Glasovi izletniki pred KSEVT-om. Stavba stoji na lokaciji bivšega lokalnega kulturnega doma ter tako prevzema strateško mesto in vlogo v Vitanju. Arhitekturna zasnova stavbe izhaja iz načrta prve geostacionarne vesoljske postaje, bivalnega kolesa, ki ga je leta 1928 v svoji knjigi opisal Herman Potočnik Noordung. / Foto: AB

Tokrat bolj rekreativno

Najprej smo se ustavili na Lukovici, kjer smo v duhu rekreativnega izleta, ki se nam je obetal, začeli z nekajminutnim jutranjim razgibavanjem, za kar je poskrbel naš Grega. Sledil je obisk Vitanja, kjer je navdušila Sunita Williams. Nadaljevali smo z nordijsko hojo v Zrečah, dan pa zaključili s kopanjem.

Tokratni izlet Go­renjskega glasa je bil namenjen vsem, predvsem pa ljubiteljem rekreacije. Že jutranje razgibavanje ob prvem postanku je napovedovalo pestrost dneva, ki je bil še pred nami.

Najprej smo obiskali Savinjsko dolino, kjer smo si ogledali Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij KSEVT. Že sama moderna oblika stavbe navzven deluje vesoljsko. Sprejela nas je vodja regionalnega programa KSEVT Emanuela Hotko, ki nam je najprej nekaj malega povedala o sami stavbi, nas popeljala v njeno notranjost, skozi razstavne sklope, ki pripovedujejo zgodbo o slovenskem raketnem inženirju, pionirju kozmonavtike oziroma astronavtike Hermanu Potočniku Noordungu; se pa obiskovalec KSEVT-a tu sreča še z drugimi zanimivimi osebami iz preteklosti, ki so jih zanimali vesolje, poleti in vesoljska plovila ali so kakorkoli pustili svoj pečat v univerzumu, pa če­prav samo v smislu znanstvene fantastike.

Za konec pa smo si ogledali še kratek film o življenju na mednarodni vesoljski postaji ISS. Prostor brez gravitacije, življenje astronavtov na postaji in njeno notranjost je na dokaj humoren in ljudem razumljiv način posnela ameriška astronavtka, sicer indijsko-slovenskega rodu, Sunita Williams.

Omenjeni film nas je še posebno navdušil.

Da je KSEVT danes takšen, kot je, pa je verjetno najbolj zaslužen slovenski igralec in režiser Dragan Živadinov, ki se je zavzemal, da bi Herman Potočnik dobil v zgodovini mesto, ki mu glede na v svetovnem merilu pomemben doprinos k znanju o vesolju, plovilih in vesoljskih tehnologijah tudi pripada.

Iz Vitanja nas je pot vodila v Zreče. Po dolgem času smo Glasovci obiskali njihove terme ob vznožju znanega smučišča Rogla. Sledilo je uvajanje v nordijsko hojo. Športna animatorka Saša Cocej je Glasovcem najprej predstavila palice za nordijsko hojo, udeležencem razložila nekaj osnovnih pravil, potem pa so korajžno in kar urno vzeli pod pod noge. V dobri uri so spoznali okolico zreškega jezera.

Druga skupina, ne tako številčna, pa se je udeležila predavanja o zdravem življenju, kjer so od višje medicinske sestre Andreje Lipuš ravno tako izvedeli marsikaj zanimivega. Za zaključek je sledilo še nekajurno kopanje v Termah Zreče, domov pa smo se potem prijetno utrujeni vračali v večernih urah. Ob zvokih Gregorjeve harmonike in pesmih pa je tudi pot nazaj na Gorenjsko minila hitro.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 17. junij 2013 / 13:00

Gamsa ujeli lovci z Dovjega

Na veleslalomski tekmi na Skutinem ledeniku je nastopilo 82 lovcev iz vse Slovenije.

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 8. julij 2014 / 07:00

Trije slikarji prijatelji

V Galeriji Prešernovih nagrajencev je na ogled razstava del treh slikarjev – prijateljev Jožeta Ciuhe, Iveta Šubica in Janeza Vidica. Izjemni opusi treh slikarskih prijateljev.

Nasveti / torek, 8. julij 2014 / 07:00

Dolgo, cvetoče poletje

Pred nami je dolgo, vroče in cvetoče poletje. Julij in avgust sta za zeliščarske zanesenjake prava rajska meseca, saj sta takrat močna rast in cvetenje na vrhuncu. Pogled na cvetoči travnik ali bujen...

Radovljica / torek, 8. julij 2014 / 18:23

Domen Pavlič na evropskem vrhu

Begunje – Slovenski prostovoljni gasilci so na zahtevnem mednarodnem tekmovanju Firefighter Combat Challenge v nemškem mestu Mosel dobesedno pometli z vso konkurenco. Posebej je blestel Do...

Zanimivosti / torek, 8. julij 2014 / 17:38

Zadrege z osebnimi dokumenti

Poletje je čas, ko se mnogi odpravijo na počitnice v tujino. Neveljavni osebni dokument lahko prepreči odhod, zato je potrebno predhodno preveriti njegovo veljavnost.

Razvedrilo / torek, 8. julij 2014 / 17:36

Test vzdržljivosti

Že tretje leto zapored je na Brdu pri Kranju potekalo zanimivo športno druženje, 24 Hour Brdo Workout. Obisk je bil dober, sodelovalo je več ljudi kot lani, prisotne so pričakali sladoled in sadni nap...