Tudi brez mesa je lahko okusno

Rdeče zelje velja za zdravo in okusno zelenjavo, ki s svojo močno barvo nedvomno popestri naše krožnike. Meni osebno je najljubše dušeno z jabolki, družbo pa mu delajo kuhani skutni štruklji.

Za pripravo rdečega zelja z jabolki potrebujemo: 1 kg rdečega zelja, 1 čebulo, 2 jabolki, polovico žlice sladkorja, 1 žlico olja, sol, 2 dl jušne osnove.

Zeljne liste odstranimo z glave in jih narežemo na trakove. Jabolka olupimo ter narežemo na manjše krhlje. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Segrejmo žlico olja in dodamo sladkor. Ko sladkor karamelizira, dodamo čebulo in jo na hitro prepražimo. K čebuli stresemo narezano zelje in jabolčne krhlje. Vse skupaj na rahlo osolimo in zalijemo z jušno osnovo. Pokrijemo posodo ter vse skupaj dušimo 30 minut. Med dušenjem zelje vsake toliko časa premešamo in po potrebi dolijemo tekočino.

Nasvet: Zelje lahko zalijemo tudi z decilitrom rdečega vina.

Za pripravo sirovih štrukljev potrebujemo: za testo: 30 dag moke, 1 jajce, 1 žlico olja, polovico čajne žličke soli, 2 dl mlačne vode, 1 žlico olja za premaz; za nadev: 1 kg skute, 1 jajce, 1 mali lonček jogurta, sol.

Pripravimo testo: moko presejemo, potresemo s soljo. Na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce. Dolijemo olje. Med gnetenjem postopoma dolivamo mlačno vodo in zamesimo vlečeno testo. Po po­trebi dodajamo tekočino ali moko. Testo oblikujemo v hlebček in ga premažemo z žlico olja. Pustimo ga počivati pol ure. Nadev pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo skupaj. Testo razvaljamo in razvlečemo čim bolj na tanko. Razvlečeno testo premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Razdelimo ga na tri dele. Vsak del posebej zavijemo v moker prtič, na vsakem koncu zavežemo z elastiko in kuhamo v slanem kropu 20 minut. Kuhane razvijemo in narežemo. Postrežemo jih s zabeljenimi krušnimi drobtinami in rdečim zeljem.

Nasvet: Če imamo primerno posodo, štruklje skuhamo na pari. Lahko jih jemo kot prilogo, glavno jed ali pa sladkane kot za sladico. Okusni so tudi mrzli.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 15. december 2009 / 07:00

Brez podpor za stroje in zemljišča

Ljubljana – V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije niso zadovoljni z razpisnimi pogoji razpisa za posodabljanje kmetijskih gospodarstev, ki ga je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in...

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 12. april 2010 / 07:00

Za bolnike še premalo parkirišč

Direktorica kranjskega zdravstvenega doma je razložila, zakaj pacienti ne morejo parkirati v garaži prizidka zdravstvenega doma.

Naklo / ponedeljek, 12. april 2010 / 07:00

Gradnja novega priključka

Naklo - Od lanske jeseni gradijo zahodno od naselja Naklo nov avtocestni priključek. Po krajšem premoru pozimi dela vidno napredujejo. Prejšnji teden so položili grobi asfalt na...

Železniki / ponedeljek, 12. april 2010 / 07:00

Največ izgube zaradi bazena

Javni zavod Ratitovec je tudi lani posloval negativno, nabralo se je že za 53.400 evrov izgube. Kako zavod potegniti iz rdečih številk?

Kamnik / ponedeljek, 12. april 2010 / 07:00

Na Lazah odprli prenovljeni kulturni dom

Laze v Tuhinju - Občina Kamnik je v zadnjih štirih letih v sistematično obnovo kulturnih domov po vsej občini namenila dobrega pol milijona evrov, od tega 74 tisočakov za kulturn...

Bled / ponedeljek, 12. april 2010 / 07:00

Poudarek na promociji hotela

Vodenje Šport hotela Pokljuka je pred kratkim prevzel Rado Urevc, ki bo poskušal ljudi na Pokljuko privabiti s pomočjo posebnih paketov aktivnega oddiha.