Tudi brez mesa je lahko okusno

Rdeče zelje velja za zdravo in okusno zelenjavo, ki s svojo močno barvo nedvomno popestri naše krožnike. Meni osebno je najljubše dušeno z jabolki, družbo pa mu delajo kuhani skutni štruklji.

Za pripravo rdečega zelja z jabolki potrebujemo: 1 kg rdečega zelja, 1 čebulo, 2 jabolki, polovico žlice sladkorja, 1 žlico olja, sol, 2 dl jušne osnove.

Zeljne liste odstranimo z glave in jih narežemo na trakove. Jabolka olupimo ter narežemo na manjše krhlje. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Segrejmo žlico olja in dodamo sladkor. Ko sladkor karamelizira, dodamo čebulo in jo na hitro prepražimo. K čebuli stresemo narezano zelje in jabolčne krhlje. Vse skupaj na rahlo osolimo in zalijemo z jušno osnovo. Pokrijemo posodo ter vse skupaj dušimo 30 minut. Med dušenjem zelje vsake toliko časa premešamo in po potrebi dolijemo tekočino.

Nasvet: Zelje lahko zalijemo tudi z decilitrom rdečega vina.

Za pripravo sirovih štrukljev potrebujemo: za testo: 30 dag moke, 1 jajce, 1 žlico olja, polovico čajne žličke soli, 2 dl mlačne vode, 1 žlico olja za premaz; za nadev: 1 kg skute, 1 jajce, 1 mali lonček jogurta, sol.

Pripravimo testo: moko presejemo, potresemo s soljo. Na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce. Dolijemo olje. Med gnetenjem postopoma dolivamo mlačno vodo in zamesimo vlečeno testo. Po po­trebi dodajamo tekočino ali moko. Testo oblikujemo v hlebček in ga premažemo z žlico olja. Pustimo ga počivati pol ure. Nadev pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo skupaj. Testo razvaljamo in razvlečemo čim bolj na tanko. Razvlečeno testo premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Razdelimo ga na tri dele. Vsak del posebej zavijemo v moker prtič, na vsakem koncu zavežemo z elastiko in kuhamo v slanem kropu 20 minut. Kuhane razvijemo in narežemo. Postrežemo jih s zabeljenimi krušnimi drobtinami in rdečim zeljem.

Nasvet: Če imamo primerno posodo, štruklje skuhamo na pari. Lahko jih jemo kot prilogo, glavno jed ali pa sladkane kot za sladico. Okusni so tudi mrzli.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / ponedeljek, 18. maj 2020 / 19:37

Najboljša poslovna ideja

Ljudska univerza (LU) Tržič je zaključila podjetniški program Natečaj za najboljšo poslovno idejo Tržič 2020. Glavno nagrado za poslovno idejo Moj plan je komisija namenila Ianu Polaku Rožacu.

Objavljeno na isti dan


Humor / nedelja, 26. april 2009 / 07:00

Dve o Hrvatih in Evropi

Zinedina Zingana za šefa Istrabenza V predzadnji izdaji Malega brata smo objavili razpis za novega predsednika uprave Holdinga Istrabenz. Predstavili smo vam kandidate...

Gospodarstvo / nedelja, 26. april 2009 / 07:00

Vse več gradbenih odpadkov

Gozdarji so v gozdovih na Zgornjem Gorenjskem odkrili 72 "črnih" odlagališč, na katerih je vse več gradbenih odpadkov in azbestnih salonitk.

Gospodarstvo / nedelja, 26. april 2009 / 07:00

Obrtniki so razočarani nad vlado

Predlogi malega gospodarstva so premalo upoštevani, vlada popušča sindikatom, pozablja pa na mikro in mala podjetja.

Zanimivosti / nedelja, 26. april 2009 / 07:00

Markov smn´ vsako leto bolj pester

Vrba - Minuli konec tedna je dogajanje v Vrbi zaznamoval tradicionalni Markov smn', ki ga prireja Kulturno društvo dr. France Prešeren (KD). Na nedeljskem, sejemskem delu priredi...

Kranj / nedelja, 26. april 2009 / 07:00

Dimnik napoveduje referendum

Ker minister Karl Erjavec ne stori ničesar za odpravo težav z dimnikarji, so stekle priprave za referendum.