Tudi brez mesa je lahko okusno

Rdeče zelje velja za zdravo in okusno zelenjavo, ki s svojo močno barvo nedvomno popestri naše krožnike. Meni osebno je najljubše dušeno z jabolki, družbo pa mu delajo kuhani skutni štruklji.

Za pripravo rdečega zelja z jabolki potrebujemo: 1 kg rdečega zelja, 1 čebulo, 2 jabolki, polovico žlice sladkorja, 1 žlico olja, sol, 2 dl jušne osnove.

Zeljne liste odstranimo z glave in jih narežemo na trakove. Jabolka olupimo ter narežemo na manjše krhlje. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Segrejmo žlico olja in dodamo sladkor. Ko sladkor karamelizira, dodamo čebulo in jo na hitro prepražimo. K čebuli stresemo narezano zelje in jabolčne krhlje. Vse skupaj na rahlo osolimo in zalijemo z jušno osnovo. Pokrijemo posodo ter vse skupaj dušimo 30 minut. Med dušenjem zelje vsake toliko časa premešamo in po potrebi dolijemo tekočino.

Nasvet: Zelje lahko zalijemo tudi z decilitrom rdečega vina.

Za pripravo sirovih štrukljev potrebujemo: za testo: 30 dag moke, 1 jajce, 1 žlico olja, polovico čajne žličke soli, 2 dl mlačne vode, 1 žlico olja za premaz; za nadev: 1 kg skute, 1 jajce, 1 mali lonček jogurta, sol.

Pripravimo testo: moko presejemo, potresemo s soljo. Na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce. Dolijemo olje. Med gnetenjem postopoma dolivamo mlačno vodo in zamesimo vlečeno testo. Po po­trebi dodajamo tekočino ali moko. Testo oblikujemo v hlebček in ga premažemo z žlico olja. Pustimo ga počivati pol ure. Nadev pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo skupaj. Testo razvaljamo in razvlečemo čim bolj na tanko. Razvlečeno testo premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Razdelimo ga na tri dele. Vsak del posebej zavijemo v moker prtič, na vsakem koncu zavežemo z elastiko in kuhamo v slanem kropu 20 minut. Kuhane razvijemo in narežemo. Postrežemo jih s zabeljenimi krušnimi drobtinami in rdečim zeljem.

Nasvet: Če imamo primerno posodo, štruklje skuhamo na pari. Lahko jih jemo kot prilogo, glavno jed ali pa sladkane kot za sladico. Okusni so tudi mrzli.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 7. december 2011 / 07:00

Multimedijski projekt o Colorju

Medvode - V Knjižnici Medvode so 25. novembra odprli razstavo z naslovom Sledi barv, sledi časa. Gre za multimedijski projekt o Colorju avtoric Emine Djukić, Nataše Pust in Andre...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 28. februar 2013 / 07:00

Anketa: Pogumno v ledeno jezero

Na Bledu je minulo soboto potekal Pokal Bleda v zimskem plavanju. V vodo, ki je imela le nekaj stopinj več kot zrak, se je pognalo kar 65 tekmovalcev. Nekateri so nam zaupali, kakšni so občutki ob tem...

Šport / četrtek, 28. februar 2013 / 07:00

Peter Prevc srebrn na svetovnem prvenstvu

Val di Fiemme - Slovenski skakalec Peter Prevc je na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Predazzu osvojil srebrno medaljo. Zmagal je Poljak Kamil Stoch. To je...

Zanimivosti / četrtek, 28. februar 2013 / 07:00

Tekli bodo v Ruthin spomin

Ta konec tedna se bodo na Bledu zbrali tekači, pohodniki in njihovi štirinožni prijatelji.

Gospodarstvo / četrtek, 28. februar 2013 / 07:00

Občinska pomoč kmetijstvu

Mestna občina Kranj bo letos za razvoj in ohranjanje kmetijstva, gozdarstva in podeželja namenila nekaj več kot 153 tisoč evrov.

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 28. februar 2013 / 07:00

Komunalni prispevek odslej po gradbeni parceli

Gorenja vas - Gorenjevaško-poljanski občinski svetniki so na zadnji seji sprejeli spremembe odloka o podlagah za odmero komunalnega prispevka. Spremembe se nanašajo na natančnejš...