Večerja na meter
Pred nekaj leti sem rojstni dan praznovala v Parizu. Vse štiri dni dež na dež, le z nekaj zaplatami sonca. Ko z Izbranim delava načrt, kaj početi tretji dan, seževa po reklamnem gradivu tradicija in novosti. V njem je med drugim pisalo, da je treba stopiti v najbolj znano pariško pekarno Pain Poilâne, ustanovljeno 1932 in menda najbolj znano »boulangerie« v Parizu. Seveda se mi takoj prikažejo znane hrustljave bagete. A ko jo končno najdeva v Saint-Germain-des-Pres, La rue du Cherche-Midi 8 – nikjer nobene bagete. Majhen lokalček v stavbi, ki je bila do francoske revolucije samostan, po 1789 pa so v njej uredili pekarne. Baget ni, ustanovitelj Pierre Poilâne je trmasto vztrajal pri starem soržičnem kruhu za revnejši sloj, ki je danes draga uspešnica, saj ga jedo zvezdniki in ga vozijo v 15 dežel. Hlebci po 1,9 kg, ki imajo vrezan veliki pisani P – na dan jih spečejo 9000, po starem na roko, le gnetejo strojno – gredo kot za med. Na prodaj je le šest vrst kruha, drobno pecivo in galete. Hlebec je stal (takrat) nekaj manj kot 9 evrov. A prodajajo ga tudi na kose. Kupim štiri kose. Kupim tudi knjižico Apollonie Poilâne o kruhih. Njen ded je v letih med obema vojnama, ko veliko slikarjev ni imelo za najemnino, naredil dobro kupčijo in ustvaril galerijo tihožitij s kruhom. Veljalo je: jaz tebi hlebec, ti meni sliko. Za ekstravagantnega slikarja Dalija je Pierrov sin Lionel Poilâne ustvaril spalnico iz kruha – posteljo, omaro in stol – ter lestenec, katerega kopija še vedno visi v pekarni. Leta 2002 sta se Lionel in njegova žena ubila v helikopterski nesreči in Apollonia, ki je tedaj začela študirati na harvardski univerzi, je ostala sirota brez staršev. Njen pogum in volja pa sta bila vredna občudovanja. Z osemnajstimi leti je prevzela družinsko podjetje s 160 zaposlenimi, študirala v Ameriki, kar naprej rezervirala lete na progi Pariz–Boston in z ljubeznijo, talentom in z navezanostjo na tradicijo obdržala družinsko pekarijo. »Namesto v zibki sem ležala v košari za kruh.« … Kupila sva sir in steklenico bordojca, pa ni bilo treba v bistro … Bageta na meter pa je bila za moje obiskovalce kar dober štos.
Velika bageta za šesterico
Za 6 oseb potrebujemo: 1 veliko bageto, 350 g paradižnika, 2 srčka rimske solate, 6 majhnih svinjskih zrezkov, sol, poper, 2 žlici oljčnega olja, 1 žlico masla, 12 lističev žajblja, 8 žlic lahke majoneze, 6 rezin pršuta, 1 dekorativno leseno desko.
Zrezke damo med folijo in rahlo potolčemo. Solato operemo in osušimo. Paradižnik operemo in razrežemo na enako debele rezine. V ponvi segrejemo olje, zrezke solimo in popramo in vsakega pečemo po 2 minuti na eni strani. Potem dodamo maslo in lističe žajblja. Pečemo še eno minuto.
Veliko bageto prerežemo na dva dela. Notranji strani premažemo z lahko majonezo. Zgornji del bagete razrežemo na 6 enako velikih rezin. Solatne srčke natrgamo na lističe in jih naložimo na spodnji del bagete. Sledijo rezine paradižnika, pršuta in zrezki. Žajbljeve lističe damo na ogret krožniček. Vse skupaj prekrijemo z narezanimi kosi bagete in takoj ponudimo na dekorativni leseni deski.
Pa dober tek!



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke
