Tudi brez mesa je lahko okusno

Rdeče zelje velja za zdravo in okusno zelenjavo, ki s svojo močno barvo nedvomno popestri naše krožnike. Meni osebno je najljubše dušeno z jabolki, družbo pa mu delajo kuhani skutni štruklji.

Za pripravo rdečega zelja z jabolki potrebujemo: 1 kg rdečega zelja, 1 čebulo, 2 jabolki, polovico žlice sladkorja, 1 žlico olja, sol, 2 dl jušne osnove.

Zeljne liste odstranimo z glave in jih narežemo na trakove. Jabolka olupimo ter narežemo na manjše krhlje. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Segrejmo žlico olja in dodamo sladkor. Ko sladkor karamelizira, dodamo čebulo in jo na hitro prepražimo. K čebuli stresemo narezano zelje in jabolčne krhlje. Vse skupaj na rahlo osolimo in zalijemo z jušno osnovo. Pokrijemo posodo ter vse skupaj dušimo 30 minut. Med dušenjem zelje vsake toliko časa premešamo in po potrebi dolijemo tekočino.

Nasvet: Zelje lahko zalijemo tudi z decilitrom rdečega vina.

Za pripravo sirovih štrukljev potrebujemo: za testo: 30 dag moke, 1 jajce, 1 žlico olja, polovico čajne žličke soli, 2 dl mlačne vode, 1 žlico olja za premaz; za nadev: 1 kg skute, 1 jajce, 1 mali lonček jogurta, sol.

Pripravimo testo: moko presejemo, potresemo s soljo. Na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce. Dolijemo olje. Med gnetenjem postopoma dolivamo mlačno vodo in zamesimo vlečeno testo. Po po­trebi dodajamo tekočino ali moko. Testo oblikujemo v hlebček in ga premažemo z žlico olja. Pustimo ga počivati pol ure. Nadev pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo skupaj. Testo razvaljamo in razvlečemo čim bolj na tanko. Razvlečeno testo premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Razdelimo ga na tri dele. Vsak del posebej zavijemo v moker prtič, na vsakem koncu zavežemo z elastiko in kuhamo v slanem kropu 20 minut. Kuhane razvijemo in narežemo. Postrežemo jih s zabeljenimi krušnimi drobtinami in rdečim zeljem.

Nasvet: Če imamo primerno posodo, štruklje skuhamo na pari. Lahko jih jemo kot prilogo, glavno jed ali pa sladkane kot za sladico. Okusni so tudi mrzli.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / četrtek, 13. avgust 2015 / 11:33

Zaposleni izkusili svet demence

V tržiškem Domu Petra Uzarja so imeli zanimivo izobraževanje, saj so svet demence izkusili zaposleni, ki izvajajo nego in oskrbo v domu.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 27. junij 2022 / 15:54

Z gora rešujejo že sto let

Člani Društva Gorska reševalna služba Kamnik so stoletnico delovanja pred dnevi zaznamovali s slavnostno akademijo in umetniško prireditvijo z naslovom Želja pomagati.

GG Plus / ponedeljek, 27. junij 2022 / 15:48

Svet slepote (2)

V Čebelarskem muzeju Radovljica so prijazni do oseb s posebnimi potrebami, tudi do slepih in slabovidnih.»V našem muzeju se zelo trudimo, da smo dostopni, tako fizično kot z vsebinami, ki ji...

GG Plus / ponedeljek, 27. junij 2022 / 14:29

Marko Anton Kappus

»Jezuit Marko Anton Kappus, doma iz Kamne Gorice, se je leta 1687 v okviru velikega pokristjanjevalskega projekta Družbe Jezusove odpravil v Novi svet in ostal tam do konca življenja. Delo...

Gospodarstvo / ponedeljek, 27. junij 2022 / 14:27

Na Bledu nov koncept mobilne trgovine

Bled – Tuš je v River Campingu Bled vzpostavil nov koncept mobilne trgovine po konceptu »pop up«, ki turistom in okoliškim prebivalcem ponuja izbor izdelkov, prilagojen priložnostnim nakupom med do...

GG Plus / ponedeljek, 27. junij 2022 / 14:24

Tri sestre Arh iz Preddvora

Družina Arh iz Preddvora je ena tistih, pri katerih glasba po hiši odmeva tako rekoč ves dan. Oče Štefan je do obdobja epidemije igral tudi pri narodno-zabavnem ansamblu Maj, kot kaže, pa so muzikalno...