Tudi brez mesa je lahko okusno

Rdeče zelje velja za zdravo in okusno zelenjavo, ki s svojo močno barvo nedvomno popestri naše krožnike. Meni osebno je najljubše dušeno z jabolki, družbo pa mu delajo kuhani skutni štruklji.

Za pripravo rdečega zelja z jabolki potrebujemo: 1 kg rdečega zelja, 1 čebulo, 2 jabolki, polovico žlice sladkorja, 1 žlico olja, sol, 2 dl jušne osnove.

Zeljne liste odstranimo z glave in jih narežemo na trakove. Jabolka olupimo ter narežemo na manjše krhlje. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Segrejmo žlico olja in dodamo sladkor. Ko sladkor karamelizira, dodamo čebulo in jo na hitro prepražimo. K čebuli stresemo narezano zelje in jabolčne krhlje. Vse skupaj na rahlo osolimo in zalijemo z jušno osnovo. Pokrijemo posodo ter vse skupaj dušimo 30 minut. Med dušenjem zelje vsake toliko časa premešamo in po potrebi dolijemo tekočino.

Nasvet: Zelje lahko zalijemo tudi z decilitrom rdečega vina.

Za pripravo sirovih štrukljev potrebujemo: za testo: 30 dag moke, 1 jajce, 1 žlico olja, polovico čajne žličke soli, 2 dl mlačne vode, 1 žlico olja za premaz; za nadev: 1 kg skute, 1 jajce, 1 mali lonček jogurta, sol.

Pripravimo testo: moko presejemo, potresemo s soljo. Na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce. Dolijemo olje. Med gnetenjem postopoma dolivamo mlačno vodo in zamesimo vlečeno testo. Po po­trebi dodajamo tekočino ali moko. Testo oblikujemo v hlebček in ga premažemo z žlico olja. Pustimo ga počivati pol ure. Nadev pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo skupaj. Testo razvaljamo in razvlečemo čim bolj na tanko. Razvlečeno testo premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Razdelimo ga na tri dele. Vsak del posebej zavijemo v moker prtič, na vsakem koncu zavežemo z elastiko in kuhamo v slanem kropu 20 minut. Kuhane razvijemo in narežemo. Postrežemo jih s zabeljenimi krušnimi drobtinami in rdečim zeljem.

Nasvet: Če imamo primerno posodo, štruklje skuhamo na pari. Lahko jih jemo kot prilogo, glavno jed ali pa sladkane kot za sladico. Okusni so tudi mrzli.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 26. december 2015 / 10:17

V preiskavi našli tudi konopljo

Med izvajanjem hišnih preiskav zaradi domnevnih nezakonitosti v Sazasu je gorenjske kriminaliste pred dvema tednoma presenetila najdba več kot dvesto sadik konoplje.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 24. avgust 2016 / 13:56

Akustični koncerti v Medenem vrtu

Šenčur – Za prijetne glasbene poletne večere skrbijo tudi v Medenem vrtu, in sicer z akustičnimi koncerti, ki bodo potekali ob sredah. Premierni nastop, sicer tokrat zaradi hladnega deževnega vreme...

Šenčur / sreda, 24. avgust 2016 / 13:49

Okolje jih je lepo sprejelo

Najmlajša enota Varstveno-delovnega centra Kranj v Šenčurju deluje šesto leto. Letos so se razveselili soglasja ministrstva za delo za širitev, kar pomeni, da bodo lahko sprejeli nove prosilce. In rav...

Tržič / sreda, 24. avgust 2016 / 13:48

Le povezani bomo zmogli

Na starem prelazu Ljubelj sta se srečali dve dobri sosedi, Tržič in Borovlje, Slovenija in Avstrija, na tradicionalni prireditvi EU ples brez meja. Tudi s to skupno prireditvijo lahko pozitivno prispe...

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 24. avgust 2016 / 13:44

Poskrbeli za sedemnajst mačk

Herman Banovšek s Štefanje Gore je s pomočjo Društva za zaščito živali Kranj uspešno rešil problem prevelikega števila mačk na svoji kmetiji.

Železniki / sreda, 24. avgust 2016 / 13:42

Lan spet postaja cenjen

Letošnji Dan teric je kljub slabemu vremenu v Davčo privabil veliko obiskovalcev. Premierno so si lahko ogledali dokumentarni film Davča in lan, posebnost letošnje prireditve pa so bila tudi starodobn...