Tudi brez mesa je lahko okusno

Rdeče zelje velja za zdravo in okusno zelenjavo, ki s svojo močno barvo nedvomno popestri naše krožnike. Meni osebno je najljubše dušeno z jabolki, družbo pa mu delajo kuhani skutni štruklji.

Za pripravo rdečega zelja z jabolki potrebujemo: 1 kg rdečega zelja, 1 čebulo, 2 jabolki, polovico žlice sladkorja, 1 žlico olja, sol, 2 dl jušne osnove.

Zeljne liste odstranimo z glave in jih narežemo na trakove. Jabolka olupimo ter narežemo na manjše krhlje. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Segrejmo žlico olja in dodamo sladkor. Ko sladkor karamelizira, dodamo čebulo in jo na hitro prepražimo. K čebuli stresemo narezano zelje in jabolčne krhlje. Vse skupaj na rahlo osolimo in zalijemo z jušno osnovo. Pokrijemo posodo ter vse skupaj dušimo 30 minut. Med dušenjem zelje vsake toliko časa premešamo in po potrebi dolijemo tekočino.

Nasvet: Zelje lahko zalijemo tudi z decilitrom rdečega vina.

Za pripravo sirovih štrukljev potrebujemo: za testo: 30 dag moke, 1 jajce, 1 žlico olja, polovico čajne žličke soli, 2 dl mlačne vode, 1 žlico olja za premaz; za nadev: 1 kg skute, 1 jajce, 1 mali lonček jogurta, sol.

Pripravimo testo: moko presejemo, potresemo s soljo. Na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce. Dolijemo olje. Med gnetenjem postopoma dolivamo mlačno vodo in zamesimo vlečeno testo. Po po­trebi dodajamo tekočino ali moko. Testo oblikujemo v hlebček in ga premažemo z žlico olja. Pustimo ga počivati pol ure. Nadev pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo skupaj. Testo razvaljamo in razvlečemo čim bolj na tanko. Razvlečeno testo premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Razdelimo ga na tri dele. Vsak del posebej zavijemo v moker prtič, na vsakem koncu zavežemo z elastiko in kuhamo v slanem kropu 20 minut. Kuhane razvijemo in narežemo. Postrežemo jih s zabeljenimi krušnimi drobtinami in rdečim zeljem.

Nasvet: Če imamo primerno posodo, štruklje skuhamo na pari. Lahko jih jemo kot prilogo, glavno jed ali pa sladkane kot za sladico. Okusni so tudi mrzli.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Humor / ponedeljek, 8. julij 2013 / 12:19

Ta je dobra

Neki delavec zaposlen v tovarni ETA Kamnik je imel blazno željo, da bi ga vtaknil v rezalko kumaric.Leta in leta je željo v sebi skrival in na skrivaj pogledoval proti rezalki kumari...

Objavljeno na isti dan


Kronika / nedelja, 13. avgust 2023 / 22:02

Tragičen padec v globino

Bohinj – V torek okoli 16.40 so blejski policisti prejeli obvestilo o gorski nesreči na območju Rudnice v občini Bohinj. Po podatkih Policijske uprave Kranj je 90-letni moški sestopal po poti Rudni...

GG Plus / nedelja, 13. avgust 2023 / 21:59

Čas prebujenja

»Bratoma Šubic se je posrečilo izstopiti iz obrtniške provincialnosti in sta se tega tudi zavedala. Jurij piše bratrancu Ivanu iz L'Isle Adama 14. januarja 1885: 'Sploh pa med nama brez pr...

Nasveti / nedelja, 13. avgust 2023 / 21:54

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.) V osebnem razmerju bodo nastopile nenavadne energije, ki vas bodo spravile v čudno razpoloženje. Zaželeli si boste kaj novega in m...

Kranjska Gora / nedelja, 13. avgust 2023 / 21:49

Častni občan je Jože Kotnik

V mislih z vsemi prizadetimi v poplavah po Sloveniji so osrednjo slovesnost na predvečer praznika Občine Kranjska Gora v Ljudskem domu izvedli le s krajšim programom, brez glasbenega zaključka. S priz...

Kamnik / nedelja, 13. avgust 2023 / 21:41

Rešila nas je medsebojna pomoč

Voda, ki se počasi umika s poplavljenih območij, vse bolj razkriva razdejanje, ki ga je pustila za seboj. Pretresljiva pričevanja domačinov, ki so preživeli najhujšo naravno katastrofo v sodobni slove...