Tudi brez mesa je lahko okusno

Rdeče zelje velja za zdravo in okusno zelenjavo, ki s svojo močno barvo nedvomno popestri naše krožnike. Meni osebno je najljubše dušeno z jabolki, družbo pa mu delajo kuhani skutni štruklji.

Za pripravo rdečega zelja z jabolki potrebujemo: 1 kg rdečega zelja, 1 čebulo, 2 jabolki, polovico žlice sladkorja, 1 žlico olja, sol, 2 dl jušne osnove.

Zeljne liste odstranimo z glave in jih narežemo na trakove. Jabolka olupimo ter narežemo na manjše krhlje. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Segrejmo žlico olja in dodamo sladkor. Ko sladkor karamelizira, dodamo čebulo in jo na hitro prepražimo. K čebuli stresemo narezano zelje in jabolčne krhlje. Vse skupaj na rahlo osolimo in zalijemo z jušno osnovo. Pokrijemo posodo ter vse skupaj dušimo 30 minut. Med dušenjem zelje vsake toliko časa premešamo in po potrebi dolijemo tekočino.

Nasvet: Zelje lahko zalijemo tudi z decilitrom rdečega vina.

Za pripravo sirovih štrukljev potrebujemo: za testo: 30 dag moke, 1 jajce, 1 žlico olja, polovico čajne žličke soli, 2 dl mlačne vode, 1 žlico olja za premaz; za nadev: 1 kg skute, 1 jajce, 1 mali lonček jogurta, sol.

Pripravimo testo: moko presejemo, potresemo s soljo. Na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce. Dolijemo olje. Med gnetenjem postopoma dolivamo mlačno vodo in zamesimo vlečeno testo. Po po­trebi dodajamo tekočino ali moko. Testo oblikujemo v hlebček in ga premažemo z žlico olja. Pustimo ga počivati pol ure. Nadev pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo skupaj. Testo razvaljamo in razvlečemo čim bolj na tanko. Razvlečeno testo premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Razdelimo ga na tri dele. Vsak del posebej zavijemo v moker prtič, na vsakem koncu zavežemo z elastiko in kuhamo v slanem kropu 20 minut. Kuhane razvijemo in narežemo. Postrežemo jih s zabeljenimi krušnimi drobtinami in rdečim zeljem.

Nasvet: Če imamo primerno posodo, štruklje skuhamo na pari. Lahko jih jemo kot prilogo, glavno jed ali pa sladkane kot za sladico. Okusni so tudi mrzli.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / ponedeljek, 28. maj 2007 / 07:00

Bravo, maestri

Italijanski Fiat se z novim Bravom skuša prebiti v ospredje.

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 30. julij 2015 / 15:26

Zbirajo donacije za porodni blok

Kranjski obrtniki bodo jeseni poskrbeli za brezplačno obnovo porodnega bloka, Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj pa sedaj zbira še donacije za material.

Kronika / četrtek, 30. julij 2015 / 15:26

Tovornjak vozil brez izpita

V poostrenem nadzoru tovornjakov in avtobusov na gorenjski avtocesti so policisti odkrili tudi voznika, ki je pred nekaj meseci zaradi alkoholiziranosti ostal brez vozniškega dovoljenja.

Razvedrilo / četrtek, 30. julij 2015 / 15:26

Rus je dvorano napolnil s čustvi

Dan pred 99. obletnico postavitve Ruske kapelice pod Vršičem je bil v dvorani Vitranc v Kranjski Gori koncert Državnega ansambla Rus iz mesta Vladimir. S svojim nastopom so pri občinstvu zbudili čustv...

Rekreacija / četrtek, 30. julij 2015 / 14:59

Poletne vragolije na vodi

Plavanje, potapljanje, rafting, deskanje, kajtanje, supanje in drugi športi na vodi so že nekaj časa poleti zelo privlačni tako za zelo vešče kot malo manj kondicijsko pripravljene ljubitelje rekreaci...

Šport / četrtek, 30. julij 2015 / 14:45

Nejc Kuhar kralj Grintovca

Na 17. gorskem teku na Grintovec, ki je bil tudi tekma svetovnega pokala v gorskih tekih, je z novim slovenskim rekordom slavil Nejc Kuhar, ekstremni tek pa je zaključilo 217 tekačev in tekačic iz šti...