Tudi brez mesa je lahko okusno

Rdeče zelje velja za zdravo in okusno zelenjavo, ki s svojo močno barvo nedvomno popestri naše krožnike. Meni osebno je najljubše dušeno z jabolki, družbo pa mu delajo kuhani skutni štruklji.

Za pripravo rdečega zelja z jabolki potrebujemo: 1 kg rdečega zelja, 1 čebulo, 2 jabolki, polovico žlice sladkorja, 1 žlico olja, sol, 2 dl jušne osnove.

Zeljne liste odstranimo z glave in jih narežemo na trakove. Jabolka olupimo ter narežemo na manjše krhlje. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Segrejmo žlico olja in dodamo sladkor. Ko sladkor karamelizira, dodamo čebulo in jo na hitro prepražimo. K čebuli stresemo narezano zelje in jabolčne krhlje. Vse skupaj na rahlo osolimo in zalijemo z jušno osnovo. Pokrijemo posodo ter vse skupaj dušimo 30 minut. Med dušenjem zelje vsake toliko časa premešamo in po potrebi dolijemo tekočino.

Nasvet: Zelje lahko zalijemo tudi z decilitrom rdečega vina.

Za pripravo sirovih štrukljev potrebujemo: za testo: 30 dag moke, 1 jajce, 1 žlico olja, polovico čajne žličke soli, 2 dl mlačne vode, 1 žlico olja za premaz; za nadev: 1 kg skute, 1 jajce, 1 mali lonček jogurta, sol.

Pripravimo testo: moko presejemo, potresemo s soljo. Na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce. Dolijemo olje. Med gnetenjem postopoma dolivamo mlačno vodo in zamesimo vlečeno testo. Po po­trebi dodajamo tekočino ali moko. Testo oblikujemo v hlebček in ga premažemo z žlico olja. Pustimo ga počivati pol ure. Nadev pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo skupaj. Testo razvaljamo in razvlečemo čim bolj na tanko. Razvlečeno testo premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Razdelimo ga na tri dele. Vsak del posebej zavijemo v moker prtič, na vsakem koncu zavežemo z elastiko in kuhamo v slanem kropu 20 minut. Kuhane razvijemo in narežemo. Postrežemo jih s zabeljenimi krušnimi drobtinami in rdečim zeljem.

Nasvet: Če imamo primerno posodo, štruklje skuhamo na pari. Lahko jih jemo kot prilogo, glavno jed ali pa sladkane kot za sladico. Okusni so tudi mrzli.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / ponedeljek, 17. december 2007 / 07:00

Praznične luči prižgali na Miklavža

Medvode – V četrtek, 6. decembra, je tudi center Medvod obsijal soj prazničnih luči. Na prireditvi Skupaj prižgimo praznične luči je tradicionalno potekal Miklavžev sejem, n...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sobota, 20. junij 2015 / 07:00

Kranjske izkušnje za Nizozemce

Kranj – Fundacija Vincenca Drakslerja za odvisnike je ta teden gostila delegacijo poslovnežev in strokovnjakov s področja izobraževanja ter sindikata invalidov z Nizozemske. Obisk je organiziralo d...

Kamnik / sobota, 20. junij 2015 / 18:13

Dan kamniških planin tokrat na Kokrskem sedlu

Kamniška Bistrica – Planinsko društvo Kamnik vabi na tradicionalno srečanje Dan kamniških planin, ki bo v nedeljo, 21. junija, pri Cojzovi koči na Kokrskem sedlu. Druženje s kulturnim programom se...

Kronika / sobota, 20. junij 2015 / 15:09

Nagrajeni za požrtvovalnost

Blejska policista Igor Kmetič in Igor Marijan ter občana Primož Kovačič iz Nomenja in Darko Svetina iz Koritnega so ta teden prejeli medalje policije za požrtvovalnost.

Šport / sobota, 20. junij 2015 / 15:08

Za uvod padalcem dvojne stopničke

Reka – Zahtevne vremenske razmere, predvsem veter, so krojile usodo tekmovanja v skokih na cilj za svetovni pokal na Grobniku. V teh razmerah se je najbolje znašel Ptujčan Gorazd Vindiš, ki je v vs...

Gospodarstvo / sobota, 20. junij 2015 / 15:07

Prodrla z lesenimi izdelki

Mlada podjetnika leta sta postala Anja in Alen Marić, podjetnika iz Lesc, ki sta zasnovala spletno trgovino z lesenimi modnimi dodatki WoodWay. Prvo fizično trgovino sta odprla aprila lani v Radovljic...