Izbrani pasijonski spominki

Skrbno izbrali spominke

Strokovna komisija je izbrala 36 kakovostnih spominkov, ki jih bodo ponudili ob skorajšnji uprizoritvi Škofjeloškega pasijona. Ta čas jih razstavljajo v izložbi Loške hiše.

Škofja Loka – Sestavni del dogajanja ob Škofjeloškem pasijonu 2015, katerega premiera bo 21. marca, so tudi skrbno izbrani pasijonski spominki. Na natečaj jih je prispelo več kot petdeset, strokovna komisija pod vodstvom priznanega etnologa prof. dr. Janeza Bogataja jih je izbrala 36, ki so dovolj kakovostni, da jih bodo lahko ponudili gledalcem pasijona. Kot nam je povedal vodja projekta Škofjeloški pasijon 2015 Matej Mohorič Peternelj, bodo spominke ponudili na stojnicah na Cankarjevem trgu v dneh uprizoritve, in sicer dve uri pred vsako predstavo, pri čemer bo takrat mesto dostopno za vse, ne le za imetnike vstopnic.

V strokovni komisiji so bili poleg uglednega etnologa še oblikovalec Jure Miklavc in strokovni sodelavki iz muzejev Mojca Šifrer Bulovec in Mojca Ferle. Izbrani spominki bodo lahko uporabljali zaščitni znak Škofjeloškega pasijona, povezani so z njegovo tematiko in odražajo duh časa, ko je bil pasijon prvič uprizorjen. Med izbranimi izdelki najdemo različne tekstilne izdelke (odejice, polstene šale, rokavičnike, »podritnike«, ki bodo prišli prav ob ogledu prireditve), medene kruhke (loški kruhek, dražgoški kruhek, »ta mal kruhk«) in ročno izdelane modele zanje, različne simbolične podobe, rožne vence, lesene križe, svete duhce, mila ... Poleg spominkov bo na Cankarjevem trgu v dneh uprizoritev tudi pestra ponudba lokalne kulinarike.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 23. julij 2011 / 07:00

Če potujete v tujino ...

Pred odhodom na dopust ali potovanje v tujino je tudi glede osebnih financ treba upoštevati nekaj koristnih napotkov.

Objavljeno na isti dan


Splošno / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

Uspehi gasilcev so odlični

Predsednik PGD Preddvor Ciril Zupin je na volilnem občnem zboru v mesecu februarju predal mesto predsednika Marku Bohincu. Franci Dolinšek pa je prevzel poveljniško mesto od Branka Koširja.

Splošno / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

Dogovorjena pravila obnašanja na kmetijskih zemljiščih

Vzpodbudno pismo Zavoda za gozdove nas seznanja s pravili obnašanja lovcev na kmetijskih zemljiščih.

Preddvor / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

S kresničkami smo (pre)vidnejši

Preddvorska šola in občinski svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPV) sta tudi letos pripravila skupno preventivno akcijo.

Splošno / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

Velik uspeh kegljačev

Kegljaški klub Bela, ki v okviru našega Športnega društva Storžič Preddvor nastopa v medobčinski ligi, v letošnjem prvenstvu nastopa s povprečnim uspehom.

Splošno / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

Turisti pohvalijo, a tudi grajajo

Študentke, zaposlene v turistični poslovalnici, so posredovale obiskovalcem informacije po telefonu in po e-pošti.