Tudi letošnjo godlo je večina pomazala s kruhom oziroma krompirjem v oblicah, nam je zaupala razigrana ekipa Turističnega društva Šenčur (z leve): Marinka Mohar, Francka Pintar, Žanko Rebernik, Vinko Mesec in Anita Žun.

Godle niti za žlico niso pustili

Turistično društvo Šenčur tudi letos nadaljuje tradicijo kuhanja šenčurske specialitete – godle. V soboto so jo skuhali in razdelili skoraj sto litrov.

Šenčur – Kljuko vrat Turističnega društva Šenčur so si v soboto podajali ljubitelji šenčurske godlje oziroma godle, kot ji tu pravijo. Za mnoge Šenčurjane je to tudi edina priložnost, da uživajo v znani lokalni specialiteti, ki so jo šenčurske gospodinje nekdaj redno kuhale v času kolin. »Sedaj se je doma loti kuhati le še redka gospodinja, če sploh še katera, saj je izredno težko dobiti kri, pa tudi mladim bolj slabo diši,« je pojasnila Marinka Mohar, predsednica turističnega društva, ki godlo redno pripravlja že petnajsto leto. »Skuhamo jo dvakrat na zimo,« je razložila.

Tudi tokrat so jed iz prašičje krvi, prosene kaše in ješprenja ter zabeljeno z domačimi ocvirki po tradicionalnem šenčurskem receptu skuhali v kuhinji Osnovne šole Šenčur pod taktirko šolske kuharice Dragice Kucler, ki sta ji pomagali Zalka Jovanovič in Kristina Tušek. Komur še ni znano: šenčurska godla se od ostalih godelj v prvi vrsti razlikuje po tem, da jo kuhajo samo iz krvi, drugje pa tudi iz obarnika, tj. juhe, v kateri obarijo krvavice. »Skuhale so jo skoraj sto litrov in prav vso bomo razdelili,« je ob našem obisku zatrdila Moharjeva. »In vsi jo pojedo do konca. Nihče je še ni pustil niti za žlico,« je pristavila Francka Pintar, ki je poleg Žanka Rebernika, Francke Stružnik, Anite Žun in Vinka Mesca pomagala v strežbi.

»Večina godlo odnese domov za kosilo, veliko pa jih jo poje kar v naši družbi, kar nas še bolj veseli. Zraven jim seveda tradicionalno postrežemo še krompir v oblicah. Na godlo pa ne pridejo samo domačini, temveč tudi od drugod. Danes smo že gostili veselo druščino iz Britofa in pohodnike iz Kranja,« je pojasnila Moharjeva. Zanimanja za godlo je še vedno veliko, številni so nas že nekaj časa spraševali, kdaj jo bomo skuhali, je še dodala. No, kdor jo je tokrat zamudil, bo lahko tradicionalno šenčursko jed poskusil 24. januarja, ko jo bodo vnovič skuhali.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / torek, 31. januar 2023 / 12:25

Dom v Kamniški Bistrici zaprt

Kamniška Bistrica – V začetku leta se je Planinskemu društvu Matica iztekla najemna pogodba za planinski dom v Kamniški Bistrici. Meščanska korporacija Kamnik, ki ima dom v lasti, zato izvaja nujna...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / petek, 24. september 2021 / 16:41

Po poteh Julian Alps Trail Run

Ta konec tedna bo v Kranjski Gori tekaška prireditev Julian Alps Trail. Zaradi prireditve bo v soboto, 25. septembra, med 12. in 16. uro zaprta kolesarska steza med Mojstrano in Gozdom - Martuljkom.

Gorenjska / petek, 24. september 2021 / 11:07

Spremembe pri PCT-pogoju

PCT-pogoj ne bo več potreben za delavce na domu in na odprtih delih bencinskih črpalk. Tudi zaščitne maske pri športni vadbi ne bodo več obvezne, če oseba izpolnjuje PCT-pogoj.

Nasveti / petek, 24. september 2021 / 11:05

Dokumentarni film Covid-19

V želji, da bi prispevali k odločitvi čim večjega števila posameznikov za cepljenje, je bil posnet dokumentarni film Covid-19, ki odstira osebne zgodbe posameznikov in ozavešča o pomembnosti cepljenja...

Gorenjska / petek, 24. september 2021 / 10:32

V četrtek potrdili 941 okužb z novim koronavirusom

Ljubljana – V četrtek so opravili 5471 PCR-testov in potrdili 941 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Pozitivnih je bilo 17,2 odstotka testov. Po oc...

Kultura / petek, 24. september 2021 / 10:27

Nagrada za Jato

Uprizoritev v javnem prostoru Jata izkušenih ptic v produkciji Ajde Tomazin in zavoda Odprti predali je na nedavnem desetem bienalu slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica prejela nagrado občinstv...