Tudi letošnjo godlo je večina pomazala s kruhom oziroma krompirjem v oblicah, nam je zaupala razigrana ekipa Turističnega društva Šenčur (z leve): Marinka Mohar, Francka Pintar, Žanko Rebernik, Vinko Mesec in Anita Žun.

Godle niti za žlico niso pustili

Turistično društvo Šenčur tudi letos nadaljuje tradicijo kuhanja šenčurske specialitete – godle. V soboto so jo skuhali in razdelili skoraj sto litrov.

Šenčur – Kljuko vrat Turističnega društva Šenčur so si v soboto podajali ljubitelji šenčurske godlje oziroma godle, kot ji tu pravijo. Za mnoge Šenčurjane je to tudi edina priložnost, da uživajo v znani lokalni specialiteti, ki so jo šenčurske gospodinje nekdaj redno kuhale v času kolin. »Sedaj se je doma loti kuhati le še redka gospodinja, če sploh še katera, saj je izredno težko dobiti kri, pa tudi mladim bolj slabo diši,« je pojasnila Marinka Mohar, predsednica turističnega društva, ki godlo redno pripravlja že petnajsto leto. »Skuhamo jo dvakrat na zimo,« je razložila.

Tudi tokrat so jed iz prašičje krvi, prosene kaše in ješprenja ter zabeljeno z domačimi ocvirki po tradicionalnem šenčurskem receptu skuhali v kuhinji Osnovne šole Šenčur pod taktirko šolske kuharice Dragice Kucler, ki sta ji pomagali Zalka Jovanovič in Kristina Tušek. Komur še ni znano: šenčurska godla se od ostalih godelj v prvi vrsti razlikuje po tem, da jo kuhajo samo iz krvi, drugje pa tudi iz obarnika, tj. juhe, v kateri obarijo krvavice. »Skuhale so jo skoraj sto litrov in prav vso bomo razdelili,« je ob našem obisku zatrdila Moharjeva. »In vsi jo pojedo do konca. Nihče je še ni pustil niti za žlico,« je pristavila Francka Pintar, ki je poleg Žanka Rebernika, Francke Stružnik, Anite Žun in Vinka Mesca pomagala v strežbi.

»Večina godlo odnese domov za kosilo, veliko pa jih jo poje kar v naši družbi, kar nas še bolj veseli. Zraven jim seveda tradicionalno postrežemo še krompir v oblicah. Na godlo pa ne pridejo samo domačini, temveč tudi od drugod. Danes smo že gostili veselo druščino iz Britofa in pohodnike iz Kranja,« je pojasnila Moharjeva. Zanimanja za godlo je še vedno veliko, številni so nas že nekaj časa spraševali, kdaj jo bomo skuhali, je še dodala. No, kdor jo je tokrat zamudil, bo lahko tradicionalno šenčursko jed poskusil 24. januarja, ko jo bodo vnovič skuhali.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / ponedeljek, 11. marec 2019 / 12:02

Izgubljamo kulturno dediščino?

S stečajem tovarne Šešir Škofja Loka izgublja pomemben del kulturne dediščine. Stroje iz tovarne je zdaj kupilo kitajsko podjetje in pobuda, naj se odkupi najpomembnejši del strojno-tehnološke linije...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 24. marec 2014 / 13:34

Gorenjski banki podaljšali rok

Banka Slovenije je banki rok za dokapitalizacijo podaljšala do konca leta.

Kranj / ponedeljek, 24. marec 2014 / 13:32

Živalsko dober žur uspel

Kranj – Društvo za zaščito živali Kranj je k organizaciji dogodkov dodala še enega, nedavni Živalsko dober žur v kranjskem Clubu Extreme. Društvo je imelo tam tudi svojo stojnico, licitirali so izd...

Kamnik / ponedeljek, 24. marec 2014 / 13:31

Praznik trniča na tržnici Okusi Kamnika

Kamnik – Zavod za turizem in šport v občini Kamnik pripravlja praznik trniča, saj si v sodelovanju z lokalnimi gostinci in s podporo strokovnjakov prizadevajo, da bi ta velikoplaninski sir ne bil l...

Gospodarstvo / ponedeljek, 24. marec 2014 / 13:25

Cepljenje ostaja obvezno

Letos je proti steklini treba cepiti vse pse, o nadaljnjih cepljenjih pa bodo lastnike obveščali veterinarji.

Kultura / ponedeljek, 24. marec 2014 / 13:16

Brezmejne naravne perspektive

Tržič – V galeriji Atrij je do 1. aprila na ogled razstava sodobne umetnice mlade generacije, domačinke Lučke Šparovec, ki moč in drznost svojega umetniškega ustvarjanja predstavlja s klasično umet...