Posladkajmo se zdravo

Zdravo sladkanje? Zveni nekoliko ironično, ampak z izbiro pravih sestavin in receptov je tudi to mogoče. Zakaj si ne bi privoščili zdravega jabolčnega zavitka in hranljivih piškotov?

Za pripravo jabolčnega zavitka iz polnozrnatega testa potrebujemo: za testo: 200 g polnozrnate moke, 150 g pšenične moke, 2 dl mlačne vode, ščep soli, 2 žlici olja, 1 žlico kisa; za nadev: 1,5 kg jabolk, 1 pest rozin, 1 limono, cimet, sladkor po okusu.

Moko večkrat presejemo in na sredini naredimo jamico ter vanjo damo kis in olje. Okrog posujemo sol. Sestavine na sredini zmešamo. Postopoma prilivamo mlačno vodo, medtem pa testo mešamo od roba proti sredini. Na koncu vse zgnetemo v gladko testo. Po potrebi posujemo še z moko. Testo naj počiva 30 minut.

Jabolka olupimo, očistimo ter jih operemo pod tekočo vodo. Narežemo jih na tanke lističe ali jih naribamo. Pokapljamo jih z limoninim sokom. Rozine zmešamo z jabolki.

Testo razdelimo na polovico. Vsako polovico testa posebej razvaljamo, nato ga razvlečemo iz vseh strani. Na vsako testo razporedimo polovico jabolčnega nadeva, posujemo s cimetom ter posladkamo po okusu, ga zvijemo in položimo na pomaščen pekač ali na peki papir. Zavitek pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, pri­bližno 50 minut.

Nasvet: Testo zmešamo s pšenično moko, da je bolj mehko. Dodatek kisa testu pripomore, da testo lažje razvlečemo. Na jabolčni nadev lahko damo nekaj žlic zabeljenih drobtin ali posujemo z orehi, piškotnimi drobtinami. Te sestavine vpijejo tekočino iz jabolk in popestrijo okus.

Za pripravo medenih pi­škotov potrebujemo: 500 dag pšenične črne moke (ali pol polnozrnate in pol bele pšenične moke), pol pecilnega praška, 12 dag masla, 15 dag rjavega sladkorja, 1 vanilin sladkor. 2 jajci, 3 žlice medu, 5 dag orehov/lešnikov/mandeljnov, 5 dag rozin, 5 dag suhih sliv, pol žličke cimeta, ščepec mletih klinčkov, 1 limonino lupino.

Orehe/mandeljne/lešnike in suhe slive narežemo na pol centimetra velike koščke.

Moko presejemo, pomešamo s pecilnim praškom in ji dodamo na koščke narezano maslo. Na grobo premešamo ter posujemo s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem, limonino lupinico, cimetom, klinčkom. V testo vbijemo jajci ter dodamo med, sesekljane orehe/mandeljne/lešnike, rozine in slive. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki naj počiva 30 minut v hladilniku. Testo razdelimo na 4 dele in vsak del posebej oblikujemo za 4 centimetre široke in centimeter debele štručke. Pečemo jih v pečici na 180 °C 15 minut. Ko so pečene, počakamo 10 minut, da se malce ohladijo, nato pa jih narežemo na centimeter in pol debele piškote.

Nasvet: V testo umešamo suho sadje, ki ga imamo na voljo. Tudi tablica temne čokolade ni slab dodatek.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 22. avgust 2023 / 08:24

Podobe nekdanjega Kranja

Danes zvečer bodo na vrtu gradu Khislstein pripravili prvo projekcijo filma in predstavitev knjige Podobe nekdanjega Kranja, ki sta nastala ob 70-letnici Gorenjskega muzeja.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 19. maj 2022 / 16:40

Dobrote slovenskih kmetij

Festival bo ta konec tedna na Ptuju. Priznanja za domače izdelke številnim gorenjskim kmetijam.

Tržič / četrtek, 19. maj 2022 / 16:39

Gradbeno dovoljenje za prizidek

Tržič – Občini Tržič je z dobrim sodelovanjem s sodelavci in vodstvom Zdravstvenega doma Tržič uspelo pridobiti gradbeno dovoljenje za rekonstrukcijo in prizidavo obstoječega Zdravstvenega doma Trž...

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 19. maj 2022 / 16:38

Na Visokem pišejo novo zgodovino dvorca

Dvorec Visoko, ki je dolga leta klavrno propadal, so pred desetimi leti začeli ponovno oživljati. Ob obletnici ponovnega odprtja dvorca je župan Milan Čadež predstavil doslej opravljeno delo in tudi n...

Kronika / četrtek, 19. maj 2022 / 16:35

Trikrat vroče v lokalu

Radovljica – Radovljiški policisti so se v petek pozno zvečer kar trikrat oglasili v istem lokalu. Najprej so se v njem pojavili zaradi povzročanja hrupa. Kasneje so obravnavali pretep, v katerem s...

Zanimivosti / četrtek, 19. maj 2022 / 16:34

V Smledniku »flancali« tri dni

Izmenjava domačih sadik in semen je tudi letos uspela. Med obiskovalci veliko mlajših, tudi moških.