Buhteljni namesto krofov
Bliža se pust – lačnih ust. Tradicionalno za pusta cvremo krofe. Njim podobno pecivo so buhteljni. Glavna razlika je v tem, da buhteljne spečemo v pečici in se tako izognemo cvrtju. Pri buhteljnih je prav tako manjša verjetnost, da se nam ponesrečijo, saj za lepe krofe potrebujemo že nekaj prakse.
Za pripravo buhteljnov potrebujemo: 1 kg moke, 5,5 dl mleka, 1 jajce, limonino lupinico, 1 vanilin sladkor, 1 sveži kvas, 3 žlice sladkorja, 1,5 žličke soli, 1 dl olja, 50 g masla, marmelado, 1 jajce za premaz.
Kvas nadrobimo v manjšo posodico, mu primešamo eno žličko moke in eno žličko sladkorja. Zalijemo z decilitrom toplega mleka in pustimo 10 minut, da vzhaja. Moko pretresemo v večjo skledo ter jo potresemo s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem, naribano limonino lupinico. Po robu posode potresemo sol. Na sredini moke naredimo jamico, vanjo vbijemo jajce in narežemo mehko maslo. Okrog jamice polijemo olje. Vzhajan kvas zlijemo na sredino jamice ter dolijemo preostalo toplo mleko. Vse sestavine dobro zgnetemo v testo. Testo naj počiva na toplem približno 30 minut oziroma dokler ne naraste na dvojno količino. Pripravljeno vzhajano testo razdelimo na 20 enako velikih kroglic. Vsako kroglico razvaljamo v krog, ki naj ima približno 10 cm premera in 1 cm debeline. Na vsak krog damo žlico marmelade in zapognemo vogale testa ter oblikujemo lepo žogico. Buhteljne polagamo na pekač. Pustimo jih vzhajati še 30 minut. Med tem časom ogrejemo pečico na 180 °C. Pred peko jih premažemo z razžvrkljanim jajcem. Pečemo jih 40 minut. Po potrebi jih med peko pokrijemo, da se ne zapečejo preveč. Ko se ohladijo (če nam seveda zdržijo toliko časa in jih prej že ne pojemo), jih potresemo s sladkorjem v prahu.
Nasvet: Za nadev uporabimo poljubno marmelado. Pomembno je, da je dovolj čvrsta, saj nam tako med peko ne uide iz buhteljnov. Uporabimo lahko tudi čokoladni namaz ali kakšen drug gost nadev, kot sta na primer skutin ali orehov.