Tudi brez mesa je lahko okusno

Rdeče zelje velja za zdravo in okusno zelenjavo, ki s svojo močno barvo nedvomno popestri naše krožnike. Meni osebno je najljubše dušeno z jabolki, družbo pa mu delajo kuhani skutni štruklji.

Za pripravo rdečega zelja z jabolki potrebujemo: 1 kg rdečega zelja, 1 čebulo, 2 jabolki, polovico žlice sladkorja, 1 žlico olja, sol, 2 dl jušne osnove.

Zeljne liste odstranimo z glave in jih narežemo na trakove. Jabolka olupimo ter narežemo na manjše krhlje. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Segrejmo žlico olja in dodamo sladkor. Ko sladkor karamelizira, dodamo čebulo in jo na hitro prepražimo. K čebuli stresemo narezano zelje in jabolčne krhlje. Vse skupaj na rahlo osolimo in zalijemo z jušno osnovo. Pokrijemo posodo ter vse skupaj dušimo 30 minut. Med dušenjem zelje vsake toliko časa premešamo in po potrebi dolijemo tekočino.

Nasvet: Zelje lahko zalijemo tudi z decilitrom rdečega vina.

Za pripravo sirovih štrukljev potrebujemo: za testo: 30 dag moke, 1 jajce, 1 žlico olja, polovico čajne žličke soli, 2 dl mlačne vode, 1 žlico olja za premaz; za nadev: 1 kg skute, 1 jajce, 1 mali lonček jogurta, sol.

Pripravimo testo: moko presejemo, potresemo s soljo. Na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce. Dolijemo olje. Med gnetenjem postopoma dolivamo mlačno vodo in zamesimo vlečeno testo. Po po­trebi dodajamo tekočino ali moko. Testo oblikujemo v hlebček in ga premažemo z žlico olja. Pustimo ga počivati pol ure. Nadev pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo skupaj. Testo razvaljamo in razvlečemo čim bolj na tanko. Razvlečeno testo premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Razdelimo ga na tri dele. Vsak del posebej zavijemo v moker prtič, na vsakem koncu zavežemo z elastiko in kuhamo v slanem kropu 20 minut. Kuhane razvijemo in narežemo. Postrežemo jih s zabeljenimi krušnimi drobtinami in rdečim zeljem.

Nasvet: Če imamo primerno posodo, štruklje skuhamo na pari. Lahko jih jemo kot prilogo, glavno jed ali pa sladkane kot za sladico. Okusni so tudi mrzli.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 26. november 2018 / 08:18

Imena Peko ne smejo uporabljati

Zadruga Peko kooperativa ne sme uporabljati imena blagovne znamke Peko, je odločilo sodišče. Zadruga pa se sklicuje na sodno zmoto.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / petek, 24. julij 2009 / 07:00

Štirje na novo okuženi z novo gripo

Ljubljana - V nacionalnem referenčnem laboratoriju za influenco Inštituta za varovanje zdravja so potrdili še štiri primere okužbe z virusom gripe A (H1N1). Gre za moške, ki so s...

Gospodarstvo / petek, 24. julij 2009 / 07:00

Delavci Mure na protestu v Ljubljani

Ljubljana - Delavci Mure in njihovi podporniki so se včeraj s številnimi avtobusi pripeljali v glavno mesto in pred vladnim poslopjem pripravili protestni shod, s katerim so opoz...

GG Plus / petek, 24. julij 2009 / 07:00

Pevci pod Podnarjevo lipo

Slovenci v zamejstvu (152)

GG Plus / petek, 24. julij 2009 / 07:00

Kronika tedna

Novi sodbi proti Sloveniji Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je v zadnjih sodbah proti Sloveniji zaradi sodnih zaostankov presodilo, da mora republik...

Zanimivosti / petek, 24. julij 2009 / 07:00

Žetev po starem v Lešah

Leše - Stari kmečki običaji in tradicionalni načini dela tonejo v pozabo, ugotavljajo v Lešah. Zato želijo ohraniti ta pomemben del preteklosti, ki jo je spodrinila moderna mehan...