Tudi brez mesa je lahko okusno

Rdeče zelje velja za zdravo in okusno zelenjavo, ki s svojo močno barvo nedvomno popestri naše krožnike. Meni osebno je najljubše dušeno z jabolki, družbo pa mu delajo kuhani skutni štruklji.

Za pripravo rdečega zelja z jabolki potrebujemo: 1 kg rdečega zelja, 1 čebulo, 2 jabolki, polovico žlice sladkorja, 1 žlico olja, sol, 2 dl jušne osnove.

Zeljne liste odstranimo z glave in jih narežemo na trakove. Jabolka olupimo ter narežemo na manjše krhlje. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Segrejmo žlico olja in dodamo sladkor. Ko sladkor karamelizira, dodamo čebulo in jo na hitro prepražimo. K čebuli stresemo narezano zelje in jabolčne krhlje. Vse skupaj na rahlo osolimo in zalijemo z jušno osnovo. Pokrijemo posodo ter vse skupaj dušimo 30 minut. Med dušenjem zelje vsake toliko časa premešamo in po potrebi dolijemo tekočino.

Nasvet: Zelje lahko zalijemo tudi z decilitrom rdečega vina.

Za pripravo sirovih štrukljev potrebujemo: za testo: 30 dag moke, 1 jajce, 1 žlico olja, polovico čajne žličke soli, 2 dl mlačne vode, 1 žlico olja za premaz; za nadev: 1 kg skute, 1 jajce, 1 mali lonček jogurta, sol.

Pripravimo testo: moko presejemo, potresemo s soljo. Na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce. Dolijemo olje. Med gnetenjem postopoma dolivamo mlačno vodo in zamesimo vlečeno testo. Po po­trebi dodajamo tekočino ali moko. Testo oblikujemo v hlebček in ga premažemo z žlico olja. Pustimo ga počivati pol ure. Nadev pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo skupaj. Testo razvaljamo in razvlečemo čim bolj na tanko. Razvlečeno testo premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Razdelimo ga na tri dele. Vsak del posebej zavijemo v moker prtič, na vsakem koncu zavežemo z elastiko in kuhamo v slanem kropu 20 minut. Kuhane razvijemo in narežemo. Postrežemo jih s zabeljenimi krušnimi drobtinami in rdečim zeljem.

Nasvet: Če imamo primerno posodo, štruklje skuhamo na pari. Lahko jih jemo kot prilogo, glavno jed ali pa sladkane kot za sladico. Okusni so tudi mrzli.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / ponedeljek, 23. december 2013 / 07:00

Božič pri Mariji na Zilji

Prav vesel sem bil vabila Janeza Pera iz Mengša, dolgoletnega člana in vodje Alpskega kvinteta, na božični koncert v cerkvi v Mariji na Zilji/Maria Gail na Koroškem, ki je bil v soboto, 14...

Objavljeno na isti dan


Kranj / / 20:18

Poraz pobudnikov referenduma za občino Golnik

Ljubljana – Državni zbor je danes zavrnil predlog razpisa referenduma za ustanovitev nove občine Golnik z izločitvijo dela Mestne občine Kranj. Proti razpisu referenduma je glasovalo 51 poslancev,...

Zanimivosti / / 18:02

Ukrepe je treba upoštevati

Kako komentirate aktualno stanje in ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa ...

Gorenja vas-Poljane / / 18:01

Fresko bodo prestavili

Občina Gorenja vas - Poljane bo v sklopu rušitve opuščene Mercatorjeve trgovine v Poljanah izvedla tudi prestavitev freske akademskega slikarja Iveta Šubica na novo lokacijo, za kar so že pridobili so...

Kultura / / 18:00

Nagrada Mateji Kavčič

Slikarka Mateja Kavčič iz Škofje Loke je prejela nagrado Ivane Kobilca za umetniško produkcijo zadnjih let.

Jesenice / / 17:58

Cena ogrevanja je šla v nebo

Na Jesenicah so občani za mesec oktober prejeli bistveno višje položnice za ogrevanje. V podjetju ENOS OTE, ki ima koncesijo za oskrbo s toploto, svetujejo varčevanje pri ogrevanju in pri porabi sanit...