Kruh kot darilo

Prehrano brez kruha si težko predstavljamo. Vsaj v zahodnem svetu, kamor spadamo, je tako. Pred mnogimi leti sva z Mojco en mesec potovala po Aziji. In sva morala biti večino časa brez kruha. Skupaj z Azijci sva cel mesec jedla riž. Preživela sva, vendar je bilo to daleč on mojega okusa. Prva pekarna in vonj po svežem kruhu in žemljicah na frankfurtskem letališču je bil zato kot vstop v nebesa.

Starejši se boste vsaj po pripovedovanju staršev še spominjali, da ni bilo samo po sebi umevno, da je bilo doma vedno dovolj kruha. Niti peči ga niso mogli, ker preprosto ni bilo sestavin. Danes tega skoraj ne moremo razumeti. Nekje so ljudi spraševali, koliko časa so pripravljeni delati za 1 kg kruha. V revnih državah je bil odgovor več ur, celo en dan, v zahodnih (razvitih in razvajenih) državah pa so ljudje pogosto le zamahnili z roko. Obilje hrane in predvsem količine, ki jih mečemo v smeti, nam kažejo, da smo izgubili osnovno spoštovanje do tistega, kar nam daje narava. Saj še vedno večina hrane prihaja iz naravnega okolja.

Občasno me pri peki kruha navdajo občutki hvaležnosti, da to lahko počnem, in imam vedno več spoštovanja do kmetov, ki pridelujejo hrano. Verjamem, da so tudi oni ponosni na svoje delo. Kot je lahko vsakdo ponosen nase, da nekaj ustvarja. Poleg peke kruha za domače potrebe mi je v posebno veselje, da sem in tja lahko komu podarim svoje delo. Včasih ga dam staršem, sestri ali prijateljem. Tudi za določene rojstne dneve imam za darilo kar svoj kruh. Posebno sem bil ponosen, ko sem dvema študentoma, na njuno prošnjo, lahko spekel kruh za pogostitev na fakulteti ob zagovoru diplome. Ob takih priložnostih poleg najbolj navadnega spečem še koruznega, ajdovega in polnozrnatega s semeni. Priznam, da se moj ego kar dvigne, ko vidim zadovoljne ljudi in ko dobim pohvale. Še posebno pa mi je v čast, da sem že pet moških naučil peke kruha. Morda bom nekoč organiziral tečaj. Zdi se mi, da se ženske kar obotavljajo vprašati moškega o peki kruha.

Bolj kot samohvalo bi rad zapisal, da je ne samo dobro in nujno imeti znanje in veščine za naše poklice in hobije. Skoraj dolžni smo tisto, kar znamo in ustvarjamo, deliti naprej. Ne samo za denar. Seveda ga rabimo za preživetje. To, da nekaj damo naprej brezplačno in s srcem, nas osrečuje. Poleg tega (to je moje prepričanje in izkušnje) kar in kakor damo naprej, tako in še več dobimo tudi nazaj. Nekateri poklici (tudi moj) imajo celo v etičnem kodeksu zavezo, da nekaj dela naredimo brez plačila. Narava nam je dala roke in pamet, družba nam je omogočila izobraževanje, mi pa bi najrajši vse, kar znamo, imeli zase. To ne gre. Torej delimo, kar imamo, vendar ni treba, da smo vsi sv. Frančiški. Dolgoročno ne bomo na izgubi, ampak bomo veliko pridobili prav mi kot darovalci. Še večje zadovoljstvo dobimo, če nekaj damo brez pričakovanja, kaj bomo dobili. Tako ima dar kruha le simbolno vrednost. Izraženo v denarju je to malo. Simbolno pa veliko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / četrtek, 18. avgust 2016 / 12:24

V gneči zamude avtobusov

Ob spremembah vremena in ob koncu tedna zaradi obilice stoječe pločevine v dolgih kolonah trpi tudi javni prevoz. Minuli teden so tako ob ohladitvi ponekod avtobusi zaradi kolon zamujali tudi po dve u...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 3. februar 2015 / 14:28

Umrl zaradi zastrupitve s plinom

V Retnjah pri Tržiču je včeraj zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom umrl nekdanji tržiški župan Peter Smuk, še šest oseb so morali odpeljati v klinični center v Ljubljani, pomoč so potrebovali t...

Kronika / torek, 3. februar 2015 / 14:17

Nazadnje so jo videli na Pokljuki

Pokljuka – Koprski policisti iščejo 32-letno Andrejo Peroša iz Pomjana, ki so jo nazadnje videli na Pokljuki, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Od doma je odšla 26. januarja, zadnji stik s sv...

Jesenice / torek, 3. februar 2015 / 14:07

Znova zapore predora Karavanke

Jesenice – Včeraj so v predoru Karavanke znova začeli dela, v sklopu katerih nadaljujejo lani začet projekt nadgraditve prezračevalnega sistema v slovenskem in avstrijskem delu. Zato bo predor ta i...

Kranj / torek, 3. februar 2015 / 14:06

Zahteva za sanacijo industrijske cone Laze

Kranj – Alpe Adria Green, mednarodno društvo za varstvo okolja in narave, je v petek podala na Agencijo RS za okolje (ARSO) zahtevo za uvedbo postopka za sanacijo okoljske škode v industrijski coni...

Slovenija / torek, 3. februar 2015 / 14:06

Podražitev naftnih derivatov

Kranj – Danes, v torek, so se spet spremenile maloprodajne cene naftnih derivatov: 95-oktanski motorni bencin se je podražil za 1,8 centa na 1,258 evra za liter, 100-oktanski bencin za 2,4 centa na...