Večerja na meter

Pred nekaj leti sem rojstni dan praznovala v Parizu. Vse štiri dni dež na dež, le z nekaj zaplatami sonca. Ko z Izbranim delava načrt, kaj početi tretji dan, seževa po reklamnem gradivu tradicija in novosti. V njem je med drugim pisalo, da je treba stopiti v najbolj znano pariško pekarno Pain Poilâne, ustanovljeno 1932 in menda najbolj znano »boulangerie« v Parizu. Seveda se mi takoj prikažejo znane hrustljave bagete. A ko jo končno najdeva v Saint-Germain-des-Pres, La rue du Cherche-Midi 8 – nikjer nobene bagete. Majhen lokalček v stavbi, ki je bila do francoske revolucije samostan, po 1789 pa so v njej uredili pekarne. Baget ni, ustanovitelj Pierre Poilâne je trmasto vztrajal pri starem soržičnem kruhu za revnejši sloj, ki je danes draga uspešnica, saj ga jedo zvezdniki in ga vozijo v 15 dežel. Hlebci po 1,9 kg, ki imajo vrezan veliki pisani P – na dan jih spečejo 9000, po starem na roko, le gnetejo strojno – gredo kot za med. Na prodaj je le šest vrst kruha, drobno pecivo in galete. Hlebec je stal (takrat) nekaj manj kot 9 evrov. A prodajajo ga tudi na kose. Kupim štiri kose. Kupim tudi knjižico Apollonie Poilâne o kruhih. Njen ded je v letih med obema vojnama, ko veliko slikarjev ni imelo za najemnino, naredil dobro kupčijo in ustvaril galerijo tihožitij s kruhom. Veljalo je: jaz tebi hlebec, ti meni sliko. Za ekstravagantnega slikarja Dalija je Pierrov sin Lionel Poilâne ustvaril spalnico iz kruha – posteljo, omaro in stol – ter lestenec, katerega kopija še vedno visi v pekarni. Leta 2002 sta se Lionel in njegova žena ubila v helikopterski nesreči in Apollonia, ki je tedaj začela študirati na harvardski univerzi, je ostala sirota brez staršev. Njen pogum in volja pa sta bila vredna občudovanja. Z osemnajstimi leti je prevzela družinsko podjetje s 160 zaposlenimi, študirala v Ameriki, kar naprej rezervirala lete na progi Pariz–Boston in z ljubeznijo, talentom in z navezanostjo na tradicijo obdržala družinsko pekarijo. »Namesto v zibki sem ležala v košari za kruh.« … Kupila sva sir in steklenico bordojca, pa ni bilo treba v bistro … Bageta na meter pa je bila za moje obiskovalce kar dober štos.

Velika bageta za šesterico

Za 6 oseb potrebujemo: 1 veliko bageto, 350 g paradižnika, 2 srčka rimske solate, 6 majhnih svinjskih zrezkov, sol, poper, 2 žlici oljčnega olja, 1 žlico masla, 12 lističev žajblja, 8 žlic lahke majoneze, 6 rezin pršuta, 1 dekorativno leseno desko.

Zrezke damo med folijo in rahlo potolčemo. Solato operemo in osušimo. Paradižnik operemo in razrežemo na enako debele rezine. V ponvi segrejemo olje, zrezke solimo in popramo in vsakega pečemo po 2 minuti na eni strani. Potem dodamo maslo in lističe žajblja. Pečemo še eno minuto.

Veliko bageto prerežemo na dva dela. Notranji strani premažemo z lahko majonezo. Zgornji del bagete razrežemo na 6 enako velikih rezin. Solatne srčke natrgamo na lističe in jih naložimo na spodnji del bagete. Sledijo rezine paradižnika, pršuta in zrezki. Žajbljeve lističe damo na ogret krožniček. Vse skupaj prekrijemo z narezanimi kosi bagete in takoj ponudimo na dekorativni leseni deski.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 21. november 2019 / 10:04

Mavška tržnica in odprtje nove dvorane

Mavčiče – Društvo Sorško polje ta petek, 22. novembra, vabi na drugo Mavško tržnico. Med 16. in 18. uro bo potekala v zadružnem domu v Mavčičah, na njej pa bo mogoče kupiti pridelke domačih pridelo...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 26. februar 2009 / 07:00

Popularni ATFC v kranjskem Starsu

V kranjskem Stars lounge clubu (pod hotelom Creina) bo ta petek, 27. februarja, po 23. uri nastopil popularni Anglež ATFC. Didžeja in producenta, ki prihaja iz Londona, dobro poz...

Kronika / četrtek, 26. februar 2009 / 07:00

Nekateri so pihnili preveč

Kranj, Škofja Loka - V noči na pustno soboto je na območju policijskih postaj Škofja Loka in Kranj potekal poostren nadzor prometa po metodologiji Promil. Policisti so z alkotest...

Kronika / četrtek, 26. februar 2009 / 07:00

Kriminal

Avtoservisu ukradli avtomobil Kranj - Neznani storilec je z dvorišča avtoservisa v okolici Kranja ukradel osebni avtomobil Volkswagen Passat 1.9 TDI s...

Kamnik / četrtek, 26. februar 2009 / 07:00

Upravna enota Kamnik nad povprečjem

Kamnik - Načelnik Upravne enote Kamnik Mihael Novak je skupaj s sodelavci na novinarski konferenci predstavil rezultate dela v minulem letu, iz katerih se da razbrati, da se po r...

Komenda / četrtek, 26. februar 2009 / 07:00

Investicije odvisne od poslovne cone

Če bo šla prodaja zemljišč v poslovni coni po načrtih, v komendski občini letos načrtujejo za kar devet milijonov evrov investicij.