Tudi brez mesa je lahko okusno

Rdeče zelje velja za zdravo in okusno zelenjavo, ki s svojo močno barvo nedvomno popestri naše krožnike. Meni osebno je najljubše dušeno z jabolki, družbo pa mu delajo kuhani skutni štruklji.

Za pripravo rdečega zelja z jabolki potrebujemo: 1 kg rdečega zelja, 1 čebulo, 2 jabolki, polovico žlice sladkorja, 1 žlico olja, sol, 2 dl jušne osnove.

Zeljne liste odstranimo z glave in jih narežemo na trakove. Jabolka olupimo ter narežemo na manjše krhlje. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Segrejmo žlico olja in dodamo sladkor. Ko sladkor karamelizira, dodamo čebulo in jo na hitro prepražimo. K čebuli stresemo narezano zelje in jabolčne krhlje. Vse skupaj na rahlo osolimo in zalijemo z jušno osnovo. Pokrijemo posodo ter vse skupaj dušimo 30 minut. Med dušenjem zelje vsake toliko časa premešamo in po potrebi dolijemo tekočino.

Nasvet: Zelje lahko zalijemo tudi z decilitrom rdečega vina.

Za pripravo sirovih štrukljev potrebujemo: za testo: 30 dag moke, 1 jajce, 1 žlico olja, polovico čajne žličke soli, 2 dl mlačne vode, 1 žlico olja za premaz; za nadev: 1 kg skute, 1 jajce, 1 mali lonček jogurta, sol.

Pripravimo testo: moko presejemo, potresemo s soljo. Na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce. Dolijemo olje. Med gnetenjem postopoma dolivamo mlačno vodo in zamesimo vlečeno testo. Po po­trebi dodajamo tekočino ali moko. Testo oblikujemo v hlebček in ga premažemo z žlico olja. Pustimo ga počivati pol ure. Nadev pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo skupaj. Testo razvaljamo in razvlečemo čim bolj na tanko. Razvlečeno testo premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Razdelimo ga na tri dele. Vsak del posebej zavijemo v moker prtič, na vsakem koncu zavežemo z elastiko in kuhamo v slanem kropu 20 minut. Kuhane razvijemo in narežemo. Postrežemo jih s zabeljenimi krušnimi drobtinami in rdečim zeljem.

Nasvet: Če imamo primerno posodo, štruklje skuhamo na pari. Lahko jih jemo kot prilogo, glavno jed ali pa sladkane kot za sladico. Okusni so tudi mrzli.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 19. november 2021 / 11:28

Naj bo vse leto domača hrana

Naj bo hrana iz lokalnega okolja na mizi vse leto, je glavno sporočilo današnjega dneva slovenske hrane in projekta Tradicionalni slovenski zajtrk, s katerim krepijo zavedanje o pomenu lokalno pridela...

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / nedelja, 18. december 2016 / 00:31

Proračun sprejet

Občinski svet Občine Cerklje je po zapletih in večkratnih prekinitvah seje sprejel proračun za prihodnje leto, v katerem je zagotovil tudi milijon evrov sredstev za nakup RTC Krvavec.

GG Plus / nedelja, 18. december 2016 / 00:19

Streznitev

»Beseda je dala besedo in skozi pogovor smo ugotovile, da ima vsaka od nas doma kakšno 'sranje'. Če ne s partnerjem, pa s 'ta starimi'. Potem ko smo se odprle druga drugi, sem se bolje poč...

Kranjska Gora / nedelja, 18. december 2016 / 00:12

Knific direktor Komunale

Po pričakovanjih je občinski svet Občine Kranjska Gora v sredo potrdil imenovanje podžupana Blaža Knifica za direktorja Komunale Kranjska Gora. Knific bo štiriletni mandat začel s prvim januarjem, ko...

Mengeš / nedelja, 18. december 2016 / 00:11

Rekonstrukcija Ropretove ceste v Mengšu

Mengeš – Na stometrskem odseku Ropretove ceste do Bognarjevega mosta v Mengšu poteka rekonstrukcija ceste. Na odseku so zamenjali fekalni kanal ter položili nove vodovodne cevi. Kot pravijo na obči...

Kronika / nedelja, 18. december 2016 / 00:07

Nesreča izkušenega gorskega reševalca

Rateče – V gorah se je v torek dopoldne huje poškodoval zelo izkušen alpinist, gorski reševalec s postaje GRS Rateče, vodnik reševalnega psa in poklicni gasilec na Jesenicah Jure Jeršin. Gorska nes...