Najdi.si
Nič ni bilo z načrtovanimi nakupi hrane. Glavna, a ljubljena ovira je bila Anton Tomaž Linhart s svojo Županovo Micko, ki bo 28. decembra stara 225 let. Toliko bo namreč minilo od prve uprizoritve v Stanovskem gledališču v Ljubljani, 28. decembra 1789. To večno deklico, ki je nasmejala in še danes nasmeje hvaležno občinstvo, presajam v današnji čas na način, da je pet moških vlog zdaj ženskih, dve ženski pa moški. Tajkunke so namreč še hujše kot tajkuni. Gredica dovtipov na današnji čas na ekranu raste, ko zaslišim: »Ali bomo kaj jedli?« Pozveduje moj Izbrani. Oprosti, dragi Linhart, malce se bova nehala smejati, jaz pa bom uporabila preskušeno improvizacijo najdi.si – v hladilniku seveda. Iz najdenih sestavin se izcimi zelo okusna brezmesnica in recept odroma med stalnice, jaz pa nazaj k Linhartu. V torek zvečer smo spomin na Linharta, ki ima 11. decembra rojstni dan, počastili v radovljiški baročni dvorani Linhartov oder, Moški pevski zbor Podnart in Mešani pevski zbor Koledva Kropa res po Linhartovo: Eden drugmu ogenj dajmo! In občinstvo je bilo zadovoljno …
Zapečeni štruklji s šampinjoni
Za 4 osebe potrebujemo: 8 odmrznjenih skutnih štrukljev (po 10 dag), olje za pekač, 12 rjavih šampinjonov, 1 žlico limoninega soka o, 1 šopek drobnjaka, 1 strok česna, 1 kislo smetano, 1 dl mleka, 3 jajca, sol, beli poper.
Na papir za peko damo zmrznjene štruklje in jih pri sobni temperaturi odtajamo. Šampinjone očistimo s čopičem in papirnato brisačo in jih zelo tenko narežemo ter pokapamo z limoninim sokom. Drobnjak narežemo, česen stremo. Na tenko, najbolje s čopičem, z oljem namažemo primeren pekač, z lopatko zdevamo vanj štruklje, ki se ne smejo tiščati drug drugega, jih posujemo z narezanim drobnjakom in šampinjoni. Pečico ogrejemo na 190 °C.
V skledi razžvrkljamo jajca, kislo smetano in mleko, solimo in popramo po okusu. Pečemo približno 35 minut oziroma tako dolgo, da skorjica na jedi pozlati.
Ponudimo z mešanico zelenih solat: motovilec, rukvica, ledenka, radič.
Snežni punč z dunajskega božičnega sejma (Schneepunsch von wiener Christikindlmarkt)
Za 1 osebo potrebujemo: 250 ml mleka, 2 cl ruma, 1 ščep cimeta, 2 žlici sladkorja.
Mleko segrejemo skoraj do vrelišča. V ognjevzdržne kozarce ali prozorne skodelice nalijemo rum. Mleko, ki smo mu dodali sladkor, krepko spenimo z metlico in ga prelijemo čez rum. Rahlo premešamo. Po vrhu potresemo malo cimeta in takoj postrežemo s kakšnim dobrim piškotom.
Grozdni punč brez alkohola
Za 4 osebe potrebujemo: 1 l grozdnega soka, 2 žlici medu, sladkor po okusu, 1 neškropljeno pomarančo, 1 paličico cimeta, 1,5 cm ingverjeve korenine, 2–3 kosce zvezdastega janeža, 1 ščep muškata po okusu, sok 1 limone.
Vse sestavine damo v velik lonec in segrejemo do malo pod vreliščem. Zavreti ne sme. Pustimo na robu kuhališča 10 minut, da se sestavine prepojijo. Pomarančo operemo, narežemo na debele rezine, jih prepolovimo in pod rob zataknemo nekaj klinčkov. Ognjevzdržne kozarce za punč segrejemo, vanje nalijemo punč in rob kozarcev okrasimo z rezinami pomaranče. Ponudimo z ne preveč sladkimi medenjaki ali koščkom šarklja.