Tudi brez mesa je lahko okusno

Rdeče zelje velja za zdravo in okusno zelenjavo, ki s svojo močno barvo nedvomno popestri naše krožnike. Meni osebno je najljubše dušeno z jabolki, družbo pa mu delajo kuhani skutni štruklji.

Za pripravo rdečega zelja z jabolki potrebujemo: 1 kg rdečega zelja, 1 čebulo, 2 jabolki, polovico žlice sladkorja, 1 žlico olja, sol, 2 dl jušne osnove.

Zeljne liste odstranimo z glave in jih narežemo na trakove. Jabolka olupimo ter narežemo na manjše krhlje. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Segrejmo žlico olja in dodamo sladkor. Ko sladkor karamelizira, dodamo čebulo in jo na hitro prepražimo. K čebuli stresemo narezano zelje in jabolčne krhlje. Vse skupaj na rahlo osolimo in zalijemo z jušno osnovo. Pokrijemo posodo ter vse skupaj dušimo 30 minut. Med dušenjem zelje vsake toliko časa premešamo in po potrebi dolijemo tekočino.

Nasvet: Zelje lahko zalijemo tudi z decilitrom rdečega vina.

Za pripravo sirovih štrukljev potrebujemo: za testo: 30 dag moke, 1 jajce, 1 žlico olja, polovico čajne žličke soli, 2 dl mlačne vode, 1 žlico olja za premaz; za nadev: 1 kg skute, 1 jajce, 1 mali lonček jogurta, sol.

Pripravimo testo: moko presejemo, potresemo s soljo. Na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce. Dolijemo olje. Med gnetenjem postopoma dolivamo mlačno vodo in zamesimo vlečeno testo. Po po­trebi dodajamo tekočino ali moko. Testo oblikujemo v hlebček in ga premažemo z žlico olja. Pustimo ga počivati pol ure. Nadev pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo skupaj. Testo razvaljamo in razvlečemo čim bolj na tanko. Razvlečeno testo premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Razdelimo ga na tri dele. Vsak del posebej zavijemo v moker prtič, na vsakem koncu zavežemo z elastiko in kuhamo v slanem kropu 20 minut. Kuhane razvijemo in narežemo. Postrežemo jih s zabeljenimi krušnimi drobtinami in rdečim zeljem.

Nasvet: Če imamo primerno posodo, štruklje skuhamo na pari. Lahko jih jemo kot prilogo, glavno jed ali pa sladkane kot za sladico. Okusni so tudi mrzli.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 25. november 2016 / 10:53

Potovanje od ljudi do ljudi

V sredo so v Galeriji na Gradu odprli razstavo z naslovom Potovanje finskih umetnikov Kalleja Hamma in Dzamila Kamangerja. Ljudje in kulture, v katerih živimo, so si različne, a na neki način tako pod...

Objavljeno na isti dan


Železniki / petek, 7. julij 2023 / 23:59

Ponovno iščejo direktorja zavoda

Železniki – Potem ko občinski svet Občine Železniki na junijski seji ni dal soglasja k imenovanju Gregorja Habjana za direktorja Javnega zavoda Ratitovec (JZR) še za naslednji mandat, je svet zavod...

Slovenija / petek, 7. julij 2023 / 23:59

Dodatna informacija o znanju učencev

Državni izpitni center je v sodelovanju s predmetnimi komisijami objavil opise dosežkov učencev šestega in devetega razreda na letošnjem nacionalnem preverjanju znanja (NPZ).

Medvode / petek, 7. julij 2023 / 23:49

Ob prazniku odprli Medvoški lok

Ob občinskem prazniku Medvod so slovesno odprli novo brv za kolesarje in pešce čez reko Savo. Kolesarska pot od Medvod do Vikrč, največja investicija v zadnjem letu, je s tem končana.

Rekreacija / petek, 7. julij 2023 / 23:38

Kolesarska dirka za zlato čipko

Železniki – Športno društvo Kamikaze v soboto, 8. julija, organizira 25. rekreativno kolesarsko dirko za zlato čipko. Start bo ob 10. uri pred restavracijo Lušina v Železnikih. Leteči star...

Škofja Loka / petek, 7. julij 2023 / 23:31

Poletje ob glasbi in knjigah

Na vrtu Sokolskega doma bo vse poletje znova odprta Bralnica, na odrih v starem mestnem jedru pa se jutri začenja letošnji Mednarodni cikel koncertov.