Tudi letošnjo godlo je večina pomazala s kruhom oziroma krompirjem v oblicah, nam je zaupala razigrana ekipa Turističnega društva Šenčur (z leve): Marinka Mohar, Francka Pintar, Žanko Rebernik, Vinko Mesec in Anita Žun.

Godle niti za žlico niso pustili

Turistično društvo Šenčur tudi letos nadaljuje tradicijo kuhanja šenčurske specialitete – godle. V soboto so jo skuhali in razdelili skoraj sto litrov.

Šenčur – Kljuko vrat Turističnega društva Šenčur so si v soboto podajali ljubitelji šenčurske godlje oziroma godle, kot ji tu pravijo. Za mnoge Šenčurjane je to tudi edina priložnost, da uživajo v znani lokalni specialiteti, ki so jo šenčurske gospodinje nekdaj redno kuhale v času kolin. »Sedaj se je doma loti kuhati le še redka gospodinja, če sploh še katera, saj je izredno težko dobiti kri, pa tudi mladim bolj slabo diši,« je pojasnila Marinka Mohar, predsednica turističnega društva, ki godlo redno pripravlja že petnajsto leto. »Skuhamo jo dvakrat na zimo,« je razložila.

Tudi tokrat so jed iz prašičje krvi, prosene kaše in ješprenja ter zabeljeno z domačimi ocvirki po tradicionalnem šenčurskem receptu skuhali v kuhinji Osnovne šole Šenčur pod taktirko šolske kuharice Dragice Kucler, ki sta ji pomagali Zalka Jovanovič in Kristina Tušek. Komur še ni znano: šenčurska godla se od ostalih godelj v prvi vrsti razlikuje po tem, da jo kuhajo samo iz krvi, drugje pa tudi iz obarnika, tj. juhe, v kateri obarijo krvavice. »Skuhale so jo skoraj sto litrov in prav vso bomo razdelili,« je ob našem obisku zatrdila Moharjeva. »In vsi jo pojedo do konca. Nihče je še ni pustil niti za žlico,« je pristavila Francka Pintar, ki je poleg Žanka Rebernika, Francke Stružnik, Anite Žun in Vinka Mesca pomagala v strežbi.

»Večina godlo odnese domov za kosilo, veliko pa jih jo poje kar v naši družbi, kar nas še bolj veseli. Zraven jim seveda tradicionalno postrežemo še krompir v oblicah. Na godlo pa ne pridejo samo domačini, temveč tudi od drugod. Danes smo že gostili veselo druščino iz Britofa in pohodnike iz Kranja,« je pojasnila Moharjeva. Zanimanja za godlo je še vedno veliko, številni so nas že nekaj časa spraševali, kdaj jo bomo skuhali, je še dodala. No, kdor jo je tokrat zamudil, bo lahko tradicionalno šenčursko jed poskusil 24. januarja, ko jo bodo vnovič skuhali.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 24. julij 2014 / 11:28

Med upokojenci je zavrelo

Vzrok za vročico med kranjskimi upokojenci niso poletne temperature, ampak zaprta točilnica in ukinjeni nedeljski plesi.

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 24. november 2022 / 18:40

Kristalni Triglav Kranjski Gori

Kristalni Triglav je na Dnevnih slovenskega turizma osvojila Občina Kranjska Gora, posebno priznanje vodja Kampa Špik v Gozdu - Martuljku Rado Urevc, priznanje za izjemen prispevek k razvoju slovenske...

Železniki / četrtek, 24. november 2022 / 18:38

Andrejev sejem v Železnikih

Železniki – Turistično društvo Železniki vabi na 26. Andrejev sejem, ki bo v soboto, 26. novembra, med 14. in 19. uro na trgu pred cerkvijo sv. Antona v Železnikih. Na stojnicah bo možno dobiti raz...

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 24. november 2022 / 18:37

Zapele so družine

Adergas – Kulturno dvorano v Adergasu je v petkovem večeru napolnilo prepevanje petih družin (Bašelj, Maček, Sirc, Vrtnik in Zarnik), na oder pa so stopili še brata Sirc, sestri Plevel in posamezni...

Kranj / četrtek, 24. november 2022 / 18:36

Na novo uredili šolsko pot

Trstenik – Pred dnevi so znova vzpostavili šolsko pot od Pangršice do Trstenika. Okoli 800 metrov dolgo poljsko pot ob vodotoku Stražnica so v preteklih petnajstih letih opustili in celo preorali,...

Zanimivosti / četrtek, 24. november 2022 / 18:35

Bombo na Innsbruck, 23. del

Po nekajurnem trdem delu smo se pripravili za vrnitev v kasarno. Jaz sem pred tem vzel v mlinu prazno vrečo in si jo zataknil za opasač. Nisem je skušal skriti, čeprav bi bil to prav lahko storil....