Tudi letošnjo godlo je večina pomazala s kruhom oziroma krompirjem v oblicah, nam je zaupala razigrana ekipa Turističnega društva Šenčur (z leve): Marinka Mohar, Francka Pintar, Žanko Rebernik, Vinko Mesec in Anita Žun.

Godle niti za žlico niso pustili

Turistično društvo Šenčur tudi letos nadaljuje tradicijo kuhanja šenčurske specialitete – godle. V soboto so jo skuhali in razdelili skoraj sto litrov.

Šenčur – Kljuko vrat Turističnega društva Šenčur so si v soboto podajali ljubitelji šenčurske godlje oziroma godle, kot ji tu pravijo. Za mnoge Šenčurjane je to tudi edina priložnost, da uživajo v znani lokalni specialiteti, ki so jo šenčurske gospodinje nekdaj redno kuhale v času kolin. »Sedaj se je doma loti kuhati le še redka gospodinja, če sploh še katera, saj je izredno težko dobiti kri, pa tudi mladim bolj slabo diši,« je pojasnila Marinka Mohar, predsednica turističnega društva, ki godlo redno pripravlja že petnajsto leto. »Skuhamo jo dvakrat na zimo,« je razložila.

Tudi tokrat so jed iz prašičje krvi, prosene kaše in ješprenja ter zabeljeno z domačimi ocvirki po tradicionalnem šenčurskem receptu skuhali v kuhinji Osnovne šole Šenčur pod taktirko šolske kuharice Dragice Kucler, ki sta ji pomagali Zalka Jovanovič in Kristina Tušek. Komur še ni znano: šenčurska godla se od ostalih godelj v prvi vrsti razlikuje po tem, da jo kuhajo samo iz krvi, drugje pa tudi iz obarnika, tj. juhe, v kateri obarijo krvavice. »Skuhale so jo skoraj sto litrov in prav vso bomo razdelili,« je ob našem obisku zatrdila Moharjeva. »In vsi jo pojedo do konca. Nihče je še ni pustil niti za žlico,« je pristavila Francka Pintar, ki je poleg Žanka Rebernika, Francke Stružnik, Anite Žun in Vinka Mesca pomagala v strežbi.

»Večina godlo odnese domov za kosilo, veliko pa jih jo poje kar v naši družbi, kar nas še bolj veseli. Zraven jim seveda tradicionalno postrežemo še krompir v oblicah. Na godlo pa ne pridejo samo domačini, temveč tudi od drugod. Danes smo že gostili veselo druščino iz Britofa in pohodnike iz Kranja,« je pojasnila Moharjeva. Zanimanja za godlo je še vedno veliko, številni so nas že nekaj časa spraševali, kdaj jo bomo skuhali, je še dodala. No, kdor jo je tokrat zamudil, bo lahko tradicionalno šenčursko jed poskusil 24. januarja, ko jo bodo vnovič skuhali.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / četrtek, 4. december 2014 / 12:25

Začenjajo obnovo vodovoda

V občini Železniki so končane energetske sanacije šol in plavalnega bazena, končujejo rekonstrukcijo čistilne naprave, začenjajo obnovo javnega vodovodnega sistema v Železnikih.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / ponedeljek, 9. junij 2014 / 15:48

Gradnja kanalizacije se končuje

Na gradbišču novega zadrževalnika deževnih voda so v sredo predstavili dela, ki ta čas potekajo v okviru projekta Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v porečju Sore na območju Škofje Loke.

Humor / ponedeljek, 9. junij 2014 / 15:44

Dopustniške volitve

Predstavljamo vam praktičen primer letošnjih predčasnih državnozborskih volitev, ki naj bi bile predvidoma 13. julija.

Slovenija / ponedeljek, 9. junij 2014 / 15:24

Vodilni sistem za slepe

Ob tednu slepih so predstavili talni taktilni vodilni sistem, ki slepim in slabovidnim omogoča varne poti po urbanem okolju.

Zanimivosti / ponedeljek, 9. junij 2014 / 15:06

Lučke in vrtnice

Lučke in vrtnice v rokah mladih deklet v belih opravah, prelestnih sojenic, ki prinašajo in odnašajo luč in nam pišejo usodo današnjega dne. Njih glas se nam zdi vilinski, a je vendarle po...

Zanimivosti / ponedeljek, 9. junij 2014 / 15:06

Gasilsko rajanje

Gasilsko rajanje v Mavčičah je sledilo uspešnemu nastopu Prostovoljnega gasilskega društva Mavčiče na občinskem tekmovanju 31. maja letos. Mavčiški gasilci – od pionirjev do veteranov – so...