Posladkajmo se zdravo

Zdravo sladkanje? Zveni nekoliko ironično, ampak z izbiro pravih sestavin in receptov je tudi to mogoče. Zakaj si ne bi privoščili zdravega jabolčnega zavitka in hranljivih piškotov?

Za pripravo jabolčnega zavitka iz polnozrnatega testa potrebujemo: za testo: 200 g polnozrnate moke, 150 g pšenične moke, 2 dl mlačne vode, ščep soli, 2 žlici olja, 1 žlico kisa; za nadev: 1,5 kg jabolk, 1 pest rozin, 1 limono, cimet, sladkor po okusu.

Moko večkrat presejemo in na sredini naredimo jamico ter vanjo damo kis in olje. Okrog posujemo sol. Sestavine na sredini zmešamo. Postopoma prilivamo mlačno vodo, medtem pa testo mešamo od roba proti sredini. Na koncu vse zgnetemo v gladko testo. Po potrebi posujemo še z moko. Testo naj počiva 30 minut.

Jabolka olupimo, očistimo ter jih operemo pod tekočo vodo. Narežemo jih na tanke lističe ali jih naribamo. Pokapljamo jih z limoninim sokom. Rozine zmešamo z jabolki.

Testo razdelimo na polovico. Vsako polovico testa posebej razvaljamo, nato ga razvlečemo iz vseh strani. Na vsako testo razporedimo polovico jabolčnega nadeva, posujemo s cimetom ter posladkamo po okusu, ga zvijemo in položimo na pomaščen pekač ali na peki papir. Zavitek pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, pri­bližno 50 minut.

Nasvet: Testo zmešamo s pšenično moko, da je bolj mehko. Dodatek kisa testu pripomore, da testo lažje razvlečemo. Na jabolčni nadev lahko damo nekaj žlic zabeljenih drobtin ali posujemo z orehi, piškotnimi drobtinami. Te sestavine vpijejo tekočino iz jabolk in popestrijo okus.

Za pripravo medenih pi­škotov potrebujemo: 500 dag pšenične črne moke (ali pol polnozrnate in pol bele pšenične moke), pol pecilnega praška, 12 dag masla, 15 dag rjavega sladkorja, 1 vanilin sladkor. 2 jajci, 3 žlice medu, 5 dag orehov/lešnikov/mandeljnov, 5 dag rozin, 5 dag suhih sliv, pol žličke cimeta, ščepec mletih klinčkov, 1 limonino lupino.

Orehe/mandeljne/lešnike in suhe slive narežemo na pol centimetra velike koščke.

Moko presejemo, pomešamo s pecilnim praškom in ji dodamo na koščke narezano maslo. Na grobo premešamo ter posujemo s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem, limonino lupinico, cimetom, klinčkom. V testo vbijemo jajci ter dodamo med, sesekljane orehe/mandeljne/lešnike, rozine in slive. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki naj počiva 30 minut v hladilniku. Testo razdelimo na 4 dele in vsak del posebej oblikujemo za 4 centimetre široke in centimeter debele štručke. Pečemo jih v pečici na 180 °C 15 minut. Ko so pečene, počakamo 10 minut, da se malce ohladijo, nato pa jih narežemo na centimeter in pol debele piškote.

Nasvet: V testo umešamo suho sadje, ki ga imamo na voljo. Tudi tablica temne čokolade ni slab dodatek.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / četrtek, 9. julij 2020 / 15:38

Ni počitnic za občino

V občini Šenčur so se končno dogovorili z lastniki zemljišč ob regionalni cesti Kranj–Brnik, da bo država lahko zgradila manjkajoči del kolesarske steze.

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / sreda, 28. maj 2008 / 07:00

Že več kot milijon Toyotinih Priusov

Japonska Toyota je objavila, da je svetovna prodaja modela Prius, prvega bencinsko-električnega hibridnega vozila masovne proizvodnje na svetu, presegla milijon enot. Skupna prodaja ob koncu leto...

Avtomobilizem / sreda, 28. maj 2008 / 07:00

Srečanje lastnikov Renaultov Avantime

Zadnjo majsko soboto se bo v Ljubljani že tretjič zbrala skupina lastnikov avtomobilov Renault Avantime, med katerimi jih bo spet nekaj prišlo iz tujine. Srečanje lastnikov in ljubiteljev tega ek...

Mularija / sreda, 28. maj 2008 / 07:00

Plavalna šola v Čateških Toplicah

V Čatežu mi je bilo najbolj všeč, ko so prišle babice. Kupile so mi sendvič, štručko, vodno pištolo, sok, vodo, kopalke, žogico, sladoled in majici. V Čateških sem se potapljal in spuščal po tobo...

Prosti čas / sreda, 28. maj 2008 / 07:00

Odpiramo zelena vrata

V sodelovanju Turistične zveze Medvode in TV Medvode so posneli prvo izmed štirih turističnih oddaj o občini Medvode z naslovom Odpiramo zelena vrata.

Zanimivosti / sreda, 28. maj 2008 / 07:00

Srečanje starejših v Gorenji vasi

Gorenja vas - Tokratnega srečanja starejših, starih 75 let ali več, se je udeležilo približno 120 upokojencev, kar je največ med vsemi srečanji, ki jih je organiziral Rdeči križ...