
Prvi rezultati ocenjevanja
V okviru državne razstave in ocenjevanja Dobrote slovenskih kmetij so že ocenili kis in konzervirane vrtnine. Klemen Jarc iz Voklega bo prejel zlato priznanje za kislo repo in kislo zelje.
Kranj – V Minoritskem samostanu na Ptuju bosta od 21. do 24. maja 26. državna razstava in ocenjevanje kmečkih prehranskih izdelkov Dobrote slovenskih kmetij, ki ju organizirajo Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj, Mestna občina Ptuj, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z ostalimi kmetijsko gozdarskimi zavodi ob podpori ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kmetije bodo sodelovale na razstavi in ocenjevanju z izdelki iz žit, mlečnimi in mesnimi izdelki, olji, kisom, sokovi, žganimi pijačami, suhim sadjem, vinom, sadjevcem, domačimi marmeladami, kompoti ter konzerviranimi vrtninami in drugimi konzerviranimi izdelki. Strokovne komisije bodo ocenile izdelke, nagrajeni bodo potlej na ogled na razstavi, njihovim izdelovalcem pa bodo podelili priznanja za kakovost. Za istovrstne izdelke, ki bodo tokrat tretjič zapored prejeli zlato priznanje, bodo podelili najvišje priznanje, to je znak kakovosti.
Komisije za ocenjevanje so začele z delom in so že ocenile kise ter konzervirane vrtnine in druge konzervirane pridelke. Pri kisih so ocenjevale kise iz ene vrste sadja, vinske kise in kise z dodatki, med prejemniki priznanja za kakovost pa ni nobenega gorenjskega kmeta oz. sadjarja. Pri konzerviranih vrtninah in drugih konzerviranih pridelkih so ocenjevale predvsem kumare, paprike, peso, zelje, repo in zelenjavne namaze, pri tem pa so se izkazale tudi gorenjske kmetije. Klemen Jarc iz Voklega bo prejel zlati priznanji za kislo repo in za kislo zelje, Dragica Štirn s Suhe pri Predosljah zlato za zelenjavni namaz Bučko, Milan in Marinela Rojnič iz Domžal zlato za vložene divje šparglje, Jožica Logar iz Vogelj srebrno priznanje za kisle kumarice in bronasto za mešano solato v kisu, Jože Bobnar iz Vogelj srebrni priznanji za kislo zelje in kislo repo, Štefan Gorjanc iz Mavčič srebrno za kislo zelje, Martin Gorjanec iz Voklega pa srebrno za kislo zelje.