Tudi letošnjo godlo je večina pomazala s kruhom oziroma krompirjem v oblicah, nam je zaupala razigrana ekipa Turističnega društva Šenčur (z leve): Marinka Mohar, Francka Pintar, Žanko Rebernik, Vinko Mesec in Anita Žun.

Godle niti za žlico niso pustili

Turistično društvo Šenčur tudi letos nadaljuje tradicijo kuhanja šenčurske specialitete – godle. V soboto so jo skuhali in razdelili skoraj sto litrov.

Šenčur – Kljuko vrat Turističnega društva Šenčur so si v soboto podajali ljubitelji šenčurske godlje oziroma godle, kot ji tu pravijo. Za mnoge Šenčurjane je to tudi edina priložnost, da uživajo v znani lokalni specialiteti, ki so jo šenčurske gospodinje nekdaj redno kuhale v času kolin. »Sedaj se je doma loti kuhati le še redka gospodinja, če sploh še katera, saj je izredno težko dobiti kri, pa tudi mladim bolj slabo diši,« je pojasnila Marinka Mohar, predsednica turističnega društva, ki godlo redno pripravlja že petnajsto leto. »Skuhamo jo dvakrat na zimo,« je razložila.

Tudi tokrat so jed iz prašičje krvi, prosene kaše in ješprenja ter zabeljeno z domačimi ocvirki po tradicionalnem šenčurskem receptu skuhali v kuhinji Osnovne šole Šenčur pod taktirko šolske kuharice Dragice Kucler, ki sta ji pomagali Zalka Jovanovič in Kristina Tušek. Komur še ni znano: šenčurska godla se od ostalih godelj v prvi vrsti razlikuje po tem, da jo kuhajo samo iz krvi, drugje pa tudi iz obarnika, tj. juhe, v kateri obarijo krvavice. »Skuhale so jo skoraj sto litrov in prav vso bomo razdelili,« je ob našem obisku zatrdila Moharjeva. »In vsi jo pojedo do konca. Nihče je še ni pustil niti za žlico,« je pristavila Francka Pintar, ki je poleg Žanka Rebernika, Francke Stružnik, Anite Žun in Vinka Mesca pomagala v strežbi.

»Večina godlo odnese domov za kosilo, veliko pa jih jo poje kar v naši družbi, kar nas še bolj veseli. Zraven jim seveda tradicionalno postrežemo še krompir v oblicah. Na godlo pa ne pridejo samo domačini, temveč tudi od drugod. Danes smo že gostili veselo druščino iz Britofa in pohodnike iz Kranja,« je pojasnila Moharjeva. Zanimanja za godlo je še vedno veliko, številni so nas že nekaj časa spraševali, kdaj jo bomo skuhali, je še dodala. No, kdor jo je tokrat zamudil, bo lahko tradicionalno šenčursko jed poskusil 24. januarja, ko jo bodo vnovič skuhali.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 6. november 2015 / 13:51

Širno bogastvo pokrajine

Včeraj so odprli 21. bienalno razstavo fotografij Pokrajina 2015.

Objavljeno na isti dan


Splošno / četrtek, 13. september 2007 / 07:00

Andreja žanje uspehe

Devetnajstletna Besničanka Andreja Starman na frajtonarco igra šele nekaj let, a je v tem času prejela že nekaj nagrad, tudi zunaj meja Slovenije.

Splošno / četrtek, 13. september 2007 / 07:00

Naj dan v Predosljah

"Želeli smo oživiti krajevni praznik in pokazati, kaj vse lahko na vasi počnemo," je povedal predsednik Krajevne skupnosti Predoslje Danilo Šenk.

Splošno / četrtek, 13. september 2007 / 07:00

Dolgčas nam pa res ni

Na obisku pri stanovalcih Doma upokojencev Kranj.

Splošno / četrtek, 13. september 2007 / 07:00

Nove markacije na Mojstrovko

Avgusta je bila dvodnevna zvezna akcija Komisije za pota pri Planinski zvezi Slovenije (PZS), v ekipi je bila tehnična skupina sedmih kranjskih markacistov. Popravili so pot na Mojstrovko, goro, ki...

Splošno / četrtek, 13. september 2007 / 07:00

Mamut na Kokrici tarča vandalizma

Skulptura mamuta v krožišču na Kokrici je bila v dobrem mesecu že tretjič tarča vandalizma.