani, saj so med njimi tudi bivši mladinski svetovni prvaki, prav tako bi težko napisali, da ne znajo ali nočejo trdo delati, saj večina s smučanjem in za smučanje živi od zgodnjih šolskih let. Postavlja pa se vrsta drugih vprašanj. Eno od najpomembnejših so treningi in trenerji. Pa na primer, kdo našo smučarijo vodi, kakšen program jim omogoča, zakaj tekmovalci niso (zadosti) pripravljeni ...

Nočem presojati, kdo vse in kakšne napake so zagrešil v krovni Smučarski zvezi Slovenije, kaj je k neuspehom doprinesla kriza s sponzorji in pomanjkanje denarja, dejstvo pa je, da so le redki tekmovalci (in tudi tekmovalke), ki so se v začaranem krogu obtoževanj, odstopov s funkcij, da ne omenjam sporov in metanja polen med smučarskimi klubi, znašli ter ohranili trezno glavo in predvsem smučarski žar.

Da imamo še vedno dobre smučarje in trenerje, je dokaz nedavni uspeh mladega Kranjčana Mihe Hrobata, ki je na svetovnem mladinskem prvenstvu osvojil naslov prvaka. Da imamo Slovenci in tudi Gorenjci smučanje še vedno radi, pa je bila dokaz tudi podpora navijačev našim smučarjem na letošnjem Pokalu Vitranc. Zato so sicer skromne točke, ki sta jih zbrala Matic Skube in Miha Kürner, vendarle točke radosti, čeprav ni bilo malo tistih, ki so jih slavili zgolj iz obupa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 23. februar 2008 / 07:00

Računalnik in jaz: Diagnoza od doma

Vse vas boli, komaj hodite, smrkate, vročino imate, boli vas glava, napor je že to, da morate biti pokonci. Ni kaj, potrebno je oditi k zdravniku.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 9. marec 2014 / 17:11

Jeseniška mavrica

»Rasizem je neumen. Sem črna, bela in Azijka. In vsi me imajo radi.« (Panda)

Gospodarstvo / nedelja, 9. marec 2014 / 17:08

Naši izdelki zaslužijo dobro ceno

Medvoški Donit Tesnit si ob pomoči belgijskega poslovneža Johana De Sloovereja prizadeva svoje tesnilne izdelke uvrstiti v višji cenovni razred.

Kultura / nedelja, 9. marec 2014 / 17:07

Greatest hits Gorazda Vahna

V Kulturnem centru slikarjev Šubic v Poljanah je na ogled razstava, pravzaprav pa na voljo vstop v čarobni pravljični svet ilustracij Gorazda Vahna.

Kranj / nedelja, 9. marec 2014 / 17:04

Krajani proti načrtovani severni obvoznici

Civilna iniciativa s Primskovega je v torek sklicala zbor krajanov, na katerem so izrazili svoje nestrinjanje glede sedanje umestitve severne mestne obvoznice.

Kranj / nedelja, 9. marec 2014 / 17:03

Bolnišnicam zategujejo pasove

Na zadnji dan leta 2013 so znašale neporavnane zapadle obveznosti v bolnišnicah 114 milijonov evrov. Na Gorenjskem ima s tem težave Splošna bolnišnica Jesenice, druge bolnišnice za zdaj še ne, a moraj...