Tudi brez mesa je lahko okusno

Rdeče zelje velja za zdravo in okusno zelenjavo, ki s svojo močno barvo nedvomno popestri naše krožnike. Meni osebno je najljubše dušeno z jabolki, družbo pa mu delajo kuhani skutni štruklji.

Za pripravo rdečega zelja z jabolki potrebujemo: 1 kg rdečega zelja, 1 čebulo, 2 jabolki, polovico žlice sladkorja, 1 žlico olja, sol, 2 dl jušne osnove.

Zeljne liste odstranimo z glave in jih narežemo na trakove. Jabolka olupimo ter narežemo na manjše krhlje. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Segrejmo žlico olja in dodamo sladkor. Ko sladkor karamelizira, dodamo čebulo in jo na hitro prepražimo. K čebuli stresemo narezano zelje in jabolčne krhlje. Vse skupaj na rahlo osolimo in zalijemo z jušno osnovo. Pokrijemo posodo ter vse skupaj dušimo 30 minut. Med dušenjem zelje vsake toliko časa premešamo in po potrebi dolijemo tekočino.

Nasvet: Zelje lahko zalijemo tudi z decilitrom rdečega vina.

Za pripravo sirovih štrukljev potrebujemo: za testo: 30 dag moke, 1 jajce, 1 žlico olja, polovico čajne žličke soli, 2 dl mlačne vode, 1 žlico olja za premaz; za nadev: 1 kg skute, 1 jajce, 1 mali lonček jogurta, sol.

Pripravimo testo: moko presejemo, potresemo s soljo. Na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce. Dolijemo olje. Med gnetenjem postopoma dolivamo mlačno vodo in zamesimo vlečeno testo. Po po­trebi dodajamo tekočino ali moko. Testo oblikujemo v hlebček in ga premažemo z žlico olja. Pustimo ga počivati pol ure. Nadev pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo skupaj. Testo razvaljamo in razvlečemo čim bolj na tanko. Razvlečeno testo premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Razdelimo ga na tri dele. Vsak del posebej zavijemo v moker prtič, na vsakem koncu zavežemo z elastiko in kuhamo v slanem kropu 20 minut. Kuhane razvijemo in narežemo. Postrežemo jih s zabeljenimi krušnimi drobtinami in rdečim zeljem.

Nasvet: Če imamo primerno posodo, štruklje skuhamo na pari. Lahko jih jemo kot prilogo, glavno jed ali pa sladkane kot za sladico. Okusni so tudi mrzli.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / petek, 18. november 2016 / 10:43

Prostora je dovolj za vse

Območje nekdanje smodnišnice se bo v prihodnjih letih razvilo v novo četrt mesta Kamnik, kjer bo prostor tako za obrt in stanovalce kot za turizem in zelene površine. Na novo bo treba urediti promet,...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / nedelja, 4. marec 2012 / 07:00

Lani izdali več potnih listov

Upravna enota Kamnik je lani rešila 99,55 odstotka vseh upravnih zadev v reševanju.

Škofja Loka / nedelja, 4. marec 2012 / 07:00

Zavarovali prostor severne obvoznice

Škofjeloški občinski svetniki so sprejeli odlok o začasnih ukrepih za zavarovanje urejanja prostora za severno obvoznico. Ob tem so oprali nekaj starega perila.

Kranj / nedelja, 4. marec 2012 / 07:00

Stiske v vrtcih naj bi reševala tudi podjetja

V kranjski občini bi radi spodbudili podjetja, da nezasedene prostore uredijo za izvajanje predšolske vzgoje.

Bled / nedelja, 4. marec 2012 / 07:00

Namesto ruševine šolski kampus

Na območju nekdanjega Sokolskega doma oziroma TVD Partizan, ki ta čas propada, naj bi IEDC - poslovna šola Bled uredila čitalnico, kavarno in prireditveni prostor.

Naklo / nedelja, 4. marec 2012 / 07:00

"Zmagovalci so onesnaževalci"

Lovska družina Udenboršt naj bi z video nadzorom iskala tiste, ki odpadke nemarno mečejo v naravo. S tem kršijo Zakon o varovanju osebnih podatkov, pa pravijo v pisarni informacijske pooblaščenke.