Tudi brez mesa je lahko okusno

Rdeče zelje velja za zdravo in okusno zelenjavo, ki s svojo močno barvo nedvomno popestri naše krožnike. Meni osebno je najljubše dušeno z jabolki, družbo pa mu delajo kuhani skutni štruklji.

Za pripravo rdečega zelja z jabolki potrebujemo: 1 kg rdečega zelja, 1 čebulo, 2 jabolki, polovico žlice sladkorja, 1 žlico olja, sol, 2 dl jušne osnove.

Zeljne liste odstranimo z glave in jih narežemo na trakove. Jabolka olupimo ter narežemo na manjše krhlje. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Segrejmo žlico olja in dodamo sladkor. Ko sladkor karamelizira, dodamo čebulo in jo na hitro prepražimo. K čebuli stresemo narezano zelje in jabolčne krhlje. Vse skupaj na rahlo osolimo in zalijemo z jušno osnovo. Pokrijemo posodo ter vse skupaj dušimo 30 minut. Med dušenjem zelje vsake toliko časa premešamo in po potrebi dolijemo tekočino.

Nasvet: Zelje lahko zalijemo tudi z decilitrom rdečega vina.

Za pripravo sirovih štrukljev potrebujemo: za testo: 30 dag moke, 1 jajce, 1 žlico olja, polovico čajne žličke soli, 2 dl mlačne vode, 1 žlico olja za premaz; za nadev: 1 kg skute, 1 jajce, 1 mali lonček jogurta, sol.

Pripravimo testo: moko presejemo, potresemo s soljo. Na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce. Dolijemo olje. Med gnetenjem postopoma dolivamo mlačno vodo in zamesimo vlečeno testo. Po po­trebi dodajamo tekočino ali moko. Testo oblikujemo v hlebček in ga premažemo z žlico olja. Pustimo ga počivati pol ure. Nadev pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo skupaj. Testo razvaljamo in razvlečemo čim bolj na tanko. Razvlečeno testo premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Razdelimo ga na tri dele. Vsak del posebej zavijemo v moker prtič, na vsakem koncu zavežemo z elastiko in kuhamo v slanem kropu 20 minut. Kuhane razvijemo in narežemo. Postrežemo jih s zabeljenimi krušnimi drobtinami in rdečim zeljem.

Nasvet: Če imamo primerno posodo, štruklje skuhamo na pari. Lahko jih jemo kot prilogo, glavno jed ali pa sladkane kot za sladico. Okusni so tudi mrzli.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / četrtek, 19. julij 2012 / 07:00

Poklonili so se zgodovini

V Dolenji vasi so počastili spomin na ustreljene talce in na ustanovitev Prešernove brigade.

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 21. junij 2013 / 07:00

Lovimo podobe iz sanj

Današnji prvi poletni dan bodo v Galeriji Pungert zaznamoval z večmedijskim umetniškim dogodkom: odprtjem fotografske razstave, koncertom, fotografiranjem v foto vrtičku …

Gospodarstvo / petek, 21. junij 2013 / 14:54

S slabimi terjatvami v slabo banko

Nova Ljubljanska banka bo ob koncu meseca kot prva prenesla del nedonosnega premoženja na Družbo za upravljanje terjatev bank.

Gospodarstvo / petek, 21. junij 2013 / 14:50

Priznanja dobaviteljem mleka

Polica – Ljubljanske mlekarne so prejšnji teden na Polici pri Naklem pripravile tradicionalno srečanje z dobavitelji mleka, na katerem so tudi podelile priznanja kmetom, ki so v minulem kvotnem let...

Kranj / petek, 21. junij 2013 / 14:13

Mestni svet je spet popoln

Kranj – Potem ko so na aprilski seji kranjskega mestnega sveta sprejeli odstope treh svetnikov (Alenke Bratušek, Zmaga Zadnikarja in Irene Ahčin), so na majski svetniki potrdili dva nova (Darjo Kov...

Škofja Loka / petek, 21. junij 2013 / 12:36

Ob Historialu odprtje tematske poti v Crngrob

Škofja Loka - Jutri, 22. junija, se z živahnim sejemskim dogajanjem pod naslovom Sejem bil je živ ob 9. uri začenja zgodovinski festival Historial. Napovedujejo promenado meščanov v zgodov...